Lista lui Sputnik, cățelul extraterestru de Frank Cottrell Boyce – recenzie carte

Lista lui Sputnik, cățelul extraterestru de Frank Cottrell Boyce - recenzie carte
Share the joy
 • 33
 •  
 •  
 • 3
 •  
 •  

Lista lui Sputnik, cățelul extraterestru de Frank Cottrell Boyce

Hello readers, astăzi vă povestesc despre o carte pentru copii: Lista lui Sputnik, cățelul extraterestru de Frank Cottrell Boyce.

O poveste distractivă în care se întâmplă tot felul de lucruri nebuneșți, în care un băiețel pe nume Prez primește în casă un personaj straniu care va da toată viata acestuia peste cap.

Totul începe într-o zi, atunci când Prez răspunde la ușă auzind un clopoțel care de fapt nici nu există. În față ușii el descoperă un băiețel pe nume Sputnik într-un kilt ciudat și ochelari de protecție. Sputnik intră în casă și deoarece poate face lucruri absolut uluitoare continuă să-i îngrozească pe toți din familie, care se pare că îl percep ca pe un cățel.

Adevărul este că lucrurile sunt puțin încurcate în această carte, fapt care transformă povestirea într-o adevărată aventură așa că nu o să intru foarte tare în detalii ci o să vă invit să descoperiți și să descâlciți cele mai încâlcite ițe din câte mi-a fost dat vreodată se „țes”… pardon, citesc…

Sputnik este un extraterestru și are o misiune foarte importantă: aceea de a dovedi la Planetar Clearance – organizația care „scapă de toate stelele și planetele vechi inutile pentru a face loc noilor corpuri cerești”, că Pământul nu este numai o planetă extraordinară, ci chiar merită salvată.

Prez Mellows este un baietel de 11 ani care nu are pe nimeni pe lume, doar un bunic bolnav de Alzheimer. Deoarece boala acestuia a progresat până la punctul unde nu mai este în siguranță singur sau ca îngrijitor al unui băiețel, Prez este inițial trimis la o casă de copii, apoi ajunge la fermă Stramoddie unde îl întâlnește pe Sputnik și împreună trebuie să salveze Pământul.

Partea cea mai haioasă este chiar Sputnik cățelul-extraterestru pe care Prez îl veda băiețel, în timp ce toți ceilalți îl văd drept un cățel maidanez, de o rasă indefinită.

Însă Sputnik îi poate citi gândurile lui Prez și poate manipula după propriul chef unele legi fizice, luându-și zborul, deplasându-se extrem de repede și chiar devenind invizibil.

Lista lui Sputnik, cățelul extraterestru

Sputnik îi destăinuie lui Prez că deoarece spațiul este suprasaturat și trebuie să facă loc noilor corpuri celeste, Consiliul Planetare are în vedere distrugerea Pământului. Cu toate acestea, există o modalitate de a preveni dispariția Planetei Albastre: să pregătească o listă cu zece lucruri valoroase de pe Pământ pentru a justifica faptul că acesta trebuie să-și continue existenta.

Cei doi trebuie să vină cu o listă cu 10 lucruri de pe planetă pe care oricine merită să le vădă sau să le facă, iar apoi Pământul poate continua să se învârtă în jurul soarelui său mic. Povestea progresează cu cei doi căutând acele lucruri care să poată fi incluse pe lista lui Sputnik. Căutarea este plină de lucruri amuzante și uimitoare, atât de banale dar totuși atât de savuroase.

Descriere oficială:

Autor: Frank Cottrell Boyce
Editura: Corint
An apariție: 2018
Număr pagini: 352

Prez știe din proprie experiență că metoda cea mai bună de a ține evidența lucrurilor este să faci o listă. Când ajunge să locuiască undeva la țară, în viața lui apare Sputnik — un personaj despre care cu greu poți spune că e doar un pic ciudat. Mai întâi pentru că poate auzi ceea ce gândește Prez. Pe urmă, deși arată ca un câine, nu e, dar numai Prez știe asta. Și, apoi, pentru că se poate folosi după bunul său plac de legile spațiului și ale timpului. Sputnik este un extraterestru și are de îndeplinit o misiune: cu ajutorul lui Prez, trebuie să găsească zece motive pentru care Pământul merită salvat de la o catastrofă.

Lista lui Sputnik, cățelul extraterestru de Frank Cottrell Boyce - recenzie carte

Frank Cottrell Boyce este extraordinar de amuzant când vorbește despre viața de pe Pământ. Autorul are o imaginație care depășește orice așteptări, îmbinată cu o empatie profundă pentru viața interioară, uneori uluită, a unui copil, care rareori primește toate informațiile pe care mintea lui mica le cauta.

Uneori, se pare că este nevoie de un străin care să reamintească oamenilor exact unde și ce este în realitate: „Pământul se micșorează, soarele explodează, planetele vin și pleacă, acasă nu este un loc pe o hartă, ci este locul spre care te îndrepți, oriunde te-ai simțit acasă – sunt doar urme pe hartă, ajutându-te să-ți găsești drumul acolo.”

Mie și fiului meu ne-a plăcut cartea, dar vă las pe voi să descoperiți care sunt cele 10 lucruri care au salvat pământul și mai ales cât de important este să ai un prieten adevărat, să fii curajos și să ai grijă de tot ce te înconjoară.

 • 33
 •  
 •  
 • 3
 •  

Be the first to comment on "Lista lui Sputnik, cățelul extraterestru de Frank Cottrell Boyce – recenzie carte"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*