Insula Roboților de Peter Brown, recenzie

Insula Roboților de Peter Brown, recenzie
Share the joy
 • 66
 •  
 •  
 • 5
 •  
 •  

Insula Roboților de Peter Brown, recenzie carte

Nu știu când fiul meu s-a transformat într-un cititor veritabil. Dând pagină după pagină, atent la ce citește, savurează ca un expert fiecare carte care ajunge în mâinile sale. Zilele trecute mi-a spus că simte furnicături de fericire în degeţele atunci când primește o carte nouă și lasă totul la o parte afundându-se în lectură.

Acest lucru se datorează în mare parte cărților de astăzi care prin grafică deosebită și subiectele atent alese, ajung mai repede la inima micuților. Hazlii și interesante deopotrivă, cărțile din biblioteca fiului meu au ajuns aici de pe rafturile virtuale ale diverselor site-uri de carte online.

Astăzi vă vorbesc despre libris.ro, campania #RespectYourself -„Oferă-ți timp pentru lectură” și o carte despre o roboţică care se trezește sigură pe o insulă în mijlocul oceanului.

Libris.ro este un site de carte pe care noi îl iubim foarte mult. Aici gustul fiecărui cititor găsește satisfacție și cărți pe măsură, diverse suveniruri și jocuri atrăgătoare pentru cei mici.

De-a lungul timpului Libris s-a implicat în diverse campanii sociale, iar campania „Oferă-ți timp pentru lectură” este o campanie manifest prin care se încurajează acordarea unui timp mai mare lecturii și conștientizarea faptului că lectura este o formă a respectului față de propria persoană.

Site-ul oferă cărți de la toate editurile din țară, dar și diverse recomandări ale personalităților de la noi. Despre libris și campaniile lor v-am mai vorbit pe blog, dar am vrut să va reamintesc că luând parte la campania #RespectYourself aveți ocazia să achiziționați cărți la super reducere, să participați la concursuri și să câștigați premii atrăgătoare.

Insula Roboților de Peter Brown, recenzie

Carte Insula Roboților face parte din seria Smart Blue de la editura Arthur. Această editură este cea care tipărește manualele școlare și materialele ajutătoare, astfel că multe cărți pe care le găsiți aici sunt incluse în programa școlară.

Volumul de astăzi este o poveste frumoasă în care autorul a împletit fantezia și realitatea într-o serie de întâmplări care par desprinse dintr-un viitor futurist și creionate în prezentul și realitatea zilelor noastre, spre deliciul micilor cititor.

Insula Roboților de Peter Brown, povestire

Fiul meu de 10 ani este pasionat de roboți și își dorește toate cărțile în care roboțeii sunt protagoniștii principali. Ei bine, în cartea de astăzi este vorba despre o roboțică ce naufragiază pe o insulă aparent pustie. Dar lucrurile nu stau chiar așa cum își închipuie robotică Roz când descoperă că toți ceilalți roboți au fost deteriorați în timpul naufragiului. In timp ceexploreaza insula își da seama că de fapt nu este chiar singură acolo în mijlocul oceanului. Insula este populată de tot felul de animale care se bucură de sosirea ei.

Povestea este impresionantă, plină de emoție și învățăminte, robotică Roz fiind protagonista unei serii de întâmplări înduioșătoare și aventuri palpitante.

In ziua în care Roz s-a trezit pe o insulă înconjurată cât vezi cu ochii de de apele învolburate ale oceanului, viitorul și lumea acesteia aveau sa fie schimbate pentru totdeauna. Toți ceilalți roboți care erau împachetați în cutii pe aceeași navă cu ea, au fost zdrobiți de malul stâncos al insulei. Deci Roz se gândește că este complet singură.

Dar avea să afle că nu este chiar așa. Insula pe care a naufragiat este plină de viață și minuni se întâmplă la tot pasul. Pe măsură ce își face drum de pe țărmul stâncos spre locurile împădurite, vede crabii și vulpi, urși și morse, gâște și multe alte vietăți. Roz este o robotică inteligență cu un limbaj evoluat însă toate acele animăluțe nu reușesc să o înțeleagă când le vorbește, ba chiar se sperie de ea crezând că este un monstru.

Fragment din volumul „Insula robotilor” de Peter Brown:

”Robotica a continuat sa adune lemne si a gasit mai multe victime ale frigului. Un soarece inghetat. O pasare inghetata. O caprioara inghetata. Oare toate animalele insulei murisera inghetate? Nu, nicidecum. Erau cateva urme proaspete in zapada.
Dupa cum stim, salbaticia e plina de frumusete, dar e plina si de uratenie. Si iarna aceea era urata. Un curent rece devastator venise din nord si adusese temperaturi periculoase si cantitati enorme de zapada. Animalele se pregatisera de iarna. Dar nimic nu le-ar fi putut pregati pe cele mai slabe pentru noptile lungi cand temperatura scadea brusc si vantul biciuia insula.”

Desigur, Roz nu e chiar numele ei, ci prescurtarea de la ROZZUM 7134, o unitate robotică inteligentă care învață imediat să vorbească limba locuitorilor insulei. Învață să se adapteze condițiilor din mediul natural și chiar să supraviețuiască unor încercări teribile. Ea învață să devină mamă când cade de pe o stâncă și strivește un cârd de gâște ce lasa în urmă un ou orfan și devine un prieten de nădejde pentru multe creaturi care locuiesc în sălbăticie, apoi Roz învață să gândească, să se adapteze la situațiile pe care viață de pe insulă i le oferă și mai ales învață să iubească.

Viață pe care o duce Roz pe insulă este una deosebită. Gălbenel, puiul ieșit din oul lăsat în urmă de cardul de gâște, o însoțește peste tot. Mulți alți prieteni din rândul animalelor capătă nume ce ii caracterizează și sunt alături de robotică în timp ce Roz învață, descoperă că are sentimente, dezvoltă o personalitate și o identitate.

Insula Roboților de Peter Brown, rezumat

Dar într-o zi tot acest echilibru în care Roz s-a integrat, se năruie, toate acestea se schimbă pentru că Roz vine dintr-o lume diferită. O lume unde roboții din orașe au sarcinile lor, iar Roz trebuie să facă cea mai grea alegere a întregii sale vieți punând în balanță toate acele minunate lucruri din care face parte acum: viața familiei, a prietenilor și a insulei însăși, cu responsabilitatea pe care oamenii i-au dat-o.

Într-o zi un grup de roboți recuperatori au venit după ea și celelalte unități împrăștiate pe malul stâncos. Roz este nevoită să lase totul în urmă și să se întoarcă în oraș.

Insula Roboților de Peter Brown este o carte de aventuri accesibilă segmentului de vârstă +10 ani. O carte plină de animale vorbitoare și de noi prietenii, unde robotica ROZ predă lecții importante și relevante despre viață și societate. Teme actuale precum schimbările climatice, încălzirea globală și efectele devastatoare asupra ecosistemului natural ca rezultat al violenței omului față de natură sunt atinse spre sfârșitul volumului învățându-i pe tinerii cititori despre cauză și efect, despre responsabilizarea personală și despre faptul că facem parte dintr-o lume în care toți trebuie să aibă loc.

O carte în care suntem martori, prin ochii robotici ai lui Roz, unei serii de aventuri din care învățăm cât de frumoasă și dură poate fi viața.

Presărat de elemente grafice alb-negru, volumul are capitole scurte, ușor de parcurs, în care aventura este dozată în așa fel încât să mențină atenția cititorului.

Sfârșitul este un pic trist. Roz se întoarce în oraș sub amenințarea roboților recuperatori și lasă în urmă noua sa casă, prietenii și familia.

 • 66
 •  
 •  
 • 5
 •  

2 Comments on "Insula Roboților de Peter Brown, recenzie"

 1. Valeria Chertes | mai 28, 2018 at 5:41 pm | Răspunde

  Mulțumim pentru recenzie!

 2. ghelbere elena | mai 31, 2018 at 10:10 am | Răspunde

  Este o carte frumoasa care va fi indragita mai ales de baieti.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*