Pompe de caldura, cel mai eficient si ieftin mod de a aduce caldura in casa ta

Share the joy

Pompe de căldură, cel mai eficient şi ieftin mod de a aduce căldura în casa ta

Cu toţii am invatat la geografie despre apele geotermale din ţara noastră. În România sunt zone unde apele geotermale au aproape 80 de grade Celsius la suprafaţă, situând ţară noastră pe locul 3, cu un potenţial enorm pentru a încălzi locuinţele cu ajutorul energiei geotermale.

Conform Wikipedia „energia geotermică este o formă de energie regenerabilă obţinută din căldură aflată în interiorul Pământului.” Apa aflată în straturi profunde ale scoarţei terestre, poate ieşi la suprafaţă fierbinte sau sub formă de aburii. Această este încălzită de activitatea vulcanică şi tectonică, iar adusă la suprafaţă cu pompe de căldură, poate fi utilizată pentru încălzirea locuinţelor sau în staţiuni balneare.

În unele locuri sunt izvoare termale, apă ţâşnind la suprafaţă cu temperaturi cu mult peste media locului . În aceste zone au apărut staţiunile balneoclimaterice unde ne putem trata aproape orice suferinţă cu aceste ape calde, puternic mineralizate.

Dar apă încălzită de activitatea vulcanică, poate fi folosită la încălzirea clădirilor sau chiar producerea curentului electric. Aceasta este adusă la suprafaţă cu ajutorul pompelor de căldură, fiind cea mai ieftină şi mai eficientă metodă de încălzire a locuinţelor.

Pe portal de foraje puţuri apă Euforaje.ro , nenumărate firme de foraje îşi oferă serviciile, propunând preţuri foraje puţuri foarte avantajoase.

În ce constau aceste sisteme de încălzire?

pompe de caldura

Cea mai importantă parte a acestui sistem este pompa de căldură. Pompa de căldură este un ansamblu format din: un compresor, un vaporizator, un condensator şi un ventil de laminare. Fără aceste elemente pompa de căldură nu funcţionează.

Tipul acesteia poate fi influențat de calitatea mediului de unde se extrage căldura. Acestea sunt împărţite în 3 categorii(pompe de căldură aer, pompe de căldură apă şi pompe de căldură sol) unde fiecare categorie este eficientă în funcţie de diverşi factori, cum ar fi: mărimea imobilului încălzit, zona geografică, etc.

În general, când se achiziţionează un teren, se fac studii geotehnice. Acestea sunt deosebit de importante în descoperirea izvoarelor termale şi adâncimea la care se află acestea.

Pentru a ajunge la ele , este nevoie de o firma specializată în foraje puţuri. Acestea au utilajele necesare, pentru a ajunge la adâncimi foarte mari şi a instala sisteme de ţevi care aduc la suprafaţă apa fierbinte.

Fiecare casă ar putea fi încălzită pe baza energiei geotermale. Un ansamblu de ţevi îngropate, prin care curge un amestec de apă cu antigel, pus în mişcare de o pompă de căldură, absoarbe iarna energia din pământ şi o aduce la suprafaţă, încălzind locuinţa, căldură fiind concentrată de către pompe şi distribuită în interior, la o temperatura mai ridicată.

Vara, acest procesul este inversat. Pompa de căldură extrage excesul de căldură din locuinţa şi îl dispersează în pământ .

Pompele de căldură oferă independenţa energetică, fiind tot mai populare printre propietarii de case sau pensiuni.

Chiar dacă la început investiţia poate părea majoră, costurile unei astfel de instalaţii, se amortizează în primii 5 ani, pentru ca mai apoi aceast sistem să îţi ofere căldură şi energie gratis.

Cine efectuează lucrările de punere în funcțiune a unui astfel de sistem cu pompa de încălzire?

Lucrările la aceste sisteme de încălzire trebuie sa fie efectuate întotdeauna de persoane autorizate, care dețin toate avizele și utilaje adecvate.

Confort sporit, griji mai puţine

Un mare avantaj al sistemelor geotermale, pe lângă faptul că folosesc energii regenerabile reducând la minim costul de încălzire, este că nu prezintă nici un risc, nu emană gaze toxice şi sunt ieftine de întreţinut.

Pe lângă acestea elimini grija permanentă de a procura şi depozita material lemnos şi eviţi fluctuaţiile de preţ ale gazului sau a oricărui alt agent folosit la încălzire.

Multe informaţii utile despre pompele de căldură sau firme de foraje care efectuează aceste lucrări, puteţi afla doar de pe portal de foraje puţuri apă Euforaje.ro.

1 Comment on "Pompe de caldura, cel mai eficient si ieftin mod de a aduce caldura in casa ta"

  1. Barascu Violeta Ramona | ianuarie 30, 2017 at 10:21 am | Răspunde

    Aceste pompe de caldura sunt cu siguranta foarte eficiente o sa-i ctesc si mamei articolul pentru ca se plangea de costurile exagerate ale facturilor de gaze.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*