Piese schimb centrală termică, de unde cumperi pompe recirculare și schimbătoare de căldură
Centrala, indiferent dacă e pentru uz casnic sau pentru sedii firme, mici ateliere sau diverse instituții care funcționează în spații mici, este cea mai genială invenție. Ai apă caldă oricând dorești, căldură după poftă inimii și dacă nu ai pierderi de căldură, economiile vor fi substanțiale.
Astfel spus, iarna are alte înțelesuri atunci când ai centrală termică proprie.
Știm deja că o centrală termică încălzește apa, astfel încât să putem face duș sau să spălăm vasele de exemplu, fără să așteptăm să curgă apa rece până devine caldă, precum în sistemul de încălzire la comun. De asemenea știm că centrala este responsabila cu circuitul de încălzire al casei noastre. Dar cum o face? Cum este posibil să aveți apă caldă și încălzire în același timp?
În acest articol vreau să răspund la câteva întrebări pe care și eu mi le-am pus. Sper că, după ce veți terminat de citit, să deveniți experți în principiile de funcționarea centralei. Veți vedea că este foarte simplu!
Cum se încălzește apa la o centrală termică
Pentru a încălzi apă (fie pentru radiatoare, fie pentru apă caldă menajeră), centrala are o componentă numită arzător. Acolo are loc procesul de ardere a combustibilului folosit și astfel se obține o flacără (nu este chiar o flacără, ci mai degrabă câteva mai mici… dar ăsta e principiul). Un tub care conține apă trece prin acest arzător și apa din interiorul lui ajunge la temperatura setată.
Acum că avem apă fierbinte, trebuie să vedem cum se alimentează radiatoarele pentru încălzire sau cum ajunge apa caldă la robinet. Trebuie să fim conștienți că apă care circulă prin radiatoare nu este aceeași cu cea care curge la robinete. Diferența este că circuitul de încălzire este închis și conține întotdeauna aceeași cantitate de apă la o anumită presiune, iar apa caldă menajeră este apa rece care vine din rețeaua publică și trece prin centrală.
Incălzire cu centrală termică, ce ai nevoie
Pentru producerea agentului termic, apa din circuitul închis este încălzită de arzător apoi cu ajutorul unor pompe recirculare este împinsă în radiatoare, străbate întreg circuitul apoi trece prin țevile de deasupra arzatorului pentru a se încălzi din nou și desigur pentru a continua să „încălzească” casa noastră.
Pentru o casă cu două etaje de exemplu, părinții mei au cumpărat două pompe recirculare, la un cazan pe lemne.
Pe lângă aceste pompe recirculare mai este nevoie de un boiler termoelectric și un vas de expansiune, totodată va povesteam într-un articol trecut că multe centrale pe lemne au montat un puffer care ajută la acumularea agentului termic în instalații, fapt ce duce la economii masive pentru că ajută la modularea puterii și procesul de ardere este mai eficient.
Dacă locuiești la bloc, centrala are deja inclusă pompă de recirculare și la achiziționare vei primi și un KIT de instalare fără alte cheltuieli suplimentare.
Apa caldă menajeră
Apă caldă pe care o folosim la duș sau la robinete nu este din același circuit. În acest caz vorbim despre un circuit deschis pentru că intră în casă din rețeaua publică, trece prin cazan (nu în jurul arzătorului, ci prin schimbatoare de caldura încorporate în cazanele mixte), apoi „năvălește” spre robinete.
Schimbătorul de căldură este un dispozitiv destinat transferului de căldură între două fluide, acestea fiind în contact sau separate de o barieră solidă. Acestea sunt componente esențiale în sistemele de climatizare sau de refrigerare, aer condiționat, producția de energie termică sau prelucrarea chimică.
Schimbătoarele de căldură sunt utilizate pentru a transfera căldura între două circuite, fără a amesteca apa din fiecare în cazul centralei termice, optimizând astfel funcționarea sistemului. Acestea au o eficiență ridicată în producerea apei calde, pentru consumul sanitar sau pentru diverse aplicații precum încălzirea apei din piscine. Plăcile schimbătorului de căldură sunt din oțel inoxidabil și au o durată lungă de viață, asigurând condiții excelente de funcționare a sistemului.
Caracteristici principale schimbătoare de căldură
- Echipamente compacte și de înaltă performanță în transferul de căldură.
- Fabricat din oțel inoxidabil, care îi dă o durata de viață extinsă.
- Plăcile sunt complet detașabile, fapt ce simplifică întreținerea și curățarea acestora.
- Ideal pentru cerințele mari de apă caldă sanitară. ( hoteluri, piscine etc)
- Ideale pentru încălzirea piscinelor pentru că sunt rezistente la apă clorată.
- În încălzire se pot utiliza în sistemele de centrale care funcționează la temperaturi joase cu cazane tradiționale.
Tipuri de schimbătoare de căldură
În clasificarea diferitelor tipuri de schimbătoare de căldură se pot lua în considerare diferite criterii. Dacă analizăm gradul de contact dintre fluidele implicate, ele pot fi grupate în:
Schimbător de căldură cu contact direct unde transferul de căldură se realizează prin intermediul unui amestec fizic al fluidelor implicate în proces si sunt responsabile pentru îndepărtarea căldurii dintr-un curent de apă fierbinte, prin intermediul aerului uscat și rece care circulă în sistem.
Schimbător de căldură indirect unde nu există un contact direct între fluide, fiind separate de elemente solide, de un spațiu și chiar de o perioadă de timp. Căldura este transferată prin convecție sau conducție prin peretele separator.
Schimbătoarele de căldură pot părea ceva foarte complicat. Cu toate acestea fac parte din viata noastră a tuturor, fiind componente esențiale în încălzitoare, frigidere, cazane de la centrala termica, radiatoare etc.
Piese schimb centrală termică, de unde cumperi
De multe ori prețurile pentru o piesă de schimb la o centrală termică depășește bugetul alocat reparației centralei și atunci orice utilizator se gândește să achiziționeze o centrală nouă. La ora actuală cele mai multe centrale sunt cele convenționale însă de câțiva ani au apărut pe piață și centralele în condensare care au nevoie uneori de piese de schimb.
Chiar eu am fost în căutare de piese schimb pentru centrala termică și eram pe punctul de a o schimbă cu totul când am văzut prețurile de la distribuitorii zonali. Pana la urma am găsit site-ul piesecentrale.com care are toate piesele pentru orice tip de centrală termică, originale și la prețuri reale.
Mulțumim pentru recomandare.