Recenzie „Grădina secretă” de Frances Hodgson Burnett

Gradina secreta de Frances Hodgson Burnett
Share the joy

Grădina secretă de Frances Hodgson Burnett, recenzie carte

Hello readers, iată-ne în fața unei provocări un pic altfel, aceea de a sta separați de prieteni și colegi și de a descoperi o modalitate de a ne petrece timpul liber într-un mod plăcut. Și ce altă cale de a descoperi lumi secrete putem găsi, dacă nu deschizând coperta unei cărți, strecurându-ne între cuvinte, pășind curioși pe aleile dintre filele acesteia.

Astăzi vă vorbesc despre o carte superbă, care mi-a devenit dragă și care ne-a impresionat deopotrivă pe mine și pe fiul meu: Grădina secretă scrisă de Frances Hodgson Burnett.

Această carte este cu adevărat specială. Este una dintre acele poveşti care pot fi citite foarte repede, dar care va rămâne pentru totdeauna gravată în sufletul tău.

În plus Corint are în această perioadă o campanie superbă Tu ce tip de cititor ești? care vine la pachet cu o reducere de 40% ce vă va ajuta să profitați de timpul liber și să vizitați locuri magice pe care doar cărțile vi le pot deschide.

Gradina secreta de Frances Hodgson Burnett

Povestea începe atunci când Mary Lennox Craven, care locuiește în India își pierde părinții în urmă unei epidemii de holeră. Toată lumea din familia ei moare, cu excepția copilei. Mary, care abia este o fetiță de nouă ani, nu suferă când descoperă ce s-a întâmplat și devine un fel de personaj crud și răutăcios.

Mary este o fată bolnăvicioasă, fără nicio calitate speciala. Este neprietenoasă și are o atitudine care lasă multe de dorit. De fapt felul ei de a fi și înfățișare ei au fost destul de respingătoare datorită egoismului și a capriciilor sale constante, precum și a chipului disprețuitor pe care îl afișează tot timpul. Acest lucru se datorează faptului ca părinții ei nu au avut niciodată timp să-i ofere dragostea de care are nevoie un copil și din acest motiv, Mary se poartă extrem de egoist cu toată lumea.

După ce părinții ei mor, Mary trebuie să călătorească spre Yorkshire, unde unchiul ei, domnul Craven, va avea grijă de ea. Acesta nu face altceva decât să-i ofere adăpost și mâncare, deoarece bărbatul se dovedește a fi destul de nepăsător și are o reputație de a fi foarte rece și de a nu petrece mult timp acasă sau cu alte persoane. În mijlocul singurătății, Mary se va dedică vieții ei în nouă casă și puțin câte puțin îi va descoperi toate secretele.

Gradina secreta de Frances Hodgson Burnett

Mary și noua ei viaţă

Fetița va începe o nouă viață în interiorul unui conac uriaș situat în aproprierea unui platou, unde copacii și animalele fac parte din distracție. La rândul lor, viețuitoarele iau și ele parte la lecțiile pe care le învață personajele. Acolo o va întâlni pe Martha care, încetul cu încetul va începe să îi trezească interesul. Tot aici îl va întâlni pe Ben Weatherstaff, un grădinar morăcănos ca ea însăși, dar care o pasăre ce îi va arăta cheia ce va deschide intrarea într-o grădină misterioasă închisă de 10 ani.

Martha este o cameristă, care de fapt poate fi considerată declanșatorul care va schimă sufletul micuței, topind inima rece de suferință și transformându-i sufletul în flăcări de bucurie. La început nu se înțeleg pentru că atitudinea copilei o ține la distanță, dar în timp devin foarte bune prietene. Martha îi povestește despre viața ei, despre mama ei și cei doisprezece frați ai săi, printre care se află Dickon, un tânăr fermecător, mare iubitor al animalelor, care îi trezește interes lui Mary.

