Ghid al tipurilor și potenței parfumurilor
Cumpărarea unui parfum se poate dovedi o sarcină destul de dificilă, din cauza multitudinii de opțiuni pe care le ai la îndemână. Fie că vorbim de parfumuri scumpe sau parfumuri ieftine, scopul este să găsim un parfum care ne atrage și ne îmbracă așa cum ne dorim. Dar, ce să alegi când ai atâtea posibilități? În primul rând ar trebui să cunoști tipurile de parfumuri, precum și clasa lor de potență, pentru a face cea mai bună alegere. Mai jos vei găsi o serie de informații care te vor familiariza cu tipologia parfumurilor, pentru ca data viitoare când dorești să îți cumperi un parfum să iei cea mai bună decizie.
-
Identifică familia olfactivă din care face parte parfumul
Primul pas în alegerea unui parfum este determinarea familiei olfactive din care acesta face parte. Acest lucru te va ajuta să obții notele preferate în parfumul pe care îl vei cumpăra. Atât parfumurile ieftine, cât și cele scumpe, urmăresc aceeași regulă, încadrându-se în diverse grupe olfactive, în funcție de notele folosite. Astfel există:
Parfumuri fresh
În această grupă găsim ca note principale pe cele de citrice, apă și note verzi. Asta înseamnă că mirosul lor este unul revigorant, zemos și vibrant. Parfumurile bazate pe note citrice sunt de obicei obținute din lămâi, mandarine și bergamotă, în timp ce cele acvatice conține note de apă de mare, de exemplu Aqua di Gio, de la Armani. În această familie mai găsim și parfumurile proaspete verzi, ce sunt a reminiscență a notelor verzi, de plante, și pot fi create cu note de levănțică, rozmarin, și busuioc.
Parfumuri florale
Familia parfumurilor florale este de departe cea mai populară și mai numeroasă. Orice parfum ce oferă note dulci și florale va face parte din această familie, utilizând, în principal, note de trandafiri, iasomie, crini, și bujori. Parfumurile florale pot porni de la arome ușoare și delicate și pot ajunge la miresme intense și complexe.
Parfumuri orientale
Parfumurile orientale sunt calde, dulci, chiar și condimentate. O familie puțin mai luxuriantă, parfumurile orientale variază de la parfumuri floral-orientale, la parfumuri ușor orientale și parfumuri lemnoase orientale. Parfumurile și aftershave-urile din această familie sunt bogate și senzuale, deseori obținute cu ajutorul unor note interesante de cardamom, scorțișoară și vanilie, pe lângă alte note precum iasomia, orhideea, și florile de portocal.
Parfumuri lemnoase
Parfumurile lemnoase sunt o altă familie de parfumuri calde, cu arome misterioase și captivante ce sunt preferate în special în cazul aftershave-urilor. Utilizând note precum lemnul de cedru, lemnul de santal, vetiverul și ambra, aceste parfumuri pot fi o alegere inspirată pentru a fi purtate seara. Parfumurile lemnoase sunt împărțite în lemnoase cu note de mosc, cu subtonuri calde de pământ, și lemnoase uscate care de cele mai multe ori au note de fum sau piele.
-
Înțelegerea notelor parfumate
Întotdeauna când verificăm descrierea unui parfum vedem menționate notele de vârf, cele de mijloc, și cele de bază. Înțelegând ce rol are fiecare grupă de note putem să de dăm seama cum se va comporta un parfum și cum va evolua el din punct de vedere olfactiv.
Așadar, notele de vârf sunt cele care vor apărea primele, imediat după pulverizarea parfumului. De asemenea, sunt și cele care vor dispărea destul de repede, lăsând loc notelor de mijloc. Notele de mijloc sunt considerate a fi corpul parfumului, apărând imediate ce notele de vârf și-au luat zborul. Ele sunt de obicei bine rotunjite și destul de rezistente. Notele de bază sunt cele ce rămân către final, fiind și cele pe care ni le amintim și cel mai bine referitor la mirosul unui parfum. Acest note au cea mai lungă durată, amestecându-se cu notele de mijloc pentru a crea caracterul unui parfum.
-
Potența parfumurilor
Atunci când achiziționezi un parfum, trebuie să vezi dacă este apă de parfum sau apă de toaletă, pentru că acest aspect va determina longevitatea acestuia atunci când îl porți. Apa de parfum durează 8 ore sau mai mult, apa de toaletă durează între 4 și 7 ore, apa de colonie are o durată de 2-3 ore, pe când eau fraiche durează doar 2 ore, fiind o alegere bună pentru cei care nu își doresc mirosuri puternice.
Be the first to comment on "Ghid al tipurilor și potenței parfumurilor"