Biblia Pierdută de Igor Bergler, recenzie

Biblia pierduta
Share the joy

Biblia Pierdută de Igor Bergler, recenzie

În 2015, avea să iasă de sub tiparul RAO, cea mai controversată carte a acestui deceniu, scrisă de Igor Bergler, un scriitor român, născut la Reşiţa.

Scriitor talentat, regizor, realizator de televiziune şi critic de film,  este doctor în Ştiinţe Economice şi specialist în marketing.

Recunosc cu jenă că nu ştiam nimic despre acest scriitor, până la mijlocul anului 2015 când un un val uriaş de rumori, prevesteau cel mai bun thriller scris de un autor român.

Cartea a fost prezentată la Suceava, pe 23 noiembrie în incinta librăriei Alexandria. Spre nemărginita mea dezamăgire, care voiam un volum cu autograful autorului, nu am reuşit să ajung la prezentarea ei dar, mi-am promis că va întregi biblioteca mea cât de curând.

Aflată în topul celor mai bune cărţi de beletristică, Biblia Pierdută, a depăşit aşteptările tuturor, cred că până şi pe ale autorului, fiind cea mai vândută carte de anul trecut, depăşind toate recordurile în precomandă şi vânzări.

În posesia mea a ajuns acum câteva săptămâni, direct de pe rafturile unui site online unde se găsesc cele mai valoroase cărţi ale tuturor timpurilor. TargulCartii.ro găzduieşte o librărie online şi un anticariat, punând la dispoziţia cititorului titluri din cele mai variate domenii de interes.

Vândută în peste 100 de mii de exemplare, cred că este cea mai râvnită carte a momentului, autorul fiind comparat cu celebrul Dan Brown, ale cărui cărţi sunt cunoscute în toată lumea.

Biblia Pierdută

Biblia Pierdută

Cartea începe ca orice thriller, cu suspansul vibrând la cote înalte. Am citit pe nerăsuflate primele capitole şi multitudinea de amănunte, firele care începeau să urzească cele mai întunecate enigme, m-au încălcit puţin, dar mai apoi am reluat lectura, descoperind intrigi ascunse cu dibăcie între fraze nevinovate.

Biblia Pierdută, nu e o carte că oricare alta, să o citeşti cu mintea aiurea, e cartea perfectă, care e pe jumătate adevăr şi jumătate ficţiune, însă aceste două jumătăţi sunt atât de majestuos împletite de autor, încât cu greu îţi vei da seama unde se termină una şi începe cealaltă.

Capitolele ţes cu dibăcie, o poveste fascinantă, clădită pe istorie reală. De altfel toata lumea este de acord ca veridicitatea anumitor detalii ii conferă cărții un statut aparte, ridicând-o cu mult peste ficțiunea lui Brown.

Suspans la cel mai înalt nivel, călătorii prin lume, crime obscure, fenomene la limita supranaturalului şi multă acţiune, te vor ţine cu sufletul la gură şi nu îţi vor permite să abandonezi lectura. Vei călători alături de personajul principal prin marile oraşe ale lumii de la Bucureşti, Praga, Londra, Bologna, Washington şi înapoi la Sighişoara, fugind de ceva, alergând după ceva… un indiciu care să îţi dea un răgaz, un moment de respiro, pentru ca apoi se te cufunzi din nou, în vârtejul celei mai incredibile aventuri.

Biblia Pierdută a lui Gutemberg

Biblia Pierdută, cartea celor 42 de rânduri, supranumită aşa datorită numărului de linii de pe fiecare coloană, este prima carte care a fost tipărită. Gutenberg descoperind că literele de pe mici bucăţi de metal, pot fi rearanjate mai repede, pentru a tipări, astfel Biblia Pierdută este prima carte care a făcut tranziţia între tipăritul artizanal şi cel industrial, însă toate imaginile din aceasta au fost pictate manal.

Istoria relatează că temutul Vlad Ţepeş a comandat cartea, ascunzând între rândurile acesteia anumite date codificate, menite a fi descifrate doar de membrii unei organizaţii secrete. Legenda lui Dracula are alte faţete aici, iar imaginea vampirului, mai mult o umbră, decât cea arhicunoscută, pare a se prelinge înfricoşătoare şi misterioasă, pe străduţele întortocheate, în căutarea următoarei victime.

Bergler îl aduce la o conferință în Sighişoara, pe Charles Baker, un profesor universitar deosebit de simpatic. Chiar dacă se alătură celor mai mari istorici ai lumii, Baker este aici pentru risipi un mister care planează asupra familiei sale, însă se vede prins în ițele unei conspirații la nivel mondial, controlată de membrii unei organizaţii care manevrează din umbră economia lumii.

Cartea presărată de umor voalat, învăluie fiecare personaj într-o aură confortabilă, care te face să îl îndrăgeşti.

Acţiunea este pe repede înainte în acest roman, trei crime înfiorătoare, ce se petrec una după alta, îl ameţesc până şi pe profesorul Baker care descifrează cu greu un cod aproape… descifrat, sărbătorind mica sa victorie cu un desfrâu alcoolic.

Unele părţi sunt teribil de amuzante, oricât de concentrat ai fi, nu te poţi abţine să nu zâmbeşti, însă zâmbetul se va transformă rapid într-un rictus de groază, „văzând” cu ochii minţii întâmplări ce par să se deruleze aivea înaintea ochilor tăi.

Biblia lui Bergler

Biblia lui Bergler ca să spun aşa… este o lectură surprinzătoare şi captivantă. Fiecare capitol dezvăluind părţi ale unui întreg, alcătuit din date reale ale istoriei medievale, codexuri, trădări şi crime și bineînțeles ficțiunea creionată cu măiestrie, care pe tot parcursul cărții te vor face să te întrebi cât adevăr este în fiecare.

Pe alocuri document istoriografic, conţine elemente culese din folclorul întunecat al Transilvaniei, romanul analizând transformarea literară a domnitorului Vlad Ţepeş, în maleficul vampir temut de întreaga lume.

Cartea nu e pentru orice cititor, că să o înţelegi trebuie să vezi dincolo de acest puzzle creat de Igor Bergler, trebuie să te aşezi în locul autorului şi să o citeşti prin ochi acestuia, cu secrete atât de evidente dar, totuşi atât de ascunse, cu simboluri, coduri şi enigme a căror rezolvare şi-au lăsat cheia undeva între vârful peniţei şi pagina scrisă şi doar un cititor iscusit va reuşi să o smulgă de acolo şi să deschidă cu adevărat enigmele dintre paginile acestei capodopere.

O lectură plină de suspans care mi-a plăcut atât de mult încât nu vreau să vă dezvălui nimic,(pentru ca nu vreau sa fiu spoiler) însă vă asigur că este acea carte care o veţi ţine pe noptieră pentru a o reciti în speranţa că veţi descoperi codul ascuns de Vlad Ţepeş între rândurile Bibliei lui Gutenberg.

Vă spun totuşi că la sfârşitul cărţii veţi fi mai bogaţi în cultură, pasaje întregi din această carte fiind istorie pură. Şi da, la sfârşit aflaţi cine este criminalul…

De altfel mie sfârşitul mi-a lăsat o impresie vagă de ”va urma” şi că aici e doar începutul unei engime cu adevărat nemăsurate.

O carte pe care o recomand tuturor, pentru că indiferent de ce tip de lectură devorezi, această carte te va converti… pentru totdeauna.

21 Comments on "Biblia Pierdută de Igor Bergler, recenzie"

 1. M-ai convins ca trebuie sa-mi fac rost de ea si sa o citesc.

 2. Imi place enorm semnul de carte! Povestea e fascinanta, cred ca-mi voi comanda si eu aceasta carte

 3. cata rautate! Mi-ai starniti curiozitatea, m-ai dus incolo si incoace si n-ai dezvaluit mai nimic :))

 4. Multumim pentru recenzie 🙂

 5. Pare o carte foarte interesanta de citit. Multumim pentru recenzie

 6. Multumim pentru recenzie!

 7. Frumoasa recenzie, ti-a iesit bine. Cartea o sa ia loc pe lista mea de to read. Nu stiam ca e atat de cunoscuta, o sa ma interesez mai bine. Merci.

 8. O recenzie destul de interesanta, nu am mai auzit de aceasta carte pana acum.

 9. Barascu Violeta Ramona | martie 4, 2017 at 9:40 pm | Răspunde

  O recenzie perfecta care indeamna la citit, recunosc ca imi doresc foarte mult sa o cumpar si sa aflu cine e criminalul.

 10. Am citit-o, mi-a placut foarte mult!

 11. Trebuie neaparat sa citesc si eu cartea asta deoarece sunt fascinata de astfel de subiecte si sunt mare fana Dan Brown.

 12. O carte foarte interesantă care sper că va avea o continuare. A mai rămas câte ceva de clarificat :).

 13. Daca ti-ai pierdut biblia, sa ma caut si-ti trimit eu alta :)). N-am inteles ce-i cu atatea biblii, spune povestile mai multor carti antice sau e una singura care le contine pe toate?

 14. Eiii, nu prea sunt eu acest gen de carti, dar pare foarte captivanta cartea asta.

 15. Chiar m-ai facut curioasa si chiar o sa o tre pe wishlist.

 16. Vai ce recenzie! Mi-ai starnit curiozitatea. Si e si nascut la Resita autorul, ca mine. O fi vreun semn? 😀

 17. si la galati a fost si am aflat prea tarziu 🙁 dar cartea e fabuloasa, mi-a placut la nebunie!

 18. Am auzit de ea, dar nu prea ma tenteaza.

 19. Am reusit sa fac rost de aceata carte si am citit-o. Mi-a placut mult de tot.

 20. Mai facut tare curioasa.

 21. Super interesant a!!!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*