Rezistența la insulină, cum descoperim care sunt primele simptome pentru diabet

diabet
Share the joy

Rezistența la insulină, cum descoperim care sunt primele simptome pentru diabet

Diabetul este o boală care ne poate afecta semnificativ stilul de viață. Pentru a evita complicațiile date de diabet este important ca acesta să fie descoperit la timp.

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru suferă o serie de modificări la nivel fiziologic, ciclurile de somn sunt modificate, sistemul digestiv își încetinește ritmul și sistemul imunitar face mai greu față provocărilor, printre altele. Aceste modificări fac ca unele boli să ne afecteze diferit, printre care și diabetul.

Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin și se declanșează atunci când în organism cantitatea de insulină secretată nu este cea optimă sau când celulele periferice nu răspund