Testamentul lui Abraham, de Igor Bergler, recenzie carte

Testamentul lui Abraham, de Igor Bergler, recenzie
Share the joy

Testamentul lui Abraham, de Igor Bergler, recenzie carte

Bine v-am găsit la o nouă recenzie de carte. Astăzi vă povestesc despre un bestseller pe care l-am așteptat cu sufletul la gură: Testamentul lui Abraham, de Igor Bergler.

Presărată cu istorioare și anecdote despre cele mai strălucite minți ale tuturor timpurilor precum Aristotel, Borges sau Lincon, Testamentul lui Abraham a fost o lectură extraordinară care nu doar că s-a ridicat la același nivel cu Biblia Pierdută, dar a depășit cu mult orice așteptare a cititorului care a căutat înfrigurat volumul după ce s-a desfătat cu prima capodoperă scrisă de Bergler.

Dacă încă nu ați citit Biblia Pierdută, găsiți recenzia pe blog, însă dacă ați devorat-o de câteva ori, la fel ca și mine, veți recunoaște amprenta genialului Bergler și asupra acestui volum.

Paginile sunt adevărate bombe de informații. Detalii cât încape și o istorie uimitoare rescrisă de penița darnică și plină de imaginație a celui mai bun scriitor român contemporan.

Când am scris recenzia la Biblia pierdută, vă relatam cu uimire că nu mi-am imaginat că Bergler e român. Am consultat cu înfrigurare wikipedia apoi am căutat mai multe informații despre cel care m-a făcut să îmi pierd capul între filele scrise cu atâta măiestrie.

Igor Bergler s-a născut la Reșița, petrecându-și tinerețea în Timișoara. Doctor în Științe Economice, acesta și-a dedicat timpul artelor și după ce a fost regizor, realizator de televiziune și critic de film, și-a revărsat geniul și imaginația în cel mai bine vândut român românesc din ultimii 20 de ani: Biblia Pierdută. Specialist în marketing și profesor la diverse universități, are toate atributele pentru a fi un scriitor de succes.

Experiență să vastă pe platourile de televiziune și imaginația fără măsură, au dat naștere unui geniu al literaturii, iar primele două volume par a fi doar o mică prefață la ce va urma.

Testamentul lui Abraham, de Igor Bergler, review

Testamentul lui Abraham, de Igor Bergler, descriere oficiala

Știți deja că nu îmi place să fac spoilere, vă promit că nu o să va dau decât câteva repere vagi care să va stârnească curiozitatea.

„Un scandal cu prostituate la summitul Americilor de la Cartagena. Un atentat la viața președintelui Statelor Unite. O bibliotecă dispărută de 2.000 de ani. O organizație secretă. Și încă una. O lungă istorie de papi mincinoși. Criminali de război. Un oraș legendar. Agenți cu identități multiple. O bestie numită “El Diablo”. Și toate numele sale. Doar simpla ei apariție te face să încărunțeșți pe loc. Un asasin plătit care îl știe pe dinafară pe Borges. Zece manuscrise dispărute care reapar brusc. Și codurile complicate ascunse în ele. Un uriaș și un pitic. Și un festin roman. Un basilisc și un șarpe cu pene. O femeie fatală. Un polițist care nu poate uita niciodată nimic. Un psihiatru care crede că 240 de călugări franciscani îi locuiesc creierul. Un om cu părul portocaliu. O poveste cu sclavi. Și cu președintele lor. Oameni obișnuiți prinși în întâmplări neobișnuite. Un trecut care devine pentru câteva clipe prezent, doar pentru a dispărea din nou pentru totdeauna. Cervantes și Eco și Borges. Și peste toate astea cărțile. Toate cărțile.”

Testamentul lui Abraham, de Igor Bergler, recenzie carte

Bergler e omul detaliilor. Atent la fiecare informație pe care o dăruiește cititorului, scriitorul aduce argumente și creează o imagine aproape vizuală a fiecărei scene. Uneori aproape că simți că te-ai strecurat afară dintre coperțile volumului și privești în jur cu urechile ciulite la ecoul frazelor rostite de câte un personaj, așteptându-te parcă să surprinzi cu coada ochiului criminalul săvârșind faptele terifiante.

Profesorul Charles Baker este în continuare eroul principal. În Biblia Pierdută acesta mi-a părut aerian și uneori plin de sine, în acest volum Bergler îl umanizează, îl aduce cu picioarele pe pământ și îi dă în mâini frâul acțiunii. Personalitatea lui Charles este reconturata și ne sunt făcute cunoscute multe detalii din viața acestuia, ceea ce te face să îl privești cu alți ochi.

Ei bine, cartea începe cu o lovitură mortală când profesorul de la Princeton şi fostul şef de campanie al preşedintelui SUA, îşi descoperă asistentul, George Marshall, ucis cu bestialitate în campusul universităţii.

Înainte de a fi ucis, George îi trimite profesorului un dosar cu detalii despre abolirea sclaviei a lui Lincon și adevăratele motive care au dus la această acțiune. Însă dosarul este confiscat de autoritățile din Mexic, iar Charles face mai târziu legătură între uciderea asistentului și misteriosul dosar.

