Tătănuș Pipăruş: Câinele fantomă de Claire Barker – recenzie

Tătănuș Pipăruş
Share the joy

Tătănuș Pipăruş: Câinele fantomă de Claire Barker – recenzie

titlu: TĂTĂNUȘ PIPĂRUȘ. CÂINELE-FANTOMĂ

Tatanus Piparus

autor: Claire Barker
ilustrator: Ross Collins
nr pagini: 250
Carte pusa la dispozitie de editura ALL, Galaxia Copiilor

Tătănuș Pipăruş: Câinele fantomă

Astăzi vă aduc în atenție o carte absolut delicioasă, extrem de amuzantă, ideală pentru vacanţa ce se apropie. O poveste cu un cățel fantoma și prietenii lui.

Starcross Hall este un conac vechi în care locuieşte familia Pipăruş. Winnie este fetiţa familiei, iar Tătănuș câinele acesteia.

Părinții lui Winnie sunt și ei niște oameni speciali. Fără un serviciu normal, acestia își urmează hobby-urile neobișnuite transformând uneori conacul și grădina într-o junglă periculoasă, cu capcane şi surprize la fiecare colţ.

După o zi petrecută în pat, Tătănuș „dă colţul”, cum el însuşi o spune cu atâta umor. Îşi dă însă rapid seama că nu mai este viu şi trăieşte cu oarecare dezamăgire întâlnirea cu ceea ce este pentru el viaţa de apoi.

Apoi, BAM! Era la fel de mort ca o clanță. De fapt, episodul a fost surprinzător de agreabil, căci pentru o clipă a durut, după care nu a mai durut. De fapt, se simțea minunat, de parcă ar fi redevenit pui – sprinten și OAU!
Se așteptase să ajungă în Paradis imediat, purtat pe aripi de înger și acompaniat de acorduri de harpe. Văzuse așa ceva în desenele acelea animate care se dădeau duminică dimineața, pe care le urmărea stând lângă Winnie, în vreme ce ea molfăia câte un sandviș, iar el rodea biscuiți pentru căței. Acolo, totul părea lipsit de durere, bine organizat și destul de simplu.
Dar pentru Tătănuș Pipăruș experiența nu a fost simplă – ci mortal de complicată.

Dar dezamăgirea va fi şi mai mare când constată că a devenit fantomă şi nu mai poate comunica cu stăpânii și nici nu o poate ajuta pe Winnie și pe familia acesteia să nu piardă conacul. De asemeni suferă enorm că nu poate alina durerea fetiţei și nu o poate mângâia când aceasta adoarme plângând, răpusă de dorul lui.

Apoi descoperă că în podul conacului Starcross este locatara o banda haioasa de creaturi fantomatice, asociaţia S.D.S. (Spiritele din Starcross), care îi vor fi alături pentru a o ajuta pe Winnie la salvarea casei care este scoasă la licitaţie.

Animalele nu au fost niciodată un adevărat fantome, însă acum vor trebui să antreneze pentru a speria pe oricine apare, ceea ce va genera mai mult decât o situaţie extrem de amuzantă, pentru cei mici.

Claire Barker spune povestea într-un mod foarte direct, simplu şi distractiv. Cu o mulţime de dialoguri şi un limbaj accesibil pentru copiii de vârstă şcolară, spre care este îndreptată această poveste.

Cartea este narată într-un mod original, cu intenţia nedisimulată de a implica cititorul în dialoguri abundente, care permit picilor o urmărire atentă a firului poveştii.

Vedem exaltarea dintre prieteniei și familie care este pe primul loc de-a lungul întregii poveşti. Totodată autoare are un mod foarte distractiv de a arăta copiilor că pierderea animalelor lor preferate se poate întâmplă la un moment dat, însă că nu este nimic traumatic, o poveste în care cei mici fac cunoştinţă cu poveşti despre moarte, fără a fi sumbră sau macabră, din contra, este o carte captivantă şi extrem de amuzantă. O lectură atât de plăcută, încât fiul meu a citit-o de cel puţin 10 ori în 3 săptămâni.

Finalul este surprinzător… oarecum, îi învaţă pe cei mici că trebuie sa fie întotdeauna atenţi la fiecare detaliu. Astfel încât cunoaşterea te poate salva de la mai mult decât o lamă de cuţit.

Va invit sa descoperiți alături de copilul vostru, o lume magică.

Oare trupa micilor fantome vor reuși sa salveze casa sa nu fie vândută?

În manualul fantomelor începătoare scrie că acestea sunt legate pe veci de casa unde au trăit, ce planuri au pentru a se salva?

Ilustraţiile care însoţesc lectura, făcând-o şi mai amuzantă, sunt realizate de Ross Collins. Acestea sunt simple, dar foarte expresive. Prezentate doar în negru şi o singură culoare, albastru, pentru a diferenţia fantomele, acestea sunt creative, atrăgând atenţia copiilor. Imagini foarte haioase a unor personaje simpatice, care reflectă foarte bine textul pe care îl creionează.

Personajele lui Claire Barker sunt foarte originale. Acestea sunt fantome care de-a lungul timpului au locuit în acea casă, având ca stăpâni, înaintași din familia Pipăruș. Fantasme ale unor animăluţe preaiubite. Tătănuș Pipăruș este un câine care a murit după ce a refuzat să fie separat de stăpâna sa Winnie, o fetiţă foarte inteligentă. Apoi, există şi alte fantome cel puţin la fel de haioase: Valentine, Martin, hamsterul Orlando, iepurele şi o maimuţă care nu vorbeşte corect. Dialogul acesteai din urmă, stârnind hohote de râs fiului meu.

S-ar putea crede că este vorba de o poveste înfricoşătoare. Un conac imens, fantome şi intunerciul care ar stârni imaginaţia oricui sunt însă zugrăvite însa ca o lume frumoasă, iar povestea de groază nu există în realitate. Personajele sunt foarte prietenoase şi distractive, pe placul celor mici.

Cartea este prima parte dintr-o trilogie şi cu sinceritate vă spun că este nu doar preferata fiului meu, ci şi a mea datorită modului în care pune într-o lumină favorabilă trecerea în nefiinţă a celor dragi, chiar dacă în această carte este vorba despre animalele de companie.

O lectură recomandată copiilor peste 8 ani. O carte teribil de amuzantă, care îi va face pe cei mici să petreacă momente haioase alături de personajele sale.

1 Comment on "Tătănuș Pipăruş: Câinele fantomă de Claire Barker – recenzie"

  1. Am sa o cumparat pentru baiatul meu caruia ii plac astfel de carti.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*