Origini, Dan Brown – recenzie carte
Bună dragii mei, bine v-am găsit la o nouă recenzie.
Dan Brown este scriitorul meu preferat. De-a lungul timpului am savurat cu plăcere fiecare pagină ticluită de acesta, dar iată că am dat peste una dintre operele sale, care nu mi-a mers tocmai la inimă. Cumva și-a pierdut magia sau aș putea spune că Origini este o carte care nu are același ritm alert ca alte volume scrise de același autor. Desigur, poate percepția mea a fost oarecum forțată de faptul că am citit cartea în zilele de Paști, când am avut mai mult timp liber, dar… nu am mai fost la fel de impresionată că altă dată.
Ritmul oarecum mai monoton nu trebuie să aducă critici subiectului cărții care urmează același tipar ca precedentele. Cumva, autorul ne forțează să ne deschidem mintea, să gândim altfel decât o facem în mod obișnuit, să ne întrebăm și să ne dăm răspunsuri și desigur să descoperim mistere nerezolvate încă. Brown ne face să ne simțim parte din această carte, dar enigmele ei nu mai sunt atât de cifrate.
În Origini, parcă nu mai există acea magie care să dezvăluie misterele operelor de artă, arhitectură sau religie. Sau… cum de dată această, acțiunea are loc în Spania, în marile orașe precum Bilbao, Barcelona, Madrid și Sevilla, iar unele locuri le-am vizitat și le cunosc îndeaproape, poate dezvăluirile lui Brown despre locuri pe care le cunoaștem foarte bine nu au fost la fel de savuroase. Dar Origini nu este doar căutarea unui cod, ci și câteva file de referință la istoria spaniolă.
Spania descrisă în carte, pare văzută prin ochii unui simplu turist care citește o broșură luată din agenția de unde a achiziționat pachetul de vacanță. Cred că autorul ar fi putut explora mai mult Sagrada Familia ce are o arhitectură impresionantă și ar fi putut ascunde multe secrete tenebroase, stâncile ciudate din Montserrat, Catedrala Almudena, Valea Fallen, El Escorial, Casa Mila sau chiar Castelul Regal care are o parte deschisă publicului larg și ar fi putut crea aici un scenariu întreg, ce mai… mi-ar fi plăcut să descopăr ceva ce nu știam deja.
Trebuie să vă spun că aceasta recenzie este extrem de subiectivă, poate pentru că am avut așteptări foarte mari sau pentru că la unele descrieri am avut senzația de déjà vu.
De asemeni nu voi face spoilere și nu vă voi povesti nimic. Consider că descrierea oficială este perfectă ca să îți faci o idee despre ce se întâmplă în carte. În plus, cunoscătorii nu vor rata acest volum… căci până la urmă este un volum de referință în orice bibliotecă.
Descriere oficială
De unde venim? Unde ne ducem?
De această dată, profesorul Robert Langdon este invitat la Muzeul Guggenheim din Bilbao pentru a lua parte la ceremonia de dezvăluire a unei invenții care „va schimba fața științei pentru totdeauna”. Gazda este milionarul Edmond Kirsch, fostul student al profesorului, ale căruirealizări high-tech l-au făcut celebru în toată lumea. El va prezenta pentru prima dată descoperirea care răspunde la două dintre întrebările fundamentale ale omenirii. Seara meticulos pregătită degenerează însă în haos, prețioasa descoperire a lui Kirsch riscă să fie pierdută pentru totdeauna, iar Langdon, însoțit de eleganta directoare a muzeului, Ambra Vidal, este nevoit să zboare la Barcelona pentru a localiza parola de decriptare a descoperirii lui Kirsch. Străbătând coridoarele întunecate ale istoriei secrete și extremismului religios, cei doi trebuie să facă față unui inamic periculos, al cărui singur scop este să îl reducă la tăcere pe Edmond Kirsch. Într-o cursă contracronometru marcată de simboluri enigmatice și indicii oferite de arta modernă, Langdon și Vidal identifică, în cele din urmă, șocanta descoperire a lui Kirsch și adevărul extraordinar pe care ea îl conține.
Origini, Dan Brown – recenzie carte
Robert Langdon este eroul principal și ca întotdeauna este însoțit de un personaj feminin, de data această Ambra Vidal. Aceștia sunt atrași într-o aventură pe care nu au dorit-o, dar inevitabil numai ei o pot termina cu bine. Desigur crimele nu întârzie sa aibă loc și fuga după criminal devine contracronometru.
Primele capitole sunt promițătoare, dar fără mult suspans, însă pe măsură ce cartea evoluează, începi să îl regăsești pe adevăratul Brown care te invită și pe tine alături de eroi săi într-o aventură surprinzătoare pentru a dezvălui originea vieții.
Descrierea contextului socio-cultural spaniol, cu paralele inevitabile, mi-a lăsat din nou un gust amar pentru că sunt unele fapte pe care le-am putut citi în El Pais sau La Vanguardia, două dintre ziarele cele mai citite din Spania.
Dar povestea dintre paginile cărții nu are nicio legătură cu istoria adevărată de această dată, doar câteva date ușor distorsionate și câteva apropouri. De altfel cartea nu a fost foarte bine primită în Spania tocmai pentru asemănările izbitoare dintre unele personaje și personalități marcante din epoca actuală.
Modul în care scrie Dan Brown îmi place și deși cartea e presărată cu acțiuni oarecum lente, foarte multe amănunte și destule personaje care au o traiectorie liniară ocupând câte un capitol, pot să spun că măcar nu m-am plictisit.
Documentația pentru acest volum este excelentă, la fel ca toate lucrările lui Brown. Acest lucru arată că autorul ia foarte în serios munca sa și studiază și investighează locurile despre care scrie pentru a ne oferi o poveste credibilă, presărată cu multe aspecte reale, o poveste în care conspirațiile, organizațiile, religiile, reflecțiile, criticile și tehnologia sunt amestecate în stilul inconfundabil, cu artă și măiestrie.
Narațiunea este fluidă, de calitate, așa cum se întâmplă în toate romanele lui Dan Brown. Cartea este scrisă la persoana a treia, în capitole scurte, care ne poartă între diferite personaje pentru a ști ce se întâmplă în diferite locuri în același timp.
Ca de obicei, unele capitole te aruncă în trecut pentru a descoperi motivul anumitor evenimente.
În ceea ce privește personajele, multe dintre acestea au dedicate capitole pentru propriile lor aventuri. Evident, personajul principalul este Langdon, iar Ambra, directorul muzeului din Bilbao și logodnica regelui este personajul feminin. Un clișeu deja, personajul feminin este o femeie independentă cu o funcție importantă. Este clar că această știe să se descurce perfect în viață, dar Brown insistă că trebuie să fie protejată.
Am urmărit toate ecranizările cărților lui Brown tocmai pentru a descoperi ceea ce ochii minții nu au văzut. Pentru mine Langdon este Tom Hanks, care salvează puțin din personajul care începe să devină șters, pentru că este unul dintre actorii pe care eu ii admir foarte mult. De aceasta data nu vom descoperi nimic nou, Langdon având aceeași personalitate și fler ascuțit ca și în romanele precedente.
Origini, Dan Brown
Pe scurt, Origini este o poveste care îți atrage atenția. Nu trebuie să uităm nicio clipă că totul este ficțiune chiar dacă face trimiteri la un subiect atât de controversat precum religia.
Acest subiect este abordat de Brown în toate romanele sale și în general cineva descoperă un secret care poate pune sub semnul întrebării toate dogmele religioase cunoscute. Cu toate astea, după ce descoperim misterul nu se întâmplă nimic din ce se preconiza la începutul romanului.
Un alt lucru demn de remarcat este că romanele lui Brown, deși au același personaj principal, nu sunt legate între ele.
Între toate aventurile profesorului Langdon, mie personal mi-a plăcut foarte tare Codul lui Da Vinci. Dacă încă nu ați descoperit acest autor, puteri începe cu Origini pentru a urca ritmul la cote mai înalte cu Infernul.
Cărțile lui Dan Brown le puteți găsi la targulcartii.ro, fie noi – la un preț promoțional, fie în anticariat – la preturile cele mai mici de pe piață.
Be the first to comment on "Origini, Dan Brown – recenzie carte"