Totul despre quinoa. Proprietăți, beneficii, rețete
De-a lungul vieții trebuie să ne formăm obiceiuri esențiale pentru a avea o sănătate înfloritoare, vitalitate, bunăstare și fericire. Alimentația, odihna, mișcarea în natură, timpul petrecut cu cei dragi și zâmbetele sincere sunt punctele cheie spre o armonie interioară și un organism sănătos.
O dietă sănătoasă însă, trebuie să fie cu mult peste întrebările estetice, nu trebuie să ne catalogheze în grași sau subțiri, un punct de vedere destul de superficial de altfel, ci trebuie să țină cont de importanța nutrițională a tuturor alimentelor pe care le consumăm.
Știm cu toții că sunt 5 grupe de alimente foarte importante pentru sănătatea noastră și trebuie să ținem cont de nutrienții pe care ii proporționează fiecare grupă. Între acestea cea mai importantă grupa este cea care cuprinde cerealele.
Acestea ajută la producerea serotoninei, mai bine cunoscută sub numele de hormonul fericirii. Serotonină ajută la reglarea poftei de mâncare, digestiei, memoriei, somnului, funcției sexuale și multe altele.
Asta este motivul pentru care specialiștii recomandă consumul de alimente care conțin triptofan, un aminoacid precursor al seretoninei care se găsește cu precădere în cereale. Acest aminoacid nu poate fi sintetizat de organism și trebuie introdus în alimentație printr-o dietă adecvată.
Regina tuturor cerealelor poate fi considerată quinoa. Aceasta este un exemplu de hrană perfectă pentru dieta cu o proporție ideală de nutrienți. Așadar astăzi o să vă vorbesc despre proprietățile sale, beneficiile pentru sănătate, modul de gătire și desigur o să vă spun de unde o puteți cumpăra.
Proprietăți quinoa
Quinoa a fost considerată o plantă sacră de către incași și ar putea deveni o sursă de hrană foarte importantă pentru viitor.
Pentru mine quinoa a fost total necunoscută până nu am descoperit-o într-un goodie bag de la sanovita.ro Prima dată nu am știut să o pregătesc și nu mi s-a părut prea bună, apoi am prins gustul și acum aș integra-o în toate felurile de mâncare. De altfel, intenționez să prepar o serie de rețete, un pic mai altfel, în care să introduc această cereală miraculoasă.
De altfel, ca să fim exacți quinoa nu este nici cereală, nici leguminoasă, ci un bob cu o compoziție nutrițională diferită, care o face unică și extrem de sănătoasă pentru că are o serie de calități care o transformă în aliment esențial , nutritiv, ușor de gătit și gustos.
Studii științifice au demonstrat că este o proteină cu o valoare biologică ridicată și conține toți aminoacizii esențiali în cantități potrivite. Quinoa este una dintre acele alimente care conține proteine ideale și care poate înlocui perfect consumul de carne și pește în dietele vegetariene, iar pe noi ceilalți ne poate ajuta să-l micșorăm. În același timp, deoarece nu are grăsimi săturate sau gluten , are o digestibilitate bună putând fi folosită în dietă și de către persoanele cu intoleranță la gluten.
Totodată quinoa este una dintre cerealele cele mai bogate în acizi grași esențiali, inclusiv cei din familia Omega 3 , atât de necesari pentru sănătatea cardiovasculară, funcția creierului și activitățile cognitive.
Pseudocereală ce reunește calitățile cerealelor și leguminoaselor la un loc , quinoa este bogată în fibre, un prebiotic esențial pentru a menține sănătatea sistemului digestiv, regalând tranzitul intestinal.
Bogată în complexul de vitamine din grupa B, vitaminele A și E , quinoua conține cantități semnificative de minerale și oligoelemente: fier , potasiu , fosfor , zinc , calciu , mangan, magneziu , cupru și litiu.
Beneficii quinoa pentru sănătate
Datorită acestei combinații speciale și unice a nutrienților și calităților specifice, quinoa este considerată un adevărat aliment funcțional cu proprietăți benefice pentru sănătatea organismului, îngrijind la cele mai înalte cote sănătatea sistemului cardiovascular și sănătatea sistemul nervos central.
Datorită calităților nutritive este ideală în dieta sportivilor, dar și diete de slăbit sau de detoxifiere.
Dar quinoa nu este doar aliment, anumite părți ale plantei sunt folosite pentru a prepara ceiuri cu proprietăți medicinale.
Cum se gătește quinoa
Pentru mine a fost o provocare să o spăl. Până am înțeles exact ce și cum, am răsturnat o mare parte în chiuvetă, apoi am cumpărat o sita foarte fina și o clătesc bine, inate sa o pun la fiert.
Pe lângă faptul că este hrănitoare, gătitul ei este cel mai simplu lucru din lume. Tot ce trebuie să faci este să o fierbi timp e maxim 20 minute. Raportul este de o măsură quinoa la două măsuri apă, iar boabele se umflă, devin moi și poți fi introduse în orice fel de mâncare, dulce sau sărat.
Gustul pe care îl percep eu este undeva între nuci și alune neprăjite. După ce am descoperit că îmi place, o mănânc cu lingura direct din oală. Practic fierb o pungă întreagă și pun câte o lingură în orice mâncare am în farfurie.
Quinoa este foarte versatilă, practic putând fi adăugată în orice fel de mâncare. Albă, roșie sau neagră, quinoa este un aliment complet care trebuie introdus în alimentația noastră. Aceasta poate fi găsita și sub formă de fulgi sau faină.
O puteți achiziționa de pe sanovita.ro. Pe site sunt mai tot timpul reduceri de preț și transportul este gratuit peste 150 lei.
Dacă introduceți codul darkpassion, veți obține o reducere extra de 15% la orice comandă. Acest cod poate fi folosit până la sfârșitul anului 2019.
Tu ai încercat quinoa? Ce rețete ai îmbunătățit cu această pseudocereala?
Nu știam atâtea lucruri despre ea.
Nu am încercat până acum, ma bucur sa aflu ca are atâtea beneficii!