Metro 2033 de Dmitri Gluhovski
Hello readers, astăzi vă povestesc despre o carte cu un subiect fascinant: o apocalipsă terifiantă ce pune la mare încercare supraviețuitorii refugiați sub una dintre cele mai mari capitale ale lumii: Moscova.
Metro 2033 este prima carte dintr-o serie scrisă de un autor ceva mai puțin cunoscut, dar ale căror cărți au dobândit rapid o faimă notabilă în întreagă lume: Dmitri Gluhovski.
Romanul Metro 2033 relatează o poveste stranie, în care autorul ne introduce într-o lume ce este distrusă ca urmare a unui război nuclear fără precedent și în care supraviețuitorii catastrofei sunt nevoiți să cutreiere rețelele de metroul de sub Moscova, unde cred ca sunt feriți de pericolele de la suprafață.
Eu am citit prima dată a doua carte a seriei: Metro 2034, a cărei recenzie este deja pe blog și vă spuneam atunci că subiectul m-a ținut cu sufletul la gură, fiind cel puțin la fel de incitant că jocul video în care este transpus.
Vă sfătuiesc să citiți cărțile în ordine pentru că întreagă poveste va avea un sens care va trezi o mulțime de sentimente. Uneori frica te stăpânește, alteori speranța nu-ți da pace și câteodată furia te face să dai pagină după pagină să vezi cine este vinovatul.
Recenzie Metro 2033 de Dmitri Gluhovski
În anul 2033 în urma unui război nuclear devastator, majoritatea lucrurilor așa cum le știm acum au fost îngropate sub moloz și cenușă din cauza radiațiilor. Moscova devine un oraș fantomă în care supraviețuitorii se refugiază în subteranul rețelei de metrou. Fiecare dintre stații este transformată într-un stat-oraș, iar locuitorii se grupează în jurul celor mai diverse ideologii sau sunt conduși de un singur obiectiv: prevenirea unei invazii a creaturilor mutante de la suprafață.
Personajul principal este Artiom, un tânăr soldat ce va primi sarcina să duca un talisman de la Hunter la Miller, astfel trebuind să pătrundă în inima metroului până la legendarul Polis, așezare situată exact în centrul rețelei de tuneluri. Misiunea sa este să îi alerteze pe toți pe cei pe care îi întâlnește asupra pericolului care se află în stația de unde provine, a VDNH și a întregii rețele metropolitane. De el va depinde viitorul casei sale, metroul și poate întreaga umanitate.
Povestea începe cu Artiom care trebuie să-și abandoneze atât prietenii, cât și pe mentorul său Suhoi, un bărbat în vârstă care l-a îngrijit ca pe fiul său atunci când Artiom nu avea pe nimeni și să plece cu o caravană spre inima subterană. Sukhoi l-a salvat de șobolani când era doar un copil, protejându-l până în acel moment, dar este lăsat în urma când Artiom începe o călătorie lungă și complexă prin tunelurile săpate sub ruinele Moscovei. Acesta va străbate un traseu plin de amenințări, personaje ciudate și acțiuni trepidante care ne vor menține cu sufletul la gură.
Scriitorii ruși par să aibă cu toții o caracteristică specială, aceea de a construi cu lux de amănunte scenarii și decoruri impresionante până la cel mai mic detaliu. Dmitri Gluhovski nu se abate de la regulă și decorul fabulos imaginat sub metroul din Moscova și care se bazează pe legendele care circulă despre metroul moscovit este impresionant, ceea ce îi oferă un realism și uneori te face să te întrebi dacă ceea ce citești nu s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat.
Ce mai, o carte fix pe gustul meu!
Personajele din Metro 2033 sunt și ele atent creionate și trăiesc într-o lume dezolantă, în care frica, instinctul de supraviețuire și legea celei mai potrivite domnii sunt ingredientele care sunt combinate în moduri diferite în întreaga carte. Pagină după pagină acestea vor da naștere unor situații cu adevărat surprinzătoare și imprevizibile pe care te invit sa le descoperi. Îți promit ca nu o sa îți para rău și vei simți gustul adrenalinei pulsând la cote maxime.
Chiar din primul capitol, narațiunea este impregnată de momente tensionate, Gluhovski subliniind într-un mod voalat că doar rușii au supraviețuit, restul națiunilor dispărând pentru totdeauna.
Metro 2033 nu este doar o calatorie presarata cu intamplari iesite din comun, ci este o incursiune in psihicul uman, o calatorie ce exploreaza cele mai adanc inradacinate frici ale omului. – Fantasy Book Review
Locuitorii metroului demonstrează cu cuvintele și faptele lor o dorință extremă pentru a se reîntoarce la cum era viața înaintea cataclismului nuclear. Însă viața după catastrofă este întunecată și degradantă, iar personajele se scufundă într-un sentiment constant de înfrângere și pesimism.
De-a lungul cărții Artiom va fi însoțit în călătoria sa către Polis de o multitudine de personaje, unul mai ciudat decât altul și care îl vor abandona cu toții pe drum.
Practic, vei reface un puzzle complex în care fiecare stație de metrou are particularitățile sale, precum și un context social destul de complicat. În ansamblu, toate acestea alcătuiesc o lume izbitoare, impecabil asamblată de culturi, clase sociale, ideologii, religii și chiar superstiții.
În plus, acțiunea este un factor care te ține constant într-o stare alertă de-a lungul întregii povești. Gluhovski descrie într-un mod înfricoșător felul în care radiațiile au afectat diverse forme de viață și a permis apariția unor monștri al căror unic scop aparent este să pună capăt rasei umane.
O să mori. O să-ți moară toți cei apropiați. N-o să mai ai nimic. Un singur lucru va dăinui – gloria celor căzuți.
Elementele supranaturale abundă în întregul roman, elemente care surprind și par să nu aibă nicio explicație logică, dar care sunt perfect legate într-un final șocant și în concordanță cu sensul general al întregii poveștii.
Narațiunea este destul de lentă în unele capitole, foarte descriptivă și uneori te face să te pierzi în multitudinea de detalii, dar dacă îți plac descrierile la fel de mult ca mie le vei savura cu placere.
Cartea Metro 2034 conține o hartă a metroului din Moscova cu legenda corespunzătoare și ca să fiu sinceră m-au trecut oarecum fiorii când am văzut-o prima dată pentru că pare extrem de reală, asemănătoare multor rețele de metrou de sub capitalele europene. De aceea dacă aveți ocazia, ideal ar fi să achiziționați toate cărțile împreună.
Astfel pe măsură ce citești puțin câte puțin datorită hărții totul capătă un sens în scena mentală pe care ți-o construiești și schema te ajută mult, deoarece autorul vorbește de stațiile și tunelurile din metrou fără a le localiza prea bine.
Ce spui? Te alături lui Artiom în călătoria sa sinistră pentru a descoperi dacă ceea ce rămâne din civilizație rezistă în ultimul refugiu?
Toate volumele seriei Metro de Dmitri Gluhovski le găsești pe libris.ro alături de multe titluri la fel de incitante.
Dacă ți-am stârnit interesul citește și Recenzie Metro 2035 .
Buna recenzia!
Pare frumoasă cartea.Multumim pentru recenzie!
O carte interesanta ,mulțumim pentru recenzie.
Îmi place recenzia acestei cărți! Este o carte bună!