Bird Box de Josh Malerman, recenzie carte

Bird Box de Josh Malerman
Share the joy

Bird Box de Josh Malerman

Hello readers,
astăzi vă prezint una dintre cele mai captivante cărți pe care le-am citit în ultima vreme: Bird Box de Josh Malerman.

Desigur este vorba despre cartea care a stat la bazele filmului cu același nume, a cărui protagonistă este Sandra Bullock, una dintre actrițele mele preferate.

Chiar de la apariție, filmul a fascinat spectatorii și în câteva săptămâni a adunat milioane de vizionari. Filmul este trepidant și expune povestea unei lumi apocaliptice scufundate într-un val de sinucideri în masă, provocate de un fel de entitate misterioasă care insuflă impulsul sinucigaș celor care o privesc.

Creând un sentiment paranoic, de suspans și teroare, Bird Box nu numai că a câștigat atenția fanilor, ci și a criticilor din întreaga lume.

Pe baza cărții omonime publicată în 2014, filmul pe care îl puteți viziona pe Netflix are o traiectorie ușor schimbată față de carte și desigur, eu nu m-am putut abține și am vrut să văd cu ochii minții varianta originală Bird Box.

Bird Box de Josh Malerman recenzie carte

Evident, voi porni de la premisa că nu ați văzut filmul și vă spun cu mâna pe inimă că povestea este înfricoșătoare. Avem o apocalipsă aproape instantanee cauzată de „ceva” înfiorător. O poveste care îți impregnează groază pe chip și nu poți lasă cartea din mână până nu o termini.

Protagoniștii, trebuie să-și caute scăparea într-o lume dintr-un viitor post-apocaliptic. Iar acest simplu gest ar putea fi fatal mai ales că este imposibil să știe exact ce îi amenință și de ce și autorul sugerează că această incertitudine și tentația constantă de a o contracara ar putea fi cel mai înfricoșător lucru dintre toate. Toată lumea știe că cei afectați au văzut ceva care le-a distrus mințile și nimeni nu poate spune ce, din moment ce nimeni nu supraviețuiește contactului.

Povestea în sine, conceptul, este oarecum nemaiîntâlnit, iar cartea este grozavă. Totuși ceva mi-a adus aminte de „Sphere” a lui Michael Crichton cu precizarea că aici fobiile interioare nu se materializează ci pur și simplu te distrug dacă îndrăznești să le privești.

Bird Box este relatată din perspectiva unei femei, Malorie, care încearcă să-și salveze copiii într-o lume confuză. Chiar dacă pe alocuri povestea devine ușor claustrofobă, asta nu face decât să crească tensiunea și ajută să treci mai ușor peste părțile narative, uneori excesive, într-o carte în care ritmul e mai tot timpul alert.

Sfârșitul cărții este oarecum diferit de film. Ai sentimentul că se încheie brusc, că ceva se mai întâmplă, dar undeva s-a pierdut o foaie.. un capitol…

Bird Box de Josh Malerman pareri

Orbește…

Știți că vă spun adesea că fiecare volum e o lume unică pentru fiecare cititor. Fiecare carte este ca o grădină, iar scriitorul ne poartă pe aleile ei. Unii dintre noi, pășim sfios adulmecând florile și admirând gingășia lor, alții, numărăm pașii, analizând atent fiecare ungher, în timp ce unii neatenți și distrași, închidem coperta fără să ne fi impresionat ceva.

Ei bine, Bird Box este o grădina în care simți nevoia să privești îngrozit peste umăr, tresari la fiecare foșnet și alert, dai cu grijă și nemărginită curiozitate fiecare pagină pentru a vedea ce se întâmplă mai departe.

Bird Box este un thriller psihologic excelent. Lumea așa cum o știm s-a încheiat. O forță misterioasă, invizibilă, a preluat omenirea semănând teroare. Ar putea fi ceva în aer sau o creatură periculoasă în umbră. Orice ar fi, oricine o privește este pierdut…

Cei câțiva supraviețuitori rămași își petrec viețile solitari, departe de lume și de semenii lor. Chiar dacă sunt împreună, faptul că și-au acoperit ochii îi condamnă la o izolație totală în care trebuie să-și înfrunte proprii demoni, să lupte împotriva fricii pentru a deveni puternici.

Cartea este plină de întâmplări îngrozitoare. Nu consider că este chiar o poveste de groază în adevăratul sens al cuvântului, însă suspansul creat te lasă fără aer. Spre deosebire de multe cărți catalogate „de groază” pe care le-am citit, Bird Box nu este niciodată previzibilă și fiecare pagină te aduce în față unei noi încercări.

