Buturuga de Crăciun – rețeta mamei reinventată fără zahăr

buturuga de crăciun
Share the joy

Buturuga de Crăciun – rețeta mamei reinventată fără zahăr

Când eram copil, mama ne făcea niște prăjituri grozave. Nici măcar nu avea rețetar sau carte de bucate. Uneori o suspectez ce știa să prepare doar o rețetă perfectă de pandișpan care la nevoie se transforma în tort sau ruladă. Tot așa avea și o rețetă de cremă de patiserie, care de fiecare dată când o făcea era parcă tot mai bună.

O amintire delicioasă este prăjitura “Buturuga de Crăciun” care la ocazii mai speciale, precum masa de Crăciun de exemplu, era decorată spectaculos cu fulgi de nucă de cocos și fursecuri în formă de ciuperci sau conuri de brad, pe care le făcea cu o forma pe aragaz.

Rețeta prăjiturii de astăzi este extrem de simplă și pentru că am fost invitată să particip la campania „Nostalgie fără zahăr” am reinventat-o și am eliminat zahărul dintre ingrediente, înlocuindu-l fără probleme cu îndulcitor.

Pentru a realiza prăjitură în varianta fără zahăr ai nevoie de o foaie de pandișpan, cremă de patiserie/ frișcă vegetală cu îndulcitori gen Meggle sau Rama, ciocolată fără zahăr și fructe pentru decor.

Pentru glasat prăjitura se face ganache de ciocolată din părți egale de smântână pentru frișcă și ciocolată cu un conținut ridicat de cacao, neapărat fără zahăr. Acestea se încălzesc împreună până când se topește ciocolata, apoi se lasă la răcit după care se mixează pentru a căpăta o textură catifelată și pufoasă.

Eu am înlocuit zahărul din rețeta de pandișpan a mamei cu #edulcorem STEVIA care este un îndulcitor 100% natural din Stevia Rebaudiana și Eritritol.

buturuga de craciun

Edulcorem Stevia vine pe piață în două variante:

  • 1:1 – putere de indulcire similara zaharului;
  • 1:2 – putere dubla de indulcire fata de zahar.

Edulcorem STEVIA este un îndulcitor 100% natural din Stevia Rebaudiana si Eritritol.
Are ZERO calorii și ZERO indice glicemic, este stabil termic și, cel mai important, nu are gustul amarui, specific altor îndulcitori.
Edulcorem Stevia poate fi folosit în bauturi, prajituri, creme si alte delicii.  Cu un excelent raport calitate-preț, Edulcorem Stevia a fost creat tocmai pentru a răspunde asteptarilor celor care au restrictii alimentare, dar isi doresc dulciuri sanatoase, la preț accesibil!

indulcitori stevia

Buturuga de Crăciun – rețetă

Ingrediente foaie:

  • 3 ouă
  • 2 lingurițe îndulcitor din stevia
  • 3 linguri de faină
  • un vârf linguriță sare
  • o linguriță suc de lămâie
  • 2 linguri iaurt grecesc

Eu fac o foaie în tava mare de a aragaz pe care o rulez pe lungime și buturuga mea iese un fel de trunchi mai subțire, dar puteți face porție dubla și rulați pe lățime. Atunci prăjitura va ieși foarte generoasă și puteți face mai multe ”tăieturi” de crengi.

Modul de preparare este foarte simplu, ca la toate prăjiturile copilăriei noastre de altfel. Albușurile se bat spumă cu puțină sare, se adaugă îndulcitorul și se bate până se transformă în bezea, adăugăm iaurtul, omogenizăm și punem faina, toată odată.

Amestecăm apoi de sus în jos cu o spatulă până la încorporarea totală. Compoziția se întinde în tava de la cuptor tapetată cu hârtie de copt, cam de jumătate de centimetru grosime. Se coace 10 minute la foc mediu în cuptorul preîncălzit la 200 grade.

Când este gata, se scoate și se răstoarnă pe o altă hârtie de copt, îndepărtam marginile, o rulăm lejer și o lăsăm să se răcească.buturuga de crăciun

Ingrediente cremă:

  • 200 ml lapte
  • 2 gălbenușuri
  • 1 lingurita îndulcitor 1:2
  • 1 linguriță făină
  • 50 ml frişcă lichidă
  • aromele preferate

Crema de vanilie este de fapt o budincă pregătită în casă.

Se pune la fiert laptele. Separat se freacă gălbenușurile cu îndulcitorul și un praf sare, apoi se adaugă făina. Acestă compoziție se diluează treptat cu lapte fierbinte. Când totul este omogen se pune din nou la fiert, aproximativ 5-7 minut, după care se lasă la răcit. Când este rece, se amestecă cu frișcă bătută și se umple cu această compoziție rulada.

buturuga de craciun

Finisarea prăjiturii

Pentru glasat prăjitura punem într-o tigăiță frișca lichidă și o încălzim puțin. Separat topim pe bain-marie bănuții de ciocolată și se amestecă ușor împreună până se omogenizează. Lăsăm să se răcească complet, apoi batem crema până devine un ganache dens.

Ungem ”buturuga” cu un cuțit cu lamă subțire pentru a modela coaja de copac și ornam cu fructe sau după pofta inimii.

Ei, ce spuneți? Nu-i asa ca vi s-a făcut dor de prăjiturile copilăriei voastre?

prajitura buturuga#ziuadiabetului, #edulcorem, #nostalgiefarazahar

1 Comment on "Buturuga de Crăciun – rețeta mamei reinventată fără zahăr"

  1. Mulțumim pentru rețeta.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*