Cum alegem centrala termică potrivită pentru casa noastră

centrala termica bacau
Share the joy

Cum alegem centrala termică potrivită pentru casa noastră

Încălzirea este un element esențial pentru a face față temperaturilor scăzute ale iernii din zonele noastre. Cu toate acestea, nu toate casele au nevoie de același sistem de încălzire. Alegerea unui anumit tip de centrală va depinde de mai mulți factori precum ar fi zona în care se află proprietatea, mărimea și distribuția camerelor și chiar numărul locuitorilor casei.

Știm cu toții că o centrală termică este cea care ne oferă libertate și confort în casa noastră. De la încălzirea apei calde, la temperatura ambientală a locuinței, centrala termică este unul dintre elementele cele mai importante din casa noastră.

Pentru a ști cum să alegem o centrală și care este cea mai potrivită pentru locuința noastră, ar trebui să știm că acest dispozitiv termic utilizează combustibil pentru încălzirea apei astfel încât să treacă printr-un circuit de radiatoare sau alt tip de emițător de căldură. In acest mod putem încălzi o casă întreagă și dispune de agent termic la orice oră.

Centrala termică se alege în funcție de suprafață, număr radiatoare, tip de încălzire și desigur tipul de combustibil de care dispunem. Specialiștii de la Centrale termice Bacău îți stau la dispoziție cu mai multe tipuri de centrale, piese de schimb și diverse accesorii pentru că fiecare utilizator să se bucure de căldură și confort.

Tipuri de centrale termice pentru casa nostră:

  • Centrale convenționalecasa nostră

Centralele convenționale sunt cele cu tiraj forțat unde arderea combustibilului produce căldură și apă caldă. Funcționarea sa este cunoscută de toți, se bazează pe arderea gazului natural pentru a produce căldură.

Centralele pe gaz se regăsesc în peste 75% din căminele românilor, în mare parte datorită ușurinței de montare și a prețului relativ scăzut.

  • Centrale termice condensaţie

Cu acest tip de centrală utilizatorul beneficiază într-un mod mult mai eficient de energia eliberată de vaporii de apă. Practic gazele fierbinți care se eliberează în urmă arderii combustibilului, condensează și se întorc sub formă de vapori fierbinți conducând astfel la economii de energie. Acest tip de centrale sunt cele mai sigure și mai eficiente, au de asemenea un consum de gaze mai mic și sunt cea mai bună alegere pentru apartamente datorită avantajelor pe care le oferă. Totodată sunt centrale care produc mai puțină poluare.

Centrala în condensare are nevoie de o conexiune la un canal de scurgere pentru a canaliza apa condensată, însă oferă economii între 25% și 35% la factură, deoarece se recuperează o mare parte a căldurii produse în timpul arderii.

Pentru a calcula puterea necesară pentru spațiul de încălzit, calculul este foarte simplu: pentru fiecare m2 de care aveți nevoie de 150 W, deci să efectuați produsul metrilor pătrați utili cu 150 , astfel veți avea o centrală perfectă pentru mărimea casei și de numărul de băi pe care aceasta le are.

Pentru case cu suprafețe utile generoase, cele mai indicate sunt centralele cu biomasă, peleți sau lemn.

  • Centrale termice pe lemn sau peleţi

centrala condensatieUtilizate pentru încălzirea locuințelor cu suprafețe mari, cazanele pe lemn au un cost mai ridicat de instalare, dar și randamentul dat este mai mare.

Acest tip de centrale folosesc lemn pentru a încălzi apa și spațiu de locuit. Unele sunt hibride, folosesc mai multe tipuri de material combustibil și stochează apa caldă într-un boiler.

Centralele de încălzire cu combustibil solid sunt dotate cu un cazan cu ardere înceată caracterizat prin gazeficarea perfectă a lemnului. Cele mai mari avantaje ale acestui tip de centrală sunt ușurința de alimentare și randamentul crescut.

2 Comments on "Cum alegem centrala termică potrivită pentru casa noastră"

  1. Am 2000 centrala termica pe gaz. M-a costat foarte mult si instalatia dar si centrala Ariston dar in timp toate cheltuielile s-au amortizat.

  2. Imi place tare mult acest site. Exista o diversitate de articole pe diferite domenii foarte bine tratate si explicate. Bravo Camelia! Felicitari!

    Legat de alegerea unei centrale. CU siguranta e bine sa mergi pe caltiate. E o vorba ,,sunt prea sarac sa-mi permit lucruri ieftine”. DEci o centrala conventionala este o alegere foarte buna. Majoirtatea fac asta, dar e bine sa faci o alegere inteleapta. PLatesti mult mai mult dar e mai bine.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*