Provocarea nutriționistului – Rețetă de bezele cu îndulcitor și Pavlova fără zahăr

Pavlova
Share the joy
 • 236
 •  
 •  
 • 5
 •  
 •  

Provocarea nutriționistului – Rețetă de bezele cu îndulcitor și Pavlova fără zahăr

Pavlova este un desert clasic. Una dintre acele prăjituri care te cuceresc de cum o vezi în farfurie, făcându-te să îți dorești cu ardoare să o savurezi. Straturi de bezea crocantă, dar cu miez fin şi delicat, sunt acoperite cu frișcă pufoasă și fructe roșii şi te fac să oftezi de plăcere după fiecare îmbucătură.

Contrastul între învelișul crocant și miezul moale este izbitor, iar combinația dintre fructele dulci acrișoare și dulceața bezelei este absolut cuceritoare.

Se spune că Pavlova a fost creată în onoarea dansatoarei ruse Anna Pavlova, în timpul unuia dintre turneele sale din Australia și Nouă Zeelandă de prin anii 1920. Se mai zice că ambele țări încă luptă pentru a fi recunoscuţi drept stăpânii invenției, dar pentru mine nu este nicio diferență, pentru că astăzi vă prezint varianta mea, răspunzând provocării lansate de nutriționistul Ionuț Ignat.

Ceea ce contează pentru mine este că am în farfurie o combinație excelentă de arome și texturi și datorită unui îndulcitor natural de la Sweeteria, am obținut o prăjitură identică la gust cu cea a maeștrilor cofetari, dar cu mai puține calorii, exact pe gustul unui nutriționist. Singurul mister pe care Pavlova îl poate avea, este bezeaua, iar rețeta originală ne sugerează o bezea franceză cu oțet natural.

Cum facem bezele fără zahăr

Pavlova

Oțetul este un acid și ajută la coagularea albușului făcând-o să fie crocantă la exterior, dar cu miezul moale cu o consistență similară cu cea a delicioaselor marshmallow. Bezeaua poate fi preparată cu o zi înainte, dar prăjitura trebuie montată în momentul servirii. Astfel adăugați frișcă și fructe proaspete în ultimul moment, deoarece bezeaua se umezește și se strică consistența întregului ansamblu.

Tortul sau mini tortuleţele în cazul meu, nu este deloc complicat și nici nu are straturi greu de realizat, pentru că nu are niciun blat, nicio bază pentru biscuiți și nimic altceva care ar putea să ne dea bătăi de cap, doar foile de bezea intercalate cu frișcă și fructe de pădure roșii sau orice alte fructe îți plac mai mult.

Dacă sunteți iubitori de ciocolată, puteți presăra puțină ciocolată deasupra și aveți o prăjitură absolut fabuloasă!

Sărbătorile pascale sunt deja în jurul nostru și excesul caloric și mai ales cel din domeniul zahărului se poate juca serios cu sănătatea noastră și cu echilibrul nostru ponderal, ne atrăgea atenția DR. Ionuț Ignat

Ei bine, prin rețeta de astăzi vreau să demonstrez tuturor că prăjiturile clasice pot avea mai puține calorii și ne putem bucura de ele fără teamă de efectele nocive ale zahărului rafinat… dacă îl înlocuim cu dulcișor.

Pavlova şi bezele cu Dulcișor pulbere de la Sweeteria, rețetă

Despre Dulcișor v-am mai povestit. Marea mea provocare au fost bezelele, în mare parte pentru că îmi plac foarte mult, dar și pentru că în principiu sunt ușor de făcut și poți decora cu ele alte prăjituri.

Prima dată mi-a fost frică să fac rețeta clasică și am realizat aceste Zefire cu dulcișor la care am folosit agar-agar. După aceea am tot încercat și de fiecare dată am înlocuit zahărul cu #dulcisor în rețetele prăjiturilor clasice. Şi de fiecare dată m-am bucurat de reușită. Astfel pâinea, cozonacii, biscuiți de tot felul, tarte, gogoși și creme delicioase, au fost un real succes cu mai puține calorii, dar la fel de dulci și savuroase.

Pentru rețeta bezelei din care am zămislit această minunată prăjitură am folosit:

 • 8 albușuri
 • 8 linguri de dulcișor
 • 2 linguri oțet din vin
 • o lingură amidon (de fapt o lingură de budincă de fistic de la dr Oetker)
 • un vârf linguriță sare

Pentru montat am bătut 200 ml frişcă și în loc de sosul de fructe am folosit dulceaţă Sweeteria şi câteva căpşuni pentru decor.

Modul de preparare este același pe care îl știm dintotdeauna:

 1. Mixăm albușul cu sarea până devine o spumă tare. Albuşurile mele erau ramase de la cozonac şi au stat în bucătărie vreo 5 ore înainte să le bat.
 2. Apoi adăugăm tot dulcişorul şi mixăm până se transformă într-o bezea lucioasă. În cazul meu a fost cam 30 minute pentru că am un mixer micuţ.
 3. La sfârşit punem oțetul şi amidonul și mai mixam un minut să se omogenizeze perfect.
 4. Coacem bezeaua la 80 de grade, cu ventilația pornită, timp de 2 ore sau pana se usucă complet.

Bezele cu dulcisorDin aceasta compoziție au ieșit o tavă de bezele și 9 cercuri cu diametru de 10 cm.

O prăjitură rafinată

PavlovaAm făcut 3 porţii, dar fiecare montată separat, în momentul servirii.

Se așează pe farfurie primul strat de bezea, turnăm frișcă și o linguriță de dulceață şi continuăm aşa cu următoarele două straturi.

La sfarşit decorăm cu fructe şi servim în maxim 3 ore pentru a ne bucura pe deplin de fineţea şi textura interesantă a prăjiturii.

Provocarea nutriționistului

Un albuș de ou are 52 calorii. Dulcişor este un îndulcitor de ultimă generație obținut din extract, din frunze de Stevia Rebaudiana și eritritol (obținut din porumb) şi are 0 calorii, urmează apoi dulceața Sweeteria care și ea este făcută la rândul ei cu îndulcitorul cu Stevia și are doar caloriile pe care le au fructele, adică extrem de puține și frișca, Rama de această dată, care conform ambalajului are 326 kcal/ 100g.

Aşadar pot aproxima 1000 de calorii, adică aproximativ 333 per porție.

Nu e rău, nu-i aşa? Mai ales că papilele gustative dansează de bucurie în îmbrățișarea delicioasă a Pavlovei.

PavlovaSper că am trecut cu brio această provocare.

Pe nutriţionistul Ionuț Ignat îl găsiți pe site-ul dumnealui www.nutrigo.ro şi pe paginile din subordine unde vă așteaptă cu sfaturi, rețete și programe de consiliere nutriţională, pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.

Ce spui? Tu accepţi provocarea Pavlova fără zahăr?

NutriGo nutritionist online

 • 236
 •  
 •  
 • 5
 •  

4 Comments on "Provocarea nutriționistului – Rețetă de bezele cu îndulcitor și Pavlova fără zahăr"

 1. O reteta de încercat!Soțul meu ar mânca bezele și pavlova de 3 ori pe zi

 2. Mulțumim pentru rețetă ,voi face și eu.

 3. Nu am facut niciodată bezele dar aceasta reteta mi se pare destul de simplă si o voi încerca! Arată super delicios!

 4. Felicitari din toata inima pentru o super idee de reteta si o la fel de super prezentare! Arata si sunt convins ca este delicioasa! Ai indeplinit provocarea nutritionistului cu deosebit de multe merite!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*