Lucrezi de acasă? Tips & Tricks să nu pierzi concentrarea şi să fii mai productiv

lucrezi de acasa
Share the joy
 • 168
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lucrezi de acasă? Iată cum să fii mai productiv

Iată-ne în mijlocul unei situații fără precedent unde un nou mod de lucru este impus ca o necesitate: să lucrăm de acasă.

Până în urmă cu câteva săptămâni nu am fi conceput un astfel de mod de viață. Ne plângeam de diminețile grăbite, de deșteptătorul care suna prea devreme și strâmbam din nas la auzul espresorului care inevitabil anunța că mai avem câteva minute până să ieșim din casă. Astăzi, mulți dintre noi aproape că nu ne mai aducem aminte de acele zile și suntem mai preocupați despre schimbarea forțată a stilului de viață și izolarea sociala forțată.

Desigur, circumstanțele prin care trecem astăzi ne-au obligat pe majoritatea dintre noi, în măsura în care munca ne permite, să mutăm biroul acasă. Și asta presupune că trebuie să facem față unei situații complet noi, pe care nu am mai trăit-o niciodată, dar totodată avem ocazia să experimentăm abilități noi și capacitatea de a ne îndeplini obligațiile profesionale de acasă.

laptop nouDin nefericire muncă de acasă vine cu obstacole greu de imaginat. Agitația copiilor care trebuie îngrijiți din cauza închiderii școlilor, pe lângă distragerile care apar foarte ușor într-o casă, cum ar fi treburile casnice, prezența televizoarelor deschise sau tentația de a ne ridica constant de pe scaun pentru a merge la o gustare în bucătărie.

Așadar trebuie să implementăm o rutină de lucru acasă care să ne permită concentrarea maximă pentru a reuși sa fim cât mai productivi.

Ei bine, primul lucru pe care trebuie să-l facem toți cei care vrem să lucrăm de acasă este să alocăm un spațiu ideal pentru a ne desfășura activitatea în mod optim și confortabil. Biroul de acasă trebuie să fie frumos și funcțional, precum cele din acest articol care ne oferă câteva sfaturi practice și inspirație astfel încât să avem o motivație suplimentară atunci când vine vorba de încropirea unui birou acasă.

Definiți un loc de muncă specific

Atâta timp cât ai posibilitatea să lucrezi de acasă, trebuie să eviți tentația de a lucra de pe canapea, din pat sau de la masa din bucătărie, deoarece îți vei pierde concentrarea și performanța va fi scăzută. De aceea este necesar să delimitezi clar locul de unde vei lucra în această perioadă. De preferat este ca spațiul ales să fie departe de televizor și desigur de frigider, pentru a evita distrageri și întreruperi.

Importanța iluminatului când lucrezi de acasă

Ceva atât de simplu și evident, dar care uneori datorită distribuției spațiilor sau orientării caselor noastre nu este întotdeauna posibil, este să ne asigurăm că locul din care vom lucra se află în apropierea unei ferestre care permite trecerea luminii naturale. În plus trebuie să avem și o sursă de iluminare artificială care nu obosește ochii.

Experții în domeniul iluminatului office recomandă ca spațiul de lucru să aibă mai mult de o sursă de lumină astfel încât să nu forțăm privirea.

Mențineți-vă spațiul bine organizatbirou

Desigur, chiar dacă nu ne vede nimeni ordinea este esențială pentru a lucra în condiții bune. Faceți-vă timp pentru a vă organiza spațiul de lucru într-un mod care vă ajută să vă concentrați și dotați-l cu elemente care permit stocarea și clasificarea materialelor și documentelor într-un mod cât mai simplu.

Trebuie să luăm în calcul că nu doar noi angajații trecem prin perioade dificile și angajatorii au partea lor de stres, pe lângă biroul pe care chiar și ei trebuie să și-l încropească acasă. În acest articol de pe blogul celor de la officedirect.ro putem citi despre beneficii care impulsionează angajatul să fie mai productiv atât când lucrează de acasă, cat și când merge la birou, astfel încât cu toții să aibă de câștigat.

Comunicare și colaborare

Să fiu sinceră când am descoperit aplicația Zoom am fost extrem de uimită. Habar nu aveam de existența ei. Încercați și voi, pe cât posibil, să încorporați acele instrumente tehnologice care facilitează relațiile interpersonale (platforme cloud, instrumente precum chaturile video sau aplicații care permit o comunicare instant), este esențial și veți avea de câștigat pe termen lung.

Tendința de a crea videoconferințe între colegi facilitează întâlnirile virtuale și comunicarea deoarece sunt o modalitate de a evita singurătatea, sporind astfel productivitatea și relațiile inter colegiale.

lucrezi de acasă

Tips & Tricks pentru a nu pierde perspectiva sau concentrarea…
 • Nu rămâne în pijamale și îmbracă-te ca și cum ai merge la birou!
 • Este esențial să stabiliți un program de lucru pentru a îndeplini toate obiectivele propuse pentru acea zi.
 • Opriți televizorul sau orice dispozitiv care ar face atmosfera de fundal și care vă distrage atenția.
 • Ocazional, ridicați-vă de pe scaun și plimbați-vă câteva momente sau faceți întinderi pentru a vă limpezi gândurile și a va detensiona mușchii.
 • Stabiliți o pauză de cafea sau gustări sănătoase la o anumita oră, nu ciuguliți toată ziua.
 • Nu prelungi orarul de lucru. Important este să știi să te oprești şi să distingi clar când lucrezi și când este timpul să începi o activitate de relaxare.
 • 168
 •  
 •  
 •  
 •  

3 Comments on "Lucrezi de acasă? Tips & Tricks să nu pierzi concentrarea şi să fii mai productiv"

 1. Mai greu de lucrat acasă în această perioadă cu copii lângă noi!
  Frumos articolul!

 2. Mulțumim pentru sfaturi.

 3. La mine e imposibil cu doi copii mici

Leave a comment

Your email address will not be published.


*