Grădina cu Fluturi de Dot Hutchison, recenzie

grădina cu fluturi, recenzie
Share the joy

Grădina cu Fluturi de Dot Hutchison

Hey girls,
astăzi vă povestesc despre o carte cu un subiect care m-a șocat într-o oarecare măsură: Grădina cu Fluturi scrisă de Dot Hutchison.

Lângă un conac impresionant se află o grădină.
În această grădină cresc flori luxuriante, arbori seculari și… o colecție de prețioși fluturi: tinere femei care au fost răpite și atent tatuate pentru a semăna cu noile lor nume date. Supraveghetor este Grădinarul, un bărbat aspru, delirant și întunecat, obsedat cu capturarea și păstrarea specimenelor sale atât de prețioase.

Grădina cu Fluturi ascunde intre paginile sale o poveste înfricoșătoare, a unei fete pe nume Maya, care a fost răpită și trăiește împreună cu un grup de fete într-un loc superb, un conac fabulos înconjurat de o grădină exotică. Toate acestea sunt ale unui milionar excentric obsedat de păstrarea frumuseții acestor fete, tatuându-le aripi de fluture pe spate și dându-le un nume nou pe care le strigă cât timp trăiesc în grădina sa.

Proprietarul acestei grădini este numit în carte Grădinarul și avea o obsesie pentru fluturii adevărați. Aceasta obsesie l-a determinat să-și creeze propria colecție de fluturi, dar în loc de fluturi delicați și colorați, să folosească fete, astfel că după ce răpea tinerele, le tatua o pereche de aripi de fluture pe spate. Apoi fantezia lui părea să devină reală. Totuși în ciuda tuturor lucrurilor îngrozitoare și rele pe care le-a făcut „fluturilor„, Grădinarul le-a iubit cu adevărat și a crezut că face un lucru bun.

Grădina cu Fluturi de Dot Hutchison, recenzie

Într-o zi grădina este găsită de FBI. Toate fetele sunt prea traumatizate sau speriate pentru a spune ce au trăit între zidurile grădinii. Toate, cu excepția lui Maya.

Cartea începe cu Maya interogată de agenții FBI care-i cer să povestească ce s-a întâmplat în timpul captivității sale. Chiar dacă fata le relatează în detaliu ceea ce au trăit în interiorul grădinii ea și însoțitoarele sale, descriind situații variind de la bătăi, la viol, pentru agenți este greu de înțeles ce s-a întâmplat acolo.

Grădina cu Fluturi mi-a provocat atât de multe emoții încât uneori parcă îmi era frică să continui lectura. Cu toate acestea nu mă puteam opri din citit pentru că voiam să știu mai multe. Sună complicat, dar întâmplările relatate chiar te fac să tremuri… și asta la propriu.

Cartea are un ritm surprinzător. Este relatată de Maya și Victor, un agent FBI, și începutul este oarecum complicat pentru că este greu să diferențiezi care sunt personajele bune și care sunt cele rele, dar pe măsură ce progresezi, lectura devine mai ușoara, clarificând tot mai multe aspecte care te intrigă încă de la prima pagină.

Pe măsură ce povestea ei avansează, aruncând lumină asupra vieții în Grădina cu Fluturi, Maya dezvăluie vechi dușmănii, noi izbăviri și faptele tulburătoare ale unui bărbat care nu pregetă cu nimic în a-și proteja propria sa versiune asupra frumuseții. Iar cu cât mai multe detalii ies la suprafață prin povestea fetei, cu atât mai mult agenții se gândesc la ce încă oare le mai ascunde ea…

De-a lungul cărții autorul se joacă cu timpul și amestecă poveștile Mayei despre ceea ce s-a întâmplat în trecut cu situații pe care le trăiește în prezent, în timpul interogatoriilor.

Undeva intră în joc și cel mai tânăr fiu al grădinarului, care după ce a aflat ce se întâmplă acolo duce o luptă morală internă și încearcă să se decidă ce să facă.

Avery, celalalt fiu al Gradinarului era un sadic, se bucura de rănirea fluturilor care se temeau de el. Acest personaj l-am urat din suflet, nu am reușit sa înțeleg de ce era capabil de atâta cruzime.

A fost totuși ceva care mi-a plăcut foarte mult în carte: felul în care fluturii aveau grija de ele. Deși știau că viața lor este în pericol, au încercat să se sprijine cât de mult puteau.
În cele din urmă, unele dintre fete reușesc să scape din grădină și exact aici începe adevărata poveste.

grădina cu fluturi, pareri

Nu pot spune că această carte m-a dezamăgit, dar nici că mi-a plăcut.

Cartea în sine este excelentă. Bine scrisă, atent structurată, însă subiectul m-a făcut să plâng pe dinăuntru, mai ales că există momente în timpul povestirii care determină un anumit sentiment de disperare și neputință.

Și asta înseamnă doar un lucru, că autoarea și-a atins scopul cu această carte. Reușește să facă curios de pe primele pagini, pentru că ți-a povestit în momente diferite povestea. Trecut, expunând o previzualizare a vieții lui Maya protagonista noastră, scurtă și în același timp lungă ședere în grădină și declarațiile făcute de FBI, fetele care sunt în spital, anchetă oarecum întortocheată până ii prinzi firul.

Autoarea reușește o narațiune subtilă care nu se încadrează în vulgar sau grotesc, chiar dacă oferă o idee perfectă despre ce se întâmplă în Grădina cu fluturi și despre ce simt victimele.

În ceea ce privește sfârșitul, cred că aș fi preferat să se termine altfel, dar așa a fost alegerea autoarei, cu toate că nu a fost pe placul meu. Desigur vă voi lasă vouă plăcerea descoperirii sfârșitului poveștii din Grădina cu fluturi.

Una peste alta, cred că această carte te scoate din zona de confort și te aruncă într-o prăpastie de emoții.

În concluzie, cartea este cu adevărat bună, așa că o recomand pentru persoanele care doresc să citească un thriller. Cu siguranță fiecare cititor va rezona cu unul dintre personaje.

Cartea este apărută la Editura HERG BENET (Colecția Passport, Literatură străină 2018, 304 pag.)!

Be the first to comment on "Grădina cu Fluturi de Dot Hutchison, recenzie"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*