Faptul că Malerman nu explică cu exactitate ceea ce s-a întâmplat cu lumea nu face decât să sporească teroarea. În multe privințe, suntem la fel de orbi ca personajele. Pe măsură ce acestea se luptă să se deplaseze orbește, cu mâinile întinse cu prudență și noi facem aceleași eforturi când cu degete tremurânde trecem la pagina următoare.

În Bird Box nu aș spune că este vorba despre salvarea lumii sau a omenirii așa cum o știm noi. Evident că într-o zi totul fi altfel, însă Bird Box este o poveste mult mai simplă și mai personală, este pur și simplu despre instinctul de supraviețuire al unei mame care încearcă să-și salveze copiii, unul al ei și unul adoptat în primul minut de viaţă al acestuia pentru ca mama ce tocmai l-a născut a deschis ochii şi a privit…

Descriere oficială:

Bird Box. Orbește
Autor: Josh Malerman
Editura: Corint
An apariție: 2019
Număr pagini: 352

Malorie își crește copiii așa cum poate: cu ușile-ncuiate, draperiile trase și toate ferestrele acoperite cu saltele, să nu poată pătrunde nicio rază de lumină. Să nu poată zări ce este afară. Să nu poată desluși inamicul invizibil care a pus stăpânire pe întreaga lume și care îi transformă pe toți cei care-l privesc în criminali violenți și, în cele din urmă, în sinucigași.

Cei mici dorm încă, dar, în curând, va fi silită să-i trezească și să-i lege la ochi.

Astăzi vor risca totul. Astăzi trebuie să iasă neapărat din casă. Să plece, orbește, într-o călătorie de care depinde supraviețuirea lor.

Modul magistral în care este scrisă, atenția la detalii, felul în care trebuie să cauți orbește indicii, te obligă să „vizualizezi” dincolo de orice imaginație evenimentele și desigur să te îngrozești. Faptul ca Malorie nu le dă nume copiilor, numindu-i Băiat și Fată, arată incertitudine și un viitor care ar putea sa nu mai existe.

Pe măsură ce societatea se descompune și o urmărești cu sufletul la gură pe Malorie de-a lungul celor patru ani în care și-a transformat copiii în extensii, cu simțuri amplificate, întotdeauna pe aceeași lungime de undă cu ea, autorul te poartă într-o călătorie constantă și amețitoare, între trecut și prezent.

Totuși mi s-a părut frustrant, că nici măcar romanul nu descrie niciodată complet ceea ce a provocat pandemia sau de ce, cu toate astea, consider că este mult mai relevant decât filmul.

Malerman excelează în construirea tensiunilor cu descrierile sale ciudate ale personajelor legate la ochi care își croiesc drumul printr-o lume a morții, conștienți de faptul că ceva inuman și dincolo de înțelegere i-ar putea observa sau eventual să stea chiar acolo, în fața lor, adulmecându-i, tentându-i și provocându-i să privească.

Știți că nu va dau spoilere, dar având în vedere că majoritatea dintre voi ați văzut probabil trailerul filmului o să vă spun ce mi s-a părut cel mai cumplit din carte…

Călătoria lui Malorie pe râu este înfricoșătoare, chiar dacă nu este descrisă decât câteva pagini, dar și mai tulburător este conștientizarea constantă a neajutorării sale și prețul imposibil al oricărei încercări de a ușura această neajutorare, tentația să-și dezvelească ochii și să privească, cu prețul vieții ei.

În concluzie cred că romanul de debut a lui Malerman este o enigmă și îi face pe cititori să devină conștienți că este o altfel de carte în care nici ei nu pot să ”vadă” nimic.

Bird Box este o poveste diferită, terifiantă și foarte captivantă. Practic nu am lăsat cartea din mâna până nu am terminat-o, dar pe cuvânt că se citește foarte ușor.

Cartea și filmul aș putea spune că se completează și chiar dacă ai văzut deja filmul, vei înțelege mai multe lucruri după ce citești și povestea care a stat la baza sa. Citind-o, ai un fel de senzație stranie și parcă îți este teamă să îndrăznești să mergi într-un loc… oriunde, cu ochii închiși, fără să știi cine sau ce, te-ar putea aștepta acolo.

Acum jocurile copilăriei de-a baba-oarba mi se par sinistre…

1 Comment on "Bird Box de Josh Malerman, recenzie carte"

  1. Mi se pare o carte super buna.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*