Evenimentele ne sunt descrise cu încetinitorul, puțin câte puțin, până când Mary îl va întâlni pe Dickon și pe vărul său Colin, care rămâne blocat și ascuns într-una din numeroasele camere ale conacului. Apoi totul devine un carusel multicolor.

Gradina secreta este descoperită într-o zi când Martha o convinge pe Mary să meargă în vizită în împrejurimile conacului să respire aer curat. Mai târziu, Mary se întâlnește cu vechiul grădinar al conacului, Ben, și o pasare care îi arată calea către o grădină ale cărei uși au fost închise în urmă cu 10 ani și nimeni nu are voie să între în ea. De atunci, Mary încearcă să găsească cheia și trăiește mai multe aventuri alături de noii ei prieteni.

Locul magic al fiecăruia dintre noi

Carte este scurtă, cu o narațiune simplă și ușor de înțeles, chiar dacă învățăturile ei sunt profunde.

Mie personal mi-a plăcut, pentru că ne învață că o schimbare de atitudine și modul în care vedem lucrurile pot aduce îmbunătățiri în viața noastră și a celor din jur.

Asa ca noi trebuie sa alegem dacă dorim să fim răutăcioși și să lăsăm minunile vieții să treacă prin fața ochilor noștri sau putem să fim capabili să ne înconjurăm de veselie, să ne bucurăm de trilul păsărilor și să apreciem parfumul florilor

Îmi place foarte mult stilul de scris al lui Frances Hodgson Burnett. Are o proză simplă, frumos scrisă. În același timp simt că citirea fiecarui dintre cuvintele înșiruite pe pagini este ca și cum ai descoperi o cale de a trăi chiar tu în poveste.

Personajele din această carte mi-au plăcut foarte mult, mai ales pentru autenticitatea pe care le-a imprimat-o autorul. Nu sunt personaje plate sau statice ci au o evoluție covârșitoare de-a lungul poveștii.

În ceea ce privește locația, trebuie să spun că mi s-a părut fascinantă, în special grădina secretă, care pentru mine este că un personaj din poveste care evoluează alături de protagoniști. Recunosc că atunci când eram copil și cutreieram grădina bunicii, am visat de multe ori să găsesc o ușă secretă spre un loc magic, o poiana luminată, plină de flori parfumate.

Grădina secretă este o carte pentru copii, așa că este povestită cu o simplitate perfectă pentru cei mai mici cititori și este presărată cu niște personaje fantastic de încântătoare. În plus, vom descoperi un stil de viață și o educație puțin depășite, dar trebuie avut în vedere că fiind un roman din 1910, aceste mici detalii le vom trece cu vederea și ne vom afundă într-o lectură minunată.

În același timp, pot spune că are un substrat de care adulții se pot bucură fără să se plictisească. În carte autorul se referă la magie într-un mod realist, fiind descris ca determinarea pe care natura o exercită asupra oamenilor pentru a pune lucrurile la locul lor.

Vă recomand să citiți această poveste indiferent de vârsta voastră, pentru că este plină de viață și descrierile sunt fantastice, iar unele personaje sunt cu adevărat surprinzătoare. Dacă doriți să descoperiți secretele unei grădini magice, deschideți ușa secretă și intrați, vă asigur că nu veți regreta.

4 Comments on "Recenzie „Grădina secretă” de Frances Hodgson Burnett"

 1. Claudia L Chivu | mai 4, 2020 at 10:34 am | Răspunde

  Frumoasă recenzia! Nu am citit cartea! E putin tristă!

 2. Lorena Anamaria Zamfir | mai 4, 2020 at 10:35 am | Răspunde

  O carte interesantă.
  Multumim pentru recenzie!

 3. Anghelina Irina | mai 4, 2020 at 12:03 pm | Răspunde

  Cred ca mi-ar plăcea această carte.Multumim!

 4. Valeria Chertes | mai 4, 2020 at 3:47 pm | Răspunde

  O carte care mi-aș dori sa o citesc,mulțumim pentru recenzie.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*