De aici începe goana după descifrarea secretelor, descoperirea criminalului și desigur subjugarea totală a cititorului.

Personal sunt fascinată de acest tip de cărți. Istoria rescrisă de Bergler este captivantă, nu doar pentru că face trimiteri la adevărata istorie și întâmplări care sunt reale, ci pentru că multitudinea de detalii care zugrăvesc un tablou vizual și suspansul creat în jurul multor momente, te face să te întrebi dacă nu cumva în cartea de istorie este ficțiune și în cartea lui Bergler este adevărul.

Autorul creează un puzzle perfect și împrăștie piesele între filele cărții. Fiecare personaj pare că deține una și oricât te-ai chinui cu aceste piese în fața ta, nu reușești să îl rezolvi decât la sfârșitul cărții.

Columbus Clay este un alt personaj cheie, un polițist care îl va ajuta pe Charles să rezolve cazurile din acest volum. Un Sherlock Holmes modern cu o memorie formidabilă, ce pare să ne stea și nouă alături în încercarea de a rezolva codul desenat de Bergler. Acesta m-a dus cu gândul la polițistul Colombo din serialul polițist cu același nume, un succes al anilor 70.

Desigur că apar și personaje feminine care fac că totul să fie mai complicat… sau nu…

Ximena este un agent și probabilitatea de a juca un rol dublu se conturează încă de la apariția ei deoarece pare că uneori îi pune bețe în roate profesorului. Rocio este o tânăra superbă, femeia fatală din sinopsis, care se va dovedi a fi mult mai mult decât atât.

Mai sunt câteva personaje sclipitoare care sub bagheta lui Bergler creează un vârtej amețitor de întâmplări, legate cu umorul fin deja caracteristic autorului. Însă vă las pe voi să le descoperiți.

Testamentul lui Abraham, de Igor Bergler, recenzie

Testamentul lui Abraham și Biblia Pierdută

Un alt fapt care m-a surprins într-un mod plăcut a fost întrepătrunderea celor două cărți. Practic în Biblia Pierdută au apărut primele referințe la Testamentul lui Abraham și cred că într-un final aceste cărți se vor transforma fiecare într-o piesă de puzzle care vor rezolva un cod/ mister suprem.

La fel ca și Biblia Pierdută, cartea este impresionantă. Un volum masiv pe care trebuie să îl stăpânești bine și cu mintea și cu brațele. Acțiunea palpitantă și complexă este un thriller de cea mai bună calitate. Volumul se parcurge ușor, iar lectura nu este greoaie, din contra îți oferă multe informații interesante, te face curios și te ține în priză.Testamentul lui Abraham si Biblia Pierduta de Igor Bergler, recenzie carte

Finalul este magnific, începi să-l anticipezi spre sfârșit, dar tot te impresionează!

Testamentul lui Abraham are la bază o documentare enormă, un efort tradus în sute de ore de extras informații autentice pe care autorul le-a învelit în cea mai bună ficțiune a tuturor timpurilor și ni le-a livrat sub forma unui bestseller actual, raportat la cititorul modern.

Chiar dacă nu agreați genul trebuie să o citiți, măcar pentru elementele de cultură generală și istorie pură care revarsă din paginile ei.

I-am dat 5 stele pe GoodReads… asta pentru că nu erau mai multe… Mi-a plăcut foarte tare romanul, îmi place stilul în care scrie Bergler și abia aștept să citesc următoarea carte.

Ah… și ca sa fie totul complet, acest volum aduce cu sine 3 pagini din Minciuna lui Michelangelo, următoarea aventură a profesorului Charles Baker, care promite la fel de mult suspans și acțiune.

Romanul îl găsiți pe Libris.ro, unde o campanie intitulată „Oferă-ți timp pentru lectură” te tentează săptămânal cu premii și surprize frumoase, dar și cu prețuri mici și reduceri la multe dintre titlurile afișate pe site.

Testamentul lui Abraham, de Igor Bergler, opinii

7 Comments on "Testamentul lui Abraham, de Igor Bergler, recenzie carte"

 1. Multumim pentru recenzie!

 2. Marinescu Constantina Cristina | aprilie 30, 2018 at 12:12 am | Răspunde

  Mulțumim frumos pentru recenzie!

 3. Biblia pierduta am citit-o, urmeaza sa o citesc si pe aceasta.

 4. emilia ostrowski | mai 1, 2018 at 12:18 pm | Răspunde

  Cum as putea sa cumpar si eu cele doua carti ? ( Biblia pierduta si Testamentul lui Abraham )

  • Buna ziua. Gasiti cartile in orice librarie din orice oras sau pe site-urile online.
   Eu le-am achizitionat de pe site-ul online Libris.ro.
   Lectura placuta!

 5. Sunt două cărți care nu trebuie să lipsească din biblioteca noastră.

 6. Vlădică Vasile | aprilie 30, 2019 at 7:01 am | Răspunde

  Mulțumiri pentru recenzie . Zilele trecute am inceput sa citesc „Testamentul lui Abraham ” . Te fascinează, nu te poti opri !

Leave a comment

Your email address will not be published.


*