Cele mai bune 9 motive sa ai în gradină o cultura de spanac
Consumul de legume BIO este una dintre tendințele cele mai promovate de medicii și nutriționiștii din întreaga lume, iar în România actuală cei mai mulți dintre noi avem posibilitatea de a procura acest tip de legume, dacă nu chiar să îl cultivăm noi.
Tot mai mulți dintre noi conștientizăm importanța consumului de alimente sănătoase, din culturi care nu folosesc agenți chimici de creștere și pesticide sau ierbicide. Tot mai multi dintre noi suntem de acord cu faptul că fructele și legumele proaspete sunt o componentă indispensabilă a oricărei diete care este considerată sănătoasă și echilibrată, deoarece acestea oferă multe vitamine și minerale organismului, atât de necesare pentru a îndeplini funcțiile de bază.
Drumul spre o viață sănătoasă e gustos și sățios, iar cel mai important pas este de a elimina alimentele procesate din dieta noastră. Puțin câte puțin, le putem înlocui cu produse proaspete din cultură proprie sau de pe tarabele din piață.
Pentru că suntem în plină primăvară și toate tarabele din piață s-au umplut de clorofilă, de verde pur, sănătos și gustos, astăzi vă vorbesc despre spanac, un aliment care ar trebui inclus în alimentația noastră zilnică.
O cultura de spanac este foarte ușor de întreținut. În unele zone ale țării spanacul a fost deja semănat în grădini, în timp ce în alte părți abia acum ajunge în straturi. Eu de exemplu, l-am semănat astăzi. Desigur, serele sunt cele care produc spanac pe durata întregului an, dar parcă mai gustos e cel din grădină.
Cum să consumi spanac în fiecare zi
Puține legume oferă o sursă de minerale, vitamine și nutrienți atât de bogată și variată precum spanacul, însă spanacul nu este agreat de toată lumea, iar acest lucru se datorează faptului că fiecare dintre noi avem preferințe culinare diferite, de aceea felul în care gătim spanacul pe care îl așezăm în farfurie este deosebit de important.
Eu personal îl gătesc în diverse feluri: cu ou, cu smântână, în salată, cu paste, simplu în sandviș, pe abur cu ulei de măsline, în biscuiți aperitiv etc. Însă pe fiul meu nu am reușit să îl fac să îl mănânce cu plăcere decât în biscuiți, cu paste sau proaspăt, ascuns între frunzele de salată ori așezat între 2 felii de pâine.
De aceea pentru mine este foarte important să am frunze proaspete dintr-o cultura de spanac BIO, pe care să le pot oferi fără teamă copilului.
9 motive să consumi spanac în fiecare zi
- Spanacul este bun pentru memorie
Spanacul conține minerale precum ar fi acidul folic, vitaminele A, B6, C și antioxidanți care împiedică deteriorarea neuronală sau cognitivă. În plus, potasiul prezent în spanac este foarte important pentru creșterea fluxului de sânge către creier, ceea ce influențează pozitiv procese de bază cum ar fi memoria sau concentrarea.
- Ține diabetul sub control
Frunzele de spanac conțin un antioxidant numit acid alfa-lipoic. Acesta mărește sensibilitatea la insulină și previne schimbările induse de stresul oxidativ la pacienții cu diabet zaharat.
- O vedere mai bună
Spanacul este o sursă excelentă de beta caroten și luteină care sunt foarte benefice pentru sănătatea vederii. În acest caz beta carotenul își va spori potențialul dacă spanacul va fi gătit pe aburi și nu consumat în stare proaspătă.
- Silueta ideala și mușchi puternici
Știți că eu vă zic tot timpul că dietele nu sunt bune, dar că un stil de viață sănătos ne ajută să menținem o siluetă de invidiat și o sănătate de fier. Dacă te gândești să slăbești fără să ții o dietă clasică, doar consumă spanac la fiecare masă: în salate, smothie sau orice altceva îți place.
Spanacul conține un tip de antioxidant care ne ajută la oxigenarea și hrănirea mușchilor cu sânge bogat în minerale adecvate care să le garanteze vitalitatea și rezistența. Așadar Popeye avea dreptate.
- Sănătate pentru oase
Spanacul este bogat în mangan, cupru, magneziu, zinc și fosfor, totodată este o sursă bună de vitamina K. Această vitamină care nu este atât de bine cunoscută este foarte importantă deoarece ne ajută la fixarea calciului în oase, ceea ce duce la mineralizarea scheletului nostru, inclusiv pentru dinți și unghii. Din această cauză putem consideră că spanacul lupta împotriva osteoporozei
- Reglează metabolismul
Cantitatea de proteine pe care o oferă spanacul este impresionantă. În plus, acesteasunt ușor de digerat și au un impact foarte pozitiv asupra metabolismului nostru.
- Previne ulcerul gastric
Studii de specialitate efectuate în întreaga lume au demonstrat că împreună cu alte legume, spanacul are proprietatea de a proteja membranele mucoase ale stomacului, așadar împiedică apariția ulcerului gastric.
- Previne ateroscleroza
Consumul regulat de spanac previne ateroscleroza, această boală tăcută care afectează pe zi ce trece un procent tot mai mare de populație.
Luteina conținută de spanac previne apariția aterosclerozei, a atacurilor de cord și a accidentelor vascular cerebrale. Datorită luteinei putem reduce colesterolul și alte depozite de grăsimi prezente în vasele de sânge.
- Antiinflamator și antioxidant
Guta și artrita sunt unele dintre cele mai supărătoare boli care duc la inflamarea articulațiilor. Spanacul este bogat în compuși antiinflamatori și antioxidanți extrem de valoroși în prevenirea și tratarea inflamației.
Cultura de spanac – întreținere și dăunători
În concluzie, după cum puteți vedea, beneficiile spanacului sunt extrem de multe. Așadar merită să îngrijim cultura de spanac pentru a avea frunze proaspete și delicioase pe care să le consumăm zilnic.
Culturile de spanac sunt ușor de întreținut. Practic au nevoie de un sol hrănitor și multă apă. Nu este nevoie de o capcana soareci sau pentru alți dăunători ca în cazul altor culturi . Dăunătorii spanacului sunt afidele, păduchii, puricii, musculiță albă de seră, muscă plantulelor, acarienii și diverse ciuperci pentru care există soluții speciale de combatere.
Dar mai multe despre cultivarea spanacului puteți afla de la acest link www.pestre.ro/blog/totul-despre-cultivarea-spanacului/.
Tu ce mai aștepți pentru a avea o cultura de spanac ?
Pe lângă faptul ca este izvor de sănătate este și o idee genială de afaceri pentru că spanacul se poate cultiva în culturi succesive, atât în zone cu o climă temperată, cât și în zone mai reci. Se poate cultiva atât în câmp, semănat toamna și consumat primăvara, cat și în solarii.
Este foarte sanatos eu fac aproape saptamanal.
Și mie îmi place foarte mult și îl consum foarte des 😉
Imi place spanacul si il mananc cu placere mai ales facut salata.