Glühwein – o rețetă inedită de vin fiert pentru masa de Crăciun

reteta vin fiert Glühwein
Share the joy

Glühwein – o rețetă inedită de vin fiert pentru masa de Crăciun

Iată-ne aproape de sărbătorile de iarnă, o perioadă mult așteptată de toți copiii, dar și de întreaga familie ce profită de aceste zile minunate pentru a se reuni și a sărbători împreună Crăciunul.

Cât de importantă este acestă sărbătoare? După situația pe care o trăim cu toții aș zice că toate aceste obiceiuri sunt foarte importante și le transmit copiilor noștri că familia e tot ce contează cu adevărat, dincolo de cadouri, dincolo de frenezia cumpărăturilor de sărbători, de vânat oferte seturi cadou dama sau parfumurile preferate de cei dragi, dincolo de pulovere cu elfi și cravate cu Moș Crăciun, dincolo de toată această alergătură… îmbrățișările celor dragi sunt neprețuite.

Desigur, ne întâlnim și cu alte ocazii, dar atmosfera pe care o împrăștie mirosul de brad, de cozonac și de vin fiert este magică.

Crăciunul nu doar că ne oferă răsfăț pentru papilele gustative cu mâncare și dulciuri specifice, există și anumite băuturi precum lichiorul de ouă sau vinul fiert care pot fi savurate în această perioadă și care te duc automat cu gândul la colinde și la cei dragi.

Pentru mine, o băutură de Crăciun trebuie să fie reconfortantă, un pic dulce și foarte aromată, de aceea astăzi vă aduc o rețetă delicioasă de glühwein, un vin fiert ideal pentru a însoți colindele și sărbătorile de iarnă.

Vin fiert… un pic de istorie

Vinul fiert sau izvarul este o băutură alcoolică fierbinte, pe bază de vin roșu, încălzit la 75-80 de grade, de cele mai multe ori condimentat cu diverse mirodenii și îndulcit cu zahăr.

Vinul fiert își are rădăcinile în vinurile condimentate cu mirodenii care erau băute în Evul Mediu în țările din Europa de Nord și Europa Centrală. Primele rețete ale unei băuturi aproape de vinul fiert au fost cunoscute în Roma Antică și erau preparate făcute pe bază de vin roșu și aromatizate cu galangal.

Pentru prepararea vinului fiert, se recomandă un vin roșu sec sau demi-sec. În unele rețete se adaugă coniac sau rom. Conținutul de alcool conform regulilor stabilite în Germania nu trebuie să fie mai mic de 7%.

Glühwein – rețetă originală germanică

Glühwein este una dintre multele variante a acestei băuturi alcoolice aromatizate, dulceagă și amețitoare.

Rețeta pe care o prezint astăzi este preferata mea, dar se poate adapta gusturilor fiecăruia prin combinarea condimentelor într-un mod diferit, adăugând mai mult sau mai puțin zahăr sau chiar îmbogățindu-o cu lichior sau rom în momentul servirii.

vin natural

Ingrediente vin fiert, rețeta pentru 6 persoane

  • o sticlă 750 ml vin roșu
  • 80 g zahăr brun
  • 1/2 linguriță Cardamom
  • 5 cuișoare
  • 2-3 batoane de scorțișoară
  • 2-3 bucăți anason stelat
  • 1 varf linguriță nucșoară măcinată
  • coaja superficială de la o lămâie și o portocală bio – tăiată fâșii, fără partea albă

Toate acestea se încălzesc la foc potrivit până ajunge la punctul de fierbere. Apoi se servește fierbinte sau se rezervă pe mai târziu.

Glühwein sau izvarul este o băutură alcoolică fierbinte parfumată și îndulcită cu zahăr. Eu folosesc zahăr brun pentru aroma diferită, dar puteți carameliza ușor zahărul normal sau să îndulciți vinul cu miere.

Atunci când îl preparăm va umple casa cu o aromă delicioasă, perfectă pentru atmosfera de Crăciun.

Partea frumoasă cu această băutură este că nu este necesar să-l servim în momentul preparării. Astfel îl putem păstra și reîncălzi în fiebatoare pentru vin oricând vrem să-l degustăm. Căci nu-i așa, cel mai reconfortant este să ne încălzim în mijlocul unei după-amiezi friguroase, când ne întoarcem de la săniuș sau colindă, mai ales dacă îl însoțim cu dulciurile specifice de Crăciun.

reteta vin fiert Glühwein

Tu ce mirodenii adaugi în vinul fiert?

Nu uita că băuturile alcoolice sunt interzise minorilor și se consumă întotdeauna cu moderație.

Be the first to comment on "Glühwein – o rețetă inedită de vin fiert pentru masa de Crăciun"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*