Fă singur- Izolarea interioarelor cu polistiren extrudat, un pas mic spre economii mari

podele izolate cu polistiren extrudat
Share the joy

Fă singur- Izolarea interioarelor cu polistiren extrudat, un pas mic spre economii mari

Acum câţiva ani am devenit proprietari. Am sărbătorit că doi copii timp de o săptămână, apoi am descoperit că micul nostru apartament nz e chiar un colţ de rai. Chiar dacă se afla într-un bloc din BCA, la un etaj intermediar, era foarte friguros. Aveam vederea în ambele părţi ale blocului, geamuri vechi cu tâmplărie din lemn şi chiar dacă balcoanele erau închise, cam bătea vântul pe sub uşi. Dacă ar fi fost să scot în acel moment un certificat energetic, cu siguranță apartamentul meu era punctul cel mai roşu care ar fi apărut pe ecranul aparatului de termoviziune, adică pierderile de căldură erau masive… şi pierderile de bani la fel.

Aşa că am făcut un mic hei-rup, am renunţat la două concedii şi am renovat apartamentul. Primul lucru pe care l-am schimbat a fost tâmplăria. Am ales ferestre din PVC cu 6 camere și geam triplu cu sticlă 4 anotimpuri, iar la camerele care aveau balcon, fereastra am făcut-o fixa, dintr-o singură bucată, fără să se deschidă. Uşile interioare sunt din cele care se găsesc în toate magazinele de bricolaj, dar garniturile pe care le au în dotare etanşează perfect.

Apoi a venit rândul balcoanelor, cândva foarte la modă închise cu vestitul cheder de geam de autobuz, dar cu acele corniere de fier care erau prinse în câteva puncte de sudură şi care primeau ploaia cu braţele deschise. Abia după ce prima ploaie ne-a bătut în geam am înţeles de ce scurgerea din balcon era necesară . Aici am fost un pic avantajaţi, balcoanele erau tip lojă şi am putut să mai clădim câte jumătate de metru de perete pentru a închide lateralele, făcând loc astfel unor viitoare dulapuri. Apoi am pus termopane care se închid perfect şi au şi poziţia de microventilatie pentru a aerisi chiar şi când ploaia suroieste pe geamuri.

Partea de jos a balconului a fost zidită cu BCA subţire, iar între zidul exterior al balconului şi cel făcut de noi am pus folie anti condens. Acum suntem în căutarea unei echipe pentru a izola exteriorul pe fațada nordica, astfel vom avea un apartament cu eficientă energetică ridicată, care ne va ajută să facem economii la facturile viitoare.

Izolarea pardoselilor cu polistiren extrudat

Un alt lucru pe care l-am schimbat a fost parchetul vechi și inestetic. În locul lui am montat parchet triplu stratificat și am izolat pe sub pardoseli cu polistiren extrudat 5 cm, peste care am pus folie de spumă.

Și pe balcoane am pus parchet pentru că am observat că gresia pe care o au vecinii, ține foarte frig. Aici am lipit același tip de polistiren extrudat 5 cm atât pe sub parchet cât și pe tavane. Unica diferența a fost lipiciul special care să reziste la diferențe de temperatură.

polistiren extrudat 5 cm

Arhiva personala: podeaua dormitorului izolata cu polistiren extrudat 5 cm

Polistiren expandat vs polistiren extrudat

Cu siguranță, ai văzut plăci de polistiren înșirate pe lângă blocurile sau clădirile unde se fac reabilitări termice. Pachete mari, albe sau „piper”, cu diferite grosimi și dimensiuni. Ei bine acelea erau, cel mai probabil, plăci de polistiren expandat, recomandate doar pentru exterior. Pentru interior, pentru placarea pardoselilor, pentru terasă sau pivnițe și chiar pentru fundații de beton, se recomandă polistiren extrudat. Plăcile de polistiren extrudat asigură o conductivitate termică redusă. Acest tip de polistiren este impermeabil, rezistent la umezeală și rezistent chiar și la produși chimici precum vopsele, alcool sau substanțe acide.

Densitatea ridicată a plăcilor de polistiren extrudat suportă presiuni mari, ceea ce nu se întâmplă în cazul polistirenului expandat, acesta turtindu-se dacă așezăm o greutate deasupra.

Au trecut deja 3 ani de când am izolat pardoselile și reducerea substanțială a facturilor s-a observat încă din primul an. În fotografie este pardoseala din dormitorul nostru, unde nu punem covor nici măcar iarnă.

Polistirenul extrudat poate fi folosit și la exterior pentru izolat fundația casei sau chiar în timpul construcției când se toarnă betonul. În fundație se pun bare de otel beton pentru a asigura elasticitatea și în același timp duritatea betonului.

Armarea elevației fundației și aranjarea stâlpilor se face prin aranjarea barelor de fier în cofraj și în structura stâlpilor. La casă, stâlpii de beton și toate elementele care fac punte termică, se pot izola cu polistiren extrudat.

Elevația fundației este partea care rămâne deasupra solului după ce șanțurile care au ținut cofrajele se acoperă cu pământ și se poate îmbrăca complet în polistiren extrudat 5 cm, peste care se pot lipi plăci de gresie sau piatră de râu.

Montare plăci polistiren extrudat

Plăcile de polistiren extrudat au fost lipite de beton cu un adeziv special pentru plăcile de gresie, iar montarea acestora s-a făcut țesut, adică intercalate, pentru ca rosturile să nu aibă continuitate și să formeze un punct debil.

Practic, poți face și tu acest lucru fără ajutorul nimănui. La noi, soțul a fost cel care s-a ocupat de asta. Polistirenul se taie foarte ușor cu un cutter și are aderenta mare.

Tu cum ai izolat casa pentru a face economii?

3 Comments on "Fă singur- Izolarea interioarelor cu polistiren extrudat, un pas mic spre economii mari"

  1. Foarte interesant.

  2. Mi-am izolat si eu apartamentul acum mai multi ani si factura la gaz a scazut foarte mult.

  3. Am placat peretii cu polistiren de 10cm si sub parchet am pus polistiren extrudat de 5 cm!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*