Secretele parfumurilor – ce poți face ca un parfum sa dureze mai mult
Iată-ne în preajma Crăciunului, cu statisticile indicând clar că parfumurile și produsele cosmetice sunt cele mai râvnite cadouri. În mare parte pentru că sunt indispensabile rutinei noastre de îngrijire, pe de altă parte, ce surpriză mai frumoasă îți poate face cineva decât să-ți ofere parfumul preferat?
Astăzi am decis să scriu un altfel de articol, cu ajutorul căruia să vă ajut să alegeți exact parfumul perfect pentru a fi dăruit. Și în loc să vă fac un top al preferințelor mele sau o listă de parfumuri pe care oricum le aveți pe site-urile consacrate, am să vă spun câteva curiozități despre prețioasele arome care, sper eu, vă vor ajută să știți puțin mai multe despre ele.
Ce să cauți la un parfum atunci când vrei sa-l oferi cadou?
Parfumul perfect este cel care îi place celui care îl poartă, nici mai mult nici mai puțin. Este ca o operă de artă, unii o înțeleg și văd profunzimile pe care autorul le-a subliniat… alții nu.
Dar aici avem un ajutor, deoarece preferințele personale ale celui care va primi parfumul îl vor da de gol. Trebuie să ne amintim ce flori îi plac și ce fructe, dacă îi place la munte sau la mare… și iată că avem deja câteva repere care trebuie să se regăsească în parfumul nostru.
Materii prime naturale vs materii prime sintetice
Materiile prime naturale conferă parfumului mult mai multă personalitate, complexitate și persistență.
V-am mai povestit pe blog despre piramida olfactivă și aromele care o compun și v-am spus că uleiurile esențiale, extractele de plante și alte elemente naturale sunt vii și creează un parfum dinamic, cu profunditate și durabilitate îndelungată.
Florile, lemnul, fructele sau briza marii pot fi recreate prin materii prime sintetice, dar evident că nu au aceeași adâncime, fiind plate, cu o traiectorie liniară, care in general miros la fel de la început până la sfârșit. Materiile prime sintetice sunt relativ recente și s-au născut în laborator pentru a acoperi deficienta materiilor prime care începeau să fie interzise, cum ar fi moscul sau chihlimbarul sau al celor exorbitante, precum untul de iris.
Desigur, nu este vorba despre parfumuri mai bune sau mai rele, ci despre parfumuri total diferite. De fapt, sunt câteva brand-uri de nișă care creează parfumuri fabuloase doar cu materii prime sintetice, de calitate premium.
Totodată un parfum cu materii prime naturale și de calitate este mai greu de imitat, fapt care îi subliniază unicitatea.
Ce este un parfum de nișă?
Parfumurile de nișă, spre deosebire de parfumurile produse la scară largă, sunt create aproape hand made și în serii restrânse, în general de o casă celebră. În spatele parfumurilor de nișă se găsesc de obicei parfumieri de renume, care selectează cele mai bune materii prime pentru a diferenția și a da personalitate creațiilor lor.
Tot aici putem aminti și că prețul ridicat al unor parfumuri se datorează de obicei faptului că includ materii prime naturale de înaltă calitate în formularea lor, flacoanele sunt realizate manual, sunt ediții limitate sau procesul de creație a durat câțiva ani… și așa cum este firesc calitatea și exclusivitatea au prețul lor.
Cum testezi un parfum?
În parfumeriile fizice, neapărat pe fâșiile de hârtie speciale, niciodată pe haine su direct pe noi, pentru că în acest fel nu vom ajunge niciodată să simțim adevaratul substrat al parfumului. Dacă vă place parfumul, testul definitiv se face pe piele, pentru a putea descoperi tot buchetul olfactiv care îl compune.
De ce același parfum diferă la diferite persoane?
Aici sunt multe discuții, dar fiecare din noi este unic, cu un tip de piele și obiceiuri diferite, dar primul vinovat este dieta care influențează direct mirosul corpului și modifică aromele unui parfum.
Cum faceți ca un parfum să dureze cât mai mult?
Fixarea parfumurilor se realizează cu ingredientele care compun notele de bază: ambră, lemn, mosc, patchouli … Când mirosim prima dată un parfum, simțim mai întâi notele de ieșire, care sunt cele mai volatile și prin urmare cele care sunt eliberate mai rapid. Acestea sunt notele care se risipesc în maxim jumătate de oră, apoi nu se vor mai simți. În general aceste note sunt citrice, mai ales dacă vorbim despre parfumuri bărbați.
După aceea, notele de inimă încep să vibreze tatuând pielea noastră cu o aromă care durează ore întregi. Sunt acorduri florale sau fructate și se regăsesc mai des în parfumuri femei.
La sfârșit, detectăm notele de bază, care fiind molecule mai mari și mai grele ce durează mai mult până se eliberează și pot rămâne pe pielea noastră chiar și pentru câteva zile.
Baza se simte în parfum de la primul puf, dar nasul nostru nu este educat să o detecteze și se lasă înșelat de notele de înaintare care te vrăjesc cu agresivitatea lor.
Pentru a face un parfum sa dureze mai mult pe pielea voastră, puteți aplica o cremă hidratantă înainte de a pulveriza parfumul.
Ca regulă principală, înainte de aplicarea parfumului este esențial să ai pielea hidratată. Dacă pielea este uscată va absorbi parfumul, iar mirosul se va estompa mai repede. Multe dintre parfumuri au cremă hidratanta cu aceleași aromă, tocmai pentru a prelungi timpul in care se simte cu intensitate toate notele sale.
Unul dintre cele mai bune momente pentru a pune parfum pe piele este după baie, deoarece datorită aburului, porii sunt deschiși și parfumul poate pătrunde mai bine, rămânând ferecat în piele.
Tu ce alte trucuri mai știi pentru a face ca un parfum să stăruiască pe pielea ta întreaga zi?
Habar nu aveam de faptul că parfumul va fi mai persistent daca aplici întâi o crema hidratanta. Multumim!
Mulțumim pentru sfaturi!