Trucuri, idei și sfaturi pentru modernizarea băilor – proiecte DIY

modernizarea bailor
Share the joy

Vrei să renovezi baia cu bani puţini? 6 aspecte de luat în considerare astfel încât să îți iasă bine

Clar anul acesta planurile noastre vor fi date peste cap și socoteala de acasă nu se va mai potrivi cu cea din târg. Dacă te-ai gândit să renovezi baia înainte de Paște astăzi îți arăt câteva trucuri încât să faci acest pas într-un mod cat mai ușor, cu buget mic și fără să apelezi la zidari.

Trucuri, idei și sfaturi pentru modernizarea băilor – proiecte DIY

Desigur, pornesc de la ideea că sunteți la fel ca mine, dintre cei care știți cum să țineți o bidinea în mâna și nu vă sfiiți să puneți mâna pe o bormașină. Desigur, nu vom avea nevoie de unelte prea sofisticate, dar cu un pic de perseverență și câteva accesorii și scule de mana bune, putem da o imagine nouă băii noastre.

Dacă aveți de gând să întreprindeți această sarcina singuri, fără ajutorul unui profesionist, vă asigur ca unele lucruri pot fi transformate cu ușurință pentru a vă bucura de o baie frumoasă, practică și modernă, fără să cheltuiți multi bani și fără praf în casă.

Sarcina renovării unei băi nu se limitează doar la alegerea materialelor, obiectelor sanitare și a altor accesorii, precum ar fi robinetele sau panourile de la duș, sunt și alte aspecte pe care trebuie să le iei în considerare, astfel încât să nu întâmpini probleme în timpul execuției și, mai ales, rezultatul să fie unul care să depășească toate așteptările chiar și dacă doar cumpăram noi accesorii baie.

Ei bine, articolul de astăzi a pornit exact de la ideea că am nevoie să scot cada din una din băile mele și să o înlocuiesc cu un duș. Chiar dacă am renovat întreg apartamentul acum 5 ani, cada a fost o investiție inutilă deoarece copilului nu îi place „bălăceala” și preferă, la fel ca noi, să facă duş.

gresie si faianta baie

De altfel una dintre cele mai solicitate schimbări în băi este îndepărtarea căzii tradiționale pentru a monta un duș confortabil și practic .

Aceasta este fără îndoială o dovadă a modului în care obiceiurile noastre s-au schimbat și aproape că nu mai avem timp pentru băi lungi și relaxante, să nu mai vorbim de risipa de apă. Singurul motiv când o cadă pare necesară în casă este atunci când avem copii mici, dar aceștia cresc și locul de scufundări și plimbat rățuște din plastic nu mai are niciun farmec.

Cum înlocuim cada cu o cabină de duş

În teorie am putea scoate cada singuri, apoi să montăm o cădiță de duș și să o închidem cu panouri de sticlă sau să căutăm o cabina de duş completă și doar să o instalăm.

Acest pas poate fi făcut cu ușurință dacă aveți o cadă cu picioare și mască din plastic și nu una zidită. Tot ce trebuie să faceți este să îndepărtați cada și să o înlocuiți cu o cabina de duș.

Nici măcar racordarea la rețeaua de apă nu este nevoie să fie efectuată de un profesionist. Astăzi există o sumedenie de modele coloane duș, unele cu duze pentru masaj sau chiar cu scăunel inclus. Acestea se montează pe perete și se racordează la punctele de apă existente.

Dacă optați pentru o cabină de duş completă, sarcina va fi mult simplificată. Această trebuie amplasată în locul căzii, într-un spaţiu care permite scurgerea apei. În plus, baia trebuie să fie prevăzută cu un sifon de scurgere pentru a preveni eventuale neplăceri.

Așadar dacă visezi un duș cu intrare la nivelul solului, indiferent dacă este o cădită sau podea continuă, dușurile walk-in sunt la modă. Avantajele estetice ale acestei soluții sunt evidente, iar sfatul experților este să alegeți o soluție care să permită scurgerea rapidă a apei.

cabina dus

Schimbarea oglinzii un pas spre modernizarea băilor

În băile tradiționale nu avem instalație electrică. Doar sursa de lumină, de cele mai multe ori poziționată deasupra oglinzii. Dacă și la voi este așa, atunci puteți înlocui oglinda cu una iluminată care va fi legată cu ușurință la rețeaua electrică, înlocuind vechiul corp de iluminat.

Gresia și faianță

Dacă ne dorim să schimbăm total aspectul băii, putem opta să înlocuim gresia și faianța, dar deja vom avea nevoie de un meșter, să nu mai vorbim că trebuie să îndepărtăm vechile plăci și cu siguranță nu ne dorim praf în casă.

O soluție eficientă pentru modernizarea băilor sunt noile vopsele cauciucate care pot fi aplicate cu ușurință pe gresie sau faianță, sunt impermeabile și rezistente și nu au nevoie de condiții speciale pentru a fi aplicate. În acest caz plăcile ceramice trebuie să fie perfect curate pentru a facilita aderența.

Vopseaua specială pentru gresie și faianță se aplică la fel ca pe un perete normal, dar ținând cont întotdeauna că suprafața trebuie să fie foarte curată și trebuie respectăm inducațiile producătorului.

Tavan fals

În funcție de înălțimea băii putem opta pentru includerea unui plafon fals care se montează cu ușurință, unică dilema putând apărea doar la alegerea modelului plăcilor de polistiren. Trebuie să luați în calcul grosimea acestora, în cazul în care aveți mobilier încastrat sau lipit de tavan.

Modernizarea băilor cu obiecte sanitare noi şi alte accesorii baie

Obiectele sanitare precum chiuveta, bideul sau vasul de toaletă pot fi schimbate și ele cu ușurință și înlocuite cu modele noi cu formă, culoare și mărimi moderne. Acestea vor fi plasate pe locul celor vechi și racordate la rețeaua de apă fără alte modificări.

Tot aici am putea vorbi și de înlocuirea robineților sau bateriilor vechi, cu modele strălucitoare și finisaje actuale.

Să nu uităm de radiatoarele ce pot fi montate pe perete și servi și ca suport prosoape.

modernizarea băilor

Mobilier modern pentru o baie de lux

Caracteristică generală a băilor din apartamente este că acestea sunt minuscule. Una din băile mele are 2,3 m pe 1,5 m. Practic aici nu am avut nicio șansă și v-am povestit într-un articol trecut că am montat o cădiță de duș cu dimensiunea de 60/80 cm și a fost o adevărată aventură să găsesc panouri de duş la dimensiunea potrivită.

Cealaltă baie pare mai mare, dar are 2/2 metri și mască ieșită în relief fix în mijlocul băii. Eu am optat pentru montarea mașinii de spălat sub blatul de la bucătărie și am înlocuit-o cu un dulap tip coloană cu înălțimea de 2,30 m. Aici țin prosoapele și toate cosmeticele.

Dacă și baia voastră este o „chichineață” un dulap îngust este un must have. Trebuie doar să fie fixat bine de perete și poate „înghiți” o sumedenie de lucruri.

Iată așadar câteva idei pe care le putem pune în practică fără să cheltuim mulți bani, dar în care să investim timpul liber pe care tot îl avem zilele acestea.

Dacă vă hotărâți să vă implicați în modernizarea băilor din casă şi să faceți acest pas, înarmați-vă cu răbdare, unelte bune și perseverență. Cu siguranță rezultatul vă va încânta peste măsură.

modernizare baie

4 Comments on "Trucuri, idei și sfaturi pentru modernizarea băilor – proiecte DIY"

  1. Mi-a placut articolul, multumesc pentru recomandari!

  2. Interesant articolul! Multumim pentru aceste sfaturi!

  3. Mulțumim pentru sfaturi!

  4. Nu am ce renova,încă nu m-am mutat la casa nouă, sper anul acesta,însă voi tine cont de sfaturile tale atunci când vom alege obiectele,gresia și faianța pentru baie

Leave a comment

Your email address will not be published.


*