Metro 2034 de Dmitri Gluhovski, recenzie carte

Share the joy
 • 105
 •  
 •  
 • 2
 •  
 •  

Metro 2034 de Dmitri Gluhovski, recenzie carte

Prima mea întâlnire cu lumea tenebroasă de sub metroul moscovit a fost acum ceva vreme, într-un joc PC pe care fiul meu îl juca pasionat. Mare mi-a fost mirarea când am văzut cartea a cărui acțiune este asemănătoare cu jocul și copilul și-a dorit să o citească.

Incursiunea în metroul din Moscova, a fost pe ușa din mijloc ca să zic așa, deoarece Metro 2034 este volumul 2 din trilogia Metro. În ciuda reticenței mele inițiale, lectura a fost mai mult decât satisfăcătoare și de aceea abia aștept să ajungă în mâinile mele și celelalte volume să închin cercul aventurilor.

Lumea în care pătrundem este post-apocaliptică. Pământul a fost devastat de un holocaust nuclear, declanșat de al treilea război mondial, despre care sunt date doar câteva detalii, bănuiesc că mai multe lucruri se povestesc în primul volum.

Astfel supraviețuitorii dezastrului sunt obligați să rămână în subteran, deoarece aerul de la suprafață a devenit irespirabil datorită radiaților și a unui virus necunoscut care odată ce te-a infectat te face să-ți pierzi mințile, ducând în cele din urma la moarte.

Stilul autorului rus nu este greoi, caracteristic scriitorilor sovietici, însă multitudinea de detalii îți poate da ușoare dureri de cap. După o scurtă introducere în care ne aduce până la data catastrofei nucleare ce a decimat resursele și populația planetei, ne afundăm în adâncurile întunecate ale metroului din Moscova.

Metro 2034

Metro 2034 de Dmitri Gluhovski

Sevastopolskaiei este una dintre coloniile de supraviețuitori, poziționată într-una din stațiile metroului rus. Deoarece comunicarea cu restul liniilor a fost întreruptă din motive care sunt încă necunoscute și un echipaj care transporta artileria întârzia foarte mult, suferă una dintre cele mai grave crize din ultimii ani. Echipele exploratorilor care părăsesc periodic stația în căutarea răspunsurilor dispar unul după celălalt, fără a lăsă urme. Oamenii din colonie sunt din ce în ce disperați și forțele lor de ordine se simt incapabile să-i mai protejeze.

Într-o zi apare un personaj misterios pe nume Hunter și pare singurul în stare să refacă legăturile cu celelalte stații.

Faptul este că își petrecea timpul prin tunelurile din subteran fără a-i fi afectat psihicul, îi înfricoșează pe toți. Caracterizat drept o brută fără sentimente, un prădător sălbatic, instabil și imprevizibil, o creatură a cărei unic scop este de a ucide primul lucru pe care îi iese în cale, Hunter își croiește drum prin întuneric, fără nici cea mai mică urmă de emoție.

La cealaltă extremă este Nikolay, cunoscut sub numele de Homer,un bătrân veteran care cunoștea harta subterană a Moscovei.

O serie de circumstanțe îl vor forța să fie însoțitorul lui Hunter într-o misiune considerată a fi de sinucidere.

Homer crede că misiunea sa este de a scrie despre evenimentele care au condus omenirea la o astfel de situație, un fel de epopee eroică bazat pe aventurile lui Homer prin tuneluri de metrou și a camaradului sau Hunter, o figură care se potrivește perfect canoanelor literare ale lui Homer pentru a alege protagonistul celei mai ambițioase opere.

De aici, suntem martorii călătoriei periculoase a lui Hunter și a lui Homer pe peroanele metroului, o călătorie care devine frenetică, incitantă, încărcată de pericole și descrisă cu un ritm absolut amețitor.

Pe drum ne întâlni , de asemenea cu Sasha, o adolescentă care a fost alungată din postul său de acasă , iar acum este forțat să rătăcească prin tuneluri cu tatăl său aflat pe moarte, infectat cu virusul de la suprafață.

La un anumit moment dat cei trei protagoniști se întâlnesc și își continuă drumul împreună, dar vă las pe voi să descoperit restul aventurilor subterane.

Totuși consecințele războiului atomic care a nimicit aproape toată viața de pe pământ, îți dă oarecum fiori și te obligă într-un fel la un efort real de a-ți imagina ce s-ar întâmplă dacă universul creat de Glukhovsky s-ar materializa pe pământ.

Nu vă panicați…
Lacrimi, rugăciuni…
Alte împușcături.
Si la exact sase minute după alarma, cu un minut înainte de Armaghedon, huruitul funebru al ușilor ermetice închizându-se. Ecoul zăvoarelor trase. Liniște.
O liniște de mormânt.

Metro serie Dmitri GluhovskiDacă ți-am stârnit interesul citește și recenzia volumului Metro 2034 şi Recenzie Metro 2035 .

 • 105
 •  
 •  
 • 2
 •  

Be the first to comment on "Metro 2034 de Dmitri Gluhovski, recenzie carte"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*