Recenzie ,,Mitologie Nordică” de Neil Gaiman

Mitologie Nordică de Neil Gaiman
Share the joy
 • 47
 •  
 •  
 • 10
 •  
 •  

Recenzie Mitologie Nordică de Neil Gaiman

Astăzi vă voi povesti despre o cartea fantastică, intitulată Mitologie Nordică scrisă de Neil Gaiman, un fel de culegere de legende nordice, una mai frumoasă ca alta.

Vouă vă plac legendele nu-i așa? Mie și fiului meu (care m-a ajutat la scrierea acestui articol) ne plac foarte mult. Mai ales cele nordice! Totodată suntem fascinați de toate obiceiurile care se revarsă din stilul de viață al celților.

În cartea Mitologie Nordică este vorba despre crearea lumii și despre zeii scandinavilor. Bineînțeles că vom găsi personaje că Thor, zeul fulgerului, Odin,Tatăl Suprem, cel mai înțelept dintre tote ființele de pe pământ, Loki, un zeu viclean dar câteodată cu intenții bune și mulți alții, cu puteri nemărginite.

Gaiman are cu siguranță un stil de scriere captivant, deloc plictisitor sau dificil de înțeles, în comparație cu alte cărți care bombardează cititorul cu prea multe informații istorice inutile. Cartea de astăzi prezintă date relevante ale mitologiei nordice într-un mod foarte simplificat. Capitolele scurte, ce ne vorbesc despre o istorie specifică și simplă, sunt interconectate într-un mod magnific, făcându-ne să privim totul în ansamblu și să înțelegem mai bine evenimente precum crearea locurilor îndepărtate, Asgard și Midgard, tărâmuri unde trăiesc ființe supranaturale.

În mitologia nordică, Midgard este tărâmul oamenilor, traducându-se prin „lumea de mijloc”, deoarece se află în mijlocul copacului Yggdrasil. Midgard este înconjurat de un ocean imposibil de străbătut, în care trăiește șarpele Jormungand. Acest șarpe este atât de mare încât înconjoară cu trupul lui întreaga lume a oamenilor. Midgard este o lume intermediară între Asgard și Helheim și se spune că s-ar fi format din sângele și carnea gigantului Ymir. Conform legendei, Midgard va fi distrus de Jormungand în ziua de Ragnarok. Pământul și apa se vor otrăvi din cauza veninului șarpelui, iar valurile mării vor invada pământul. Midgard face parte din cele nouă tărâmuri: Asgard, Vanaheim, Alfheim, Svartalfheim, Jotunheim, Muspelheim, Helheim, Niflheim, Midgard. Midgardul este înconjurat de celelalte 8 tărâmuri, aflându-se în centrul acestora.

Mitologie Nordică de Neil Gaiman

Mitologie Nordică de Neil Gaiman

Miturile nordice sunt miturile unui loc rece, cu nopți lungi de iarnă și zile interminabile de vară, mituri ale unui popor care nu a avut încredere sau nu a apreciat deloc zeii lor, deși i-au respectat și s-au temut de ei.

Majoritatea dintre noi suntem familiarizați de personaje precum Thor sau Loki cu toate acestea există și alte personaje interesante care fac parte din mitologia de neimaginat a norvegienilor, de aceea cred că această carte extinde panorama și arată importanța fiecăruia dintre ei.

Stilul și imaginația autorului uimește și te subjugă deopotrivă, deoarece creionează majestuos crearea lumilor, raselor și ierarhiei fiecărui zeu.

La început, se vorbește de Crearea Universului și despre apariția lumilor și a vieții. Apoi, brusc se trece la sfârșitul lumii, Ragnarokul, unde se va hotăra soarta finală a lumii și a zeilor, în bătălia finală dintre bine și rău. O lupta îngrozitoare cu Zei contra monștrii.

Volumul cuprinde o serie de legende despre relele făcute de Loki, izbandele lui Thor, sacrificiile lui Odin, faptele zeilor și legende înfiorătoare despre Sutr, Demonul Focului, ce va pârjoli totul la venirea Ragnarokului cu o sabie… ați ghicit, de foc, Lupul Fenrir, cel mai mare și înfiorător lup ce a existat vreodată, uriași ai gheții și alte monstruozități.

În fiecare cultură un zeu este văzut ca o figură invincibilă, dar aici vedem că în cele din urmă zeii pot muri. Cu toate acestea, nu totul se referă la zei, există și creaturi îngrozitoare care amenință bunăstarea fiecărei lumi.

Aici este pus sub semnul întrebării presupunerea nemuririi zeilor, pentru că putem vedea fragilitatea și frica lor de a-și pierde puterile, ceva care este cu siguranță specific nouă, muritorilor de rând.

Este o poveste care mi-a plăcut mult pentru că destramă tabu-ul nemuririi.

În mare parte, legendele sunt despre zei și copiii acestora, despre dificultățile ce le-au întâmpinat încercând să facă bine omenirii și despre răul ce trebuia oprit de către fiecare dintre aceștia.

După bătălia finală de la Ragnarok, vor rămâne doar copiii lui Thor, Balder, Hod, Vidar și Vali, ce vor reconstrui lumea așa cum o știm noi astăzi.

Gaiman rescrie multe dintre poveștile mitice, analizând natura competitivă și imperfectă care, în mod paradoxal, face ca zeii să fie asemănători omului.

În cele din urmă, consider că este o carte excelentă pentru a învăța elementele de bază ale mitologiei norvegiene, potrivită pentru cititori de toate vârstele. Nu este un dicționar al mitologiei și nici nu are caracteristicele unei enciclopedii, mai degrabă este o carte care permite cititorului să înțeleagă mitologia într-un mod distractiv.

Cartea o găsiți pe Libris.ro, unde costa sub 30 lei.

Acest volum are o copertă foarte interesantă ce oferă o experiență senzorială de nedescris.

 • 47
 •  
 •  
 • 10
 •  

Be the first to comment on "Recenzie ,,Mitologie Nordică” de Neil Gaiman"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*