Mini pancakes festive de Crăciun – rețetă clătite din albușuri
Crăciunul este o sărbătoare foarte specială din multe motive, iar unul dintre ele este încântarea pe care o regăsim în aromele sale diferite, pline de magie și tradiție. Pentru că ne plac atât de mult preparatele tradiționale parcă nu reușim să ne oprim la doar câteva feluri și cuprinși de frenezia magică umplem casă de miresme delicioase.
Cozonaci pufoși din cea mai aleasă făină, fursecuri fragede și foi umplute, sarmale delicioase cu carne proaspăt tocată, piftie, salată de beouf, fripturi suculente și garnituri exotice, toate dumnezeiesc de bune, sunt etalate pe mesele îmbelșugate.
Ca orice gospodină sadea am urmat și eu sfaturile bunicii și am încercat să nu fac risipă sau să pregătesc cantități enorme de mâncare pentru ca apoi să arunc, însă uneori socoteală din târg nu se potrivește cu cea de acasă și… la fiecare sărbătoare rămân cu multe albușuri. Ba de la rețeta de cozonaci moldovenești, ba de la maioneză sau foi fragede, mă aleg cu vreo 20-30 de albușuri.
Evident că de-a lungul anilor am testat tot felul de rețete, însă cel mai convenabil este fie să le pui la înghețat și ulterior să le folosești fie să le faci omletă sau ceva simplu și rapid precum o rețetă de clătite americane. Altfel te trezești cu o porție de prăjituri și o cheltuială în plus.
Albușurile bătute spumă sunt responsabile pentru ca prăjiturile să fie mai moi și mai pufoase. Sunt multe rețete cu albușuri, dar mai ai nevoie de unt, iaurt și alte mirodenii și desigur mult timp în bucătărie de aceea eu fac tot timpul mini clătite pufoase și delicioase și omletă.
Pancakes pufoase din albușuri
Clătitele americane au cucerit toate bucătăriile. Dimineața, la prânz sau seara, sunt rapid de preparat, delicioase și pot fi oferite chiar și celor mai pretențioși meseni. De această dată vă aduc o rețeta pufoasă și festivă, mini pancakes cu albușuri.
- 200 ml lapte
- 4 albușuri
- 5 linguri zahăr tos
- 200 g făină
- 1 praf de copt
- 1 fiolă esență de vanilie
- un praf de scorțisoară
- un vârf cuțit de sare
- 1 lingură zahăr fin, steluțe de ciocolată pentru a decora
- unt sau ulei de cocos pentru uns tigaia
Rețeta e foarte simplu de preparat!
Bateți albușurile spumă cu un pic de sare, adăugați zahărul și mixati până obțineți o bezea densă și lucioasă. Separat amestecați făina cu laptele, esență, scorțișoara și praful de copt. Apoi adăugați deasupra bezeaua și omegenizati cu o spatulă. Compoziția astfel obținută se pune într-un poș pentru a forma cu ușurință mini clătitele.
Acestea se prăjesc în tigaia unsă cu unt, câte un minut pe fiecare parte. Le puteți face de marimea unei monede sau căt un capac, orice masură alegeți să le dați vor fi pufoase și delicioase.
Se ornează cu zahăr și steluțe de ciocolată albă și se prezintă cu mândrie la micul dejun.
Cum se congelează albușurile
Oricum, dacă nu ai timp de bucătărit, știi deja că îi poți congela albușurile pentru a le folosi în altă zi urmând aceste sfaturi:
- Pune albușurile separate de gălbenușuri într-un recipient apt pentru congelator
- Este important ca în recipient să rămână cât mai puțin aer posibil. Pentru aceasta puteți acoperi albușurile cu folie alimentară, acoperiti bine recipientul pentru a fi etanș și congelați.
- Când se folosesc albușurile, acestea trebuie lăsate să se dezghețe la temperatura camerei.
Albușurile congelate se pot folosi la prăjituri sau creme, aluaturi dulci sau sărate și diferite alte preparate rapide precum omletă proteică.
Omletă din albușuri congelate
Omleta din albușuri este o propunere săracă în calorii și colesterol, plină de proteine sănătoase, perfectă pentru un mic dejun consistent sau o cină ușoară. Favorizează dezvoltarea masei musculare, motiv pentru care este foarte apreciată de sportivi, dar când ai frigiderul plin de bunătăți parcă nu îți vine să mănânci omletă dintr-un carton de albușuri.
Întrucât albușul nu are practic nicio aromă, dacă totuși va hotărâți asupra unei omlete pufoase, o puteți îmbogăți cu niște ierburi aromate precum oregano, coriandru, pătrunjel sau arpagic, pentru a da prospețime, culoare și mai multă bucurie în farfurie.
O astfel de omletă este ideală după mesele îmbelșugate de sărbători.
Tu ce faci cu albușurile care rămân de la prăjituri?
Sursa foto* unsplash.com
Multumim pentru reteta.