Cum pregătim centrala pentru sezonul rece, de ce este important să știm ce indică un manometru

manometru
Share the joy

Cum pregătim centrala pentru sezonul rece, de ce este important să știm ce indică un manometru

Prima lună de iarnă a debutat cu temperaturi primăvăratice, cu toate astea nu trebuie să uităm că urmează trei luni în care centrală noastră ar trebui să funcționeze impecabil pentru a nu ne trezi în plină noapte dârdăind sub plapumă.

Despre aventurile pe care le-am avut cu centrala mea am mai vorbit pe blog, dar pentru că am făcut de curând revizia și am primit sfaturi despre cum să pregătesc centrală pentru sezonul rece, m-am gândit să va spun și vouă și la nevoie să recitesc și eu articolul pentru a nu avea surprize neplăcute.

Cum pregătim centrală pentru sezonul rececentrala termica

Centralele de apartament sunt în general simplu de utilizat. Majoritatea dintre ele sunt automate și folosesc în timpul verii pentru încălzit apa menajeră, iar iarna și pentru crearea unei temperaturi ambientale confortabile. Cu toate astea se mai întâmplă diverse mici neplăceri și pur și simplu o iau razna, refuzând să-și facă datoria. Desigur, de cele mai multe ori se întâmplă acest lucru pentru că noi le-am neglijat și nu am efectuat umplerea cu apă, verificarea presiunii sau reviziile periodice care pot identifica mici defecțiuni.

Primul lucru înainte de punerea centralei pe modul încălzire este să verificăm presiunea cazanului. Majoritatea producătorilor recomandă menținerea unei presiuni cuprinse între 1,2 și 1,5 bar.

Pentru a putea verifica acest lucru trebuie să verificăm la rece, deoarece această cale este singura modalitate de a obține o valoare reală. Dacă presiunea nu depășește 0,5 bar, putem avea o defecțiune și centrala nu funcționează, deci este mai bine să verificați presiunea înainte de venirea iernii pentru că în cazul în care avem nevoie de o reparație, vom avea timp să o efectuăm.

Cum verificăm presiune centralei de apartament

Fiecare centrală are un manometru care indică presiunea apei din instalație. La unele este analogic precum cele de pe www.bartrom.ro sau au un afișaj digital. Pe parcursul zilei, aceasta se poate modifica în funcție de cum folosim apa caldă sau pornim căldura. Din acest motiv, pentru a ști care este presiunea obișnuită a centralei tale, ar trebui să te uiți la manometru când pompa este oprită și centrala nu a funcționat cel puțin o oră.

Dacă presiunea este sub sau peste nivelul optim pot apărea 2 tipuri de defecțiuni:

  1. La detectarea existenței unei presiuni scăzute a apei, centrală (majoritatea modelelor) se blochează că măsură de securitate.
    Deblocarea va avea loc doar prin deschiderea robinetului de încărcare cu apă pentru a restabili presiunea la nivelul corespunzător și desigur închiderea acestuia după echilibrarea manometrului. În funcție de model, robinetul este plasat de obicei sub centrală, cu acces facil.
  2. Atunci când se depășesc limitele de presiune, vasul de expansiune nu poate absorbi creșterea presiunii înregistrată de masa apei care circulă prin instalație. Drept urmare supapa de siguranță se deschide și eliberează presiune. În acest caz vom observa stropi sub centrală sau chiar o mică băltoacă.

Suprapresiunile pot fi cauzate și de robineții de încărcare închiși sau acționați incorect.

O altă cauză de creștere a presiunii este hidroliza, care apare atunci când apa intră în contact cu diferitele materiale ale instalației și eliberează hidrogenul pe care îl conține, provocând o reacție fizico-chimică care crește presiunea în circuitul de încălzire.

Verificare radiatoarelorcentrala condensatie

Un alt pas esențial este verificarea radiatoarelor. Deși poate părea un lucru neimportant, radiatoarele trebuie păstrate curate. Un radiator funcționează prin convecție, care este modul în care căldura este transportată prin aer. Oxigenul va trece printre elemenții caloriferului și va genera curenți fierbinți. Dacă acesta este murdar sau spațiul dintre elemenți este blocat, atunci eficiența caloriferului devine nulă.

Ultimul pas important este deschiderea căldurii precum și trecerea la modul de iarnă prin activarea termostatului.

Cum se face acest lucru? Ei bine, este simplu! În majoritatea cazurilor trebuie doar să deschidem comutatorul pentru incalzire. Apoi, trebuie să activăm termostatul, să ridicăm temperatura și să-l facem să declanșeze astfel încât centrala să se aprindă.

manometruCe este un manometru

Pentru a înțelege mai bine importantă verificării manometrului de la centrală, m-am gândit să vă spun câteva și lucruri despre acesta.

Unul dintre cele mai simple instrumente de măsurare care există, manometrul are aplicații în toate ramurile industriei pentru monitorizarea presiunii care are un circuit hidraulic sau pneumatic.

Manometrul este un indicator analog care este utilizat pentru a măsura presiunea unei substanțe gazoase sau lichide, precum ar fi aerul, apa sau uleiul. Întrucât valoarea de referință a acestui instrument este presiunea atmosferică, presiunea manometrică dă un rezultat care poate fi peste sau sub acel nivel de referință într-un moment dat.

Manometrul este utilizat pentru a măsura și interacțiunile dintre diferite lichide sau substanțe care sunt comprimate, astfel încât acestea să poată fi manipulate în siguranță și fără riscuri și un astfel de indicator este montat și pe centrala noastră.

Oricât ar părea de surprinzător există o mare varietate de tipuri de instrumente masurare presiune care au o funcție specifică, printre ele avem un manometru pentru măsurarea presiunii lichidelor și un manometru care măsoară presiunea gazelor.

Tot un manometrul servește pentru a monitoriza tensiunea arterială, presiunea lichidului de frână la o mașină, la aparatul de aer condiționat, ventilație și încălzire care este inclusă în multe dintre electrocasnicele care sunt atât de comune în viața de zi cu zi.

Manometrele au o importanță mecanică și în ceea ce privește măsurarea presiunii anvelopelor de la mașini, motociclete, biciclete etc..

Cum funcționează un manometru

Principiul de funcționare al unui manometru este extrem de simplu: partea funcțională este un tub lung înfășurat în spirală, cu un capăt deschis și un capăt închis.

Capătul deschis este conectat la o duză, care va merge direct la locul unde se află fluidul, iar celălalt capăt va fi conectat și va sensibiliza un ac care va indica presiunea pe care o are substanță măsurată.

Acest tub este protejat de o carcasă sub formă de cilindru și acoperit de o placă indicatoare cu diferite culori sau numere, care va reflecta tot ceea ce indicatorul ar trebui să indice.

Iată deci cum un simplu instrument de măsurare ne poate indica starea de sănătate a centralei nostre.

Tu știi ce presiune măsoară manometrul centralei tale?

Be the first to comment on "Cum pregătim centrala pentru sezonul rece, de ce este important să știm ce indică un manometru"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*