Pisicile războinice – In inima padurii, Erin Hunter

Share the joy

Pisicile războinice, In inima padurii, Erin Hunter- Editura ALL- recenzie

Crăciunul m-a fermecat cu magia lui şi… pentru câteva zile am redevenit copil. Am citit sub pătură, la lumina lanternei, m-am bucurat de rasatele cristaline ale fiului meu şi împreună am parcurs cele mai frumoase cărţi cu pisici. Astăzi vă vorbesc despre primul volul din saga scrisă de Erin Hunter: Pisicile războinice – În inima pădurii, oferită de editura ALL.

Îmi place aspectul coperţii, cu literele titlului uşor reliefate, high gloss, mărimea fontului şi bineînţeles ador faptul că nu se desprind foi din carte în timp ce citesc. Cartea am comandat-o de aici şi a venit frumos împachetată în folie de plastic.

Erin Hunter se descrie ca un adevărat iubitor de pisici dar, nu vă lăsaţi păcăliţi, acesta este doar un pseudonim în spatele căruia sunt 6 scriitoare britanice, foarte talentate: Kate Cary, Cherith Baldry, Tui Sutherland, Gilian Phillip, Inbali Iserles şi Victoria Holmes. De altfel Kate Cary este cea responsabilă de aventurile pisiceşti.Pisicile războinice, In inima padurii

„In inima padurii”

  • Titlul original:Warriors, Into the wild
  • Carte oferită de editura ALL
  • Colecţia: Galaxia Copiilor

Cartea începe în forţă, cu o luptă incitantă între două clanuri de pisici, un prolog excelent, menit să te atragă şi să te facă să nu mai laşi volumul din mână.

Roşcovanul este o pisică domestică care trăieşte confortabil alături de stăpânii lui într-o casă lângă pădure. Dar simţind chemarea salbaticiei şi mânat de curiozitate pisicească, într-o zi se avăntă în inima pădurii unde descoperă o lume total diferită de cea pe care o cunoaşte.

Atras de gustul libertăţii şi mânat de visele pe care le are, tânărul pisoi decide să părăsească căminul stăpânilor săi şi prietenii din împrejurimi şi să înceapă o viaţă nouă, ucenic al unui clan puternic care stăpâneşte o parte de pădure.

Atunci când ghidat de un vis şi de poftă de a vană un şoarece pentru prima dată,Roşcovanul se avântă în pădure îl întâlneşte pe Labă Cenuşie o pisica sălbatică care trăieşte în inima pădurii şi care îl atrage în prima lui luptă. Acesta se dovedeşte a fi ucenic al clanului Tunetului, cel al cărui teritoriu este în acea parte a pădurii. Cu ajutorul lui Labă Cenuşie, Roşcovanul învaţă că sunt 4 clanuri care populează pădurea din jurul casei sale (Clanul Tunetului, Clanul Umbrelor, Clanul Vântului şi Clanul Răului). După primul conflict între cei doi pisoi pe scenă apare Stea Albastră, liderul Clanului Tunetului care îi face o ofertă fără precedent Roşcovanului: să lase viaţă comodă şi traiul din casă şi să se alăture clanului pe care îl conduce.

Roşcovanul decide să devină ucenic al Clanului Tunetului, lăsând în urmă casă celor pe care pisicile din pădure îi numesc „Două Picioare” şi se alătură clanului luând un nou nume: Labă de Foc.
După ce se acomodează cu noul statut, învaţă că datorită oamnelilor care au invadat teritoriul pisicilor şi a iernii , pe cale să înceapă, clanurile se luptă pentru a asigura mijloacele de existenţa ale fiecăruia.

Diverse evenimente precum sosirea unei pisici exilate dintr-un clan duşman îl contrariază pe Labă de Foc, dorindu-şi să descopere mai multe. Acesta o ajută pe nou venită, Colţ Galben şi are grijă de ea.

Încet-încet, devine ajutor de nădejde şi participă la o adunare a clanurilor unde Clanul Tunetului este ameninţat de Clanul Umbrelor.

În cele din urmă o însoţeşte pe Stea Albastră în călătorie la Piatră Lunii unde reginei clanului i se arată viitorul. Gheară de Tigru, Labă Cenuşie şi Labă Neagră trăiesc alături de el această aventură în care liderul pierde o viaţă pisicească în lupta cu nişte şobolani.

În lipsa lor, tabăra pisicilor care au devenit familia lui Labă de Foc, este atacată de Clanul Umbrelor, iar secundul Inima de Leu îşi pierde viaţa, locul lui fiind luat de Gheară de Tigru.

Gheară de Tigru se dovedeşte a avea planuri ascunse şi încearcă să pună clanul împotriva bietului Labă Neagră care pare că îi tăinuieşte unele secrete. Oare va avea izbândă cu urzirile sale?

Evenimentele decurg cu repeziciune, succedându-se şi aducând noi situaţii pe care pisicile trebuie să le înfrunte. Oare vor reuşi să îşi apere teritoriul? Nou venita Colţ Galben se va integra în clan şi va reuşi să capete încrederea acestuia?

Labă de Foc duce o nouă viaţă, va reuşi să devină războinic sau se va întoarce la traiul liniştit pe care Două Picioare i-l ofereau?

Într-un luminiș pustiu, o pisică bătrână cenușie stătea singură, zgâindu-se la cerul senin al nopții. Auzea pretutindeni în jurul ei, în întuneric, respirația și mișcările pisicilor adormite. O altă pisicuță, cu pete negre și galbene, apăru dintr-un colț întunecat, călcând repede, fără să scoată niciun zgomot. Pisica cenușie o întâmpină, dând din cap.
— Cum e Blană de Șoarece ? mieună ea.
— Are răni adânci, Stea Albastră, răspunse cealaltă, așezându-se pe iarba răcoroasă a nopții. Dar e tânără și puternică, se va vindeca repede.
— Și ceilalți ?
— Își vor reveni și ei.
Stea Albastră oftă.
— Mare noroc că nu am pierdut nici un războinic de data asta. Ești o pisică-vraci înzestrată, Frunză Ruginie, spuse ridicând privirea către stele. Își ridică iar privirea, obser-vând stelele. Mă îngrijorează foarte tare înfrângerea din seara asta. Până acum, de când sunt eu lider, Clanul Tunetului nu a fost niciodată înfrânt în propriul ținut, murmură ea.
Sunt vremuri grele pentru clanul nostru. Primăvara întârzie și s-au născut mai puțini pisoi. Clanul Tunetului are nevoie de războinici pentru a supraviețui.
— Dar e abia începutul anului, zise Frunză Ruginie liniștită. La vară se vor naște mai mulți pisoi.
Pisica cenușie ridică din umerii lați.
— Poate. Dar e nevoie de timp pentru ca tinerii să devină războinici. Dacă
Clanul Tunetului trebuie să-și apere teritoriul, are nevoie de războinici noi cât mai repede.
— Cauți răspunsuri la Clanul Stelelor ? mieună ușor Frunză Ruginie, urmărind privirea lui Stea Albastră și zgâindu-se la puzderia de stele de pe cerul întunecat.
— În asemenea momente avem nevoie de învățămintele strămoșilor războinici. Doar ei ne pot călăuzi. A vorbit Clanul Stelelor cu tine ? întrebă Stea Albastră.
— De câteva luni, nu, Stea Albastră.
Deodată, o stea căzătoare străluci deasupra vârfurilor copacilor. Coada lui Frunză Ruginie zvâcni și blana de pe șira spinării i se ridică. Stea Albastră rămase tăcută, cu urechile ciulite, în timp ce Frunză Ruginie continuă să privească cerul pentru câteva clipe, apoi lăsând capul în jos se întoarse către Stea Albastră.
— A fost un mesaj de la Clanul Stelelor, murmură privind în depărtare. Numai focul ne poate salva clanul.
— Focul ? repetă Stea Albastră. Dar focul este temut de toate clanurile ! Cum ne-ar putea salva ?
Frunză Ruginie clătină din cap.
— Nu știu. Dar acesta este mesajul pe care Clanul Stelelor mi l-a trimis.
Liderul Clanului Tunetului se uită cu privirea albastră și limpede în ochii pisicii-vraci.
— Tu nu te-ai înșelat niciodată, Frunză Ruginie, mieună ea. Dacă asta a hotătrât Clanul Stelelor, înseamnă că așa trebuie săfi e. Focul ne va salva clanul.

Pisicile războinice, In inima padurii, Erin Hunter

Chiar dacă este o carte pentru copii, este o lectură dintre cele mai atractive şi mi-a plăcut mult ceea ce am citit.

Pisicile sunt umanizate intr-un mod ingenios, iar numele lor, tabăra şi obiceiurile le fac să semene cu nişte indieni autentici.

Adevărul este că această carte va avea o altfel de însemnătate în funcţie de vârstă cititorului.

Cartea este distractivă, o proză excelentă cu multă acţiune care te ţine în suspans şi nu îţi doreşti să laşi cartea din mâna.

Urmărindu-l pe fiul meu care a gustat din plin aventurile pisiceşti, a urmărit atent harta și descrierile clanurilor oferite chiar de la inceput, cred că aceasta carte este un cadou ideal pentru orice copil care iubeşte lectura şi animalele.

4 Comments on "Pisicile războinice – In inima padurii, Erin Hunter"

  1. Cristina Dragomir | ianuarie 6, 2017 at 11:30 pm | Răspunde

    sa faci un club de lectura cu Paula Ion ca si ea m-a innebunit cu pisicile astea. Plangea, acum cateva saptamani, ca nu are ultimele volume.

  2. Ce frumos ai povestit. Chiar sunt curioasa sa citesc cartile. O sa iau toata seria, am vazut ca sunt pe site.

  3. Foarte frumoasa cartea.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*