Sfânta alianţă – A.J. Kazinski, recenzie carte
Bine v-am găsit la o nouă recenzie de carte. Dacă e weekend atunci să fie o carte interesantă, un thriller istoric, surprinzător de bine realizat.
Voi cei care mă urmăriţi ştiţi că eu am o preferinţă în materie de lectură şi anume: cărţile cu substrat istoric care împletesc ficţiunea cu date reale. Despre genul acesta de lectură vă vorbesc astăzi, o carte interesantă şi surprinzătoare din toate punctele de vedere.
Am găsit volumul pe rafturile librăriei online targulcartii.ro. Un loc drag, special în inima mea, pe care îl vizitez din când în când şi de unde îmi iau multe cărţi interesante. Alături de librărie, targulcartii.ro are o secţiune de anticariat unde puteţi găsi titluri pe care poate le-aţi căutat toată viaţa.
Sfânta alianţă – A.J. Kazinski
Danemarca este o națiune bogată în literatură dând naștere unor artiști cunoscuți, cadre universitare, luptători sociali și intelectuali care aduc o contribuție covârșitoare la cultura națională și internațională din toate domeniile, cum ar în cazul Kazinski A.J., numele reprezentând doi danezi de succes.
Nu ştiam nimic despre autor, de fapt am rămas surprinsă când am început să caut date despre acesta şi am descoperit că în spatele acestui nume se ascund de fapt două persoane.
Sfânta alianţa este atât de bine scrisă încât nu îţi dai seama că e la”patru mâini”. Firul romanului este cursiv, fără schimbări de stil sau orice alte indicii pe care cititorul ar putea să le analizeze şi să descopere de fapt două… semnături.
În spatele pseudonimului A.J. Kazinski sunt doi piloni de cultură, doi maeștri ai condeiului Anders Rønnow Klarlund – regizor şi scenarist şi Jacob Weinreich – scriitor, ambii de origine daneză.
Anders Rønnow Klarlund a scris şi regizat două filme cunoscute: „Besat” şi „Den attende, şiruri de caractere”, iar Jacob Weinreich a scris foarte multe cărţi pentru copii şi adolescenţi dar şi alte trei romane pe care le-a publicat independent.
Prima carte pe care cei doi au scris-o împreună se numeşte „Ultimul om bun” şi a fost totodată primul succes pe care cei doi l-au gustat. Acesta a apărut la Editura Trei, în 2012, iar în 2013 „Somnul şi moartea”.
Sfânta alianţă – A.J. Kazinski, recenzie carte
Editura: Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul aparitiei: 2015
Coperta: Broșată (paperback)
Număr pagini: 649
Sfânta alianţă – A.J. Kazinski este un thriller bine documentat, cu un ritm alert care descrie excelent de bine lupta dintre democrație și monarhie, ducând cititorul în spatele fațadei strălucitoare a caselor regale europene, o carte care dezvăluie ceea ce ei sunt cu adevărat: o familie mare și puternică, a cărei membri sunt strâns legaţi și luptă împreună pentru a păstra și extinde propriile privilegii.
Personajul principal al romanului este Eva Kartz, o jurnalistă a cărei cariere intră într-un impas în momentul în care ziarul la care era angajată o dă afară.
Eva are 35 de ani, este văduvă şi trăieşte singură într-o casă pe care tocmai a cumpărat-o şi care are nevoie de o renovare totală. În plus poartă în adâncul sufletului un secret pe care nu vrea să îl împartă cu prietenii săi, fapt care o mâhneşte enorm. Prospăt concediată, Eva se vede implicată fără voia sa într-o crimă care are loc în sânul casei regale daneze.
Principalul martor: un copil de 5 ani, care îi răstoarnă fostei jurnaliste viaţa cu fundul în sus. Investigaţiile bazate pe desenele copilului duc spre o crimă, chiar dacă autorităţile declară că a fost vorba de o sinucidere. Toate cercetările Evei duc la descoperirea unei alianţe străvechi, de acum 200 de ani şi care urmăreşte reinstaurarea monarhiilor peste tot în Europa.
Thrillerul este o capodoperă care împleteşte exact cât să te incite, istoria reală cu ficţiunea pură.
Sfânta alianţă, cea la care te duce cu gândul titlul romanului, a existat cu adevărat. A fost un tratat prin care regii Austriei, Prusiei şi Rusiei, sub auspiciile prinţului Metternich, se angajau să îşi ofere sprijin şi ajutor reciproc pentru a proteja creştinismul.
Teoretic nu se ştie exact ce s-a întâmplat cu tratatul,cu toate că există unele indicii, în realitate însă autorii pornesc de la premisa că acest tratat este încă în picioare şi toţi monarhii Europei sunt obligaţi să protejeze drepturile elitei dinastiilor. Aceştia pun accent pe casa regală daneză, iar regii şi prinţii Danemarcei devin personaje ale cărţii.
Deşi este presărată cu date istorice autentice, cartea este considerată un thriller al literaturii universale.
O carte „bună” cu o poveste ce se derulează în ritm alert, cu acțiune constantă, capitole scurte cu o proză agilă, ce aduc sub ochii cititorului multe surprize şi răsturnări de situaţie.
Romanul este foarte bine documentat, autorii studiind monarhiile europene şi relaţiile dintre acestea, din toate timpurile. Descrierile amănunţite ale personajelor, întâmplărilor sau locurilor din carte, o transformă într-o scenă vizuală, aproape un film, ce pare să ruleze sub ochii cititorului.
Intrigă păstrează ritmul de-a lungul cărţii. Presărată cu anecdote, crime şi persecuţii, pare o ironie dulce-amară, o critică constantă la adresa monarhilor care sunt acuzaţi că trăiesc pe spinarea poporului, actuând doar pentru foloase proprii.
Cartea mi-a plăcut mult. Este genul meu preferat şi o recomand tuturor ca lectură pentru concediul din această vară şi totodată vă ivit să desluşiţi alături de Eva ițele încurcate ale unei crime.
Ai curaj să descoperi cine este criminalul?
Am curaj pentru ca astfel de carti imi plac.
Aoleu! Cand vorbiti despre carti ma apuca disperarea. Cand aveti timp si de citit? Eu stau prost cu timpul, nu reusesc sa fac tot ce imi propun, de citit nici atat.
Chiar vreau sa aflu cine e criminalul asa ca o s-o cumpar neaparat pentru ca e genul de carte care ma captiveaza.
Multumim pentru recenzie si pentru recomandare 🙂
Suna foarte bine din ce povestesti tu! Imi place cartile cu subiect de acest gen. Am trecut-o pe lista de cumparaturi :))
Merci de recomandare!
nu imi plac astfel de carti dar multumesc de recomandare, stiu pe cineva caruia ii plac!
O trec si eu pe lista pentru urmatoarea comanda. Deja am o lista lunga din recomandarile voastre.
Presimt ca va fi pe placul meu. Imi plac cartile astea mai twisted 😀
Desi nu sunt mare fana a cartilor de genul, aceasta chiar mi se pare interesanta.
Dupa ce spui tu, cred ca mai mult decat descoperirea criminalui m-ar atrage partea istorica cu intrigile si datele despre monarhiile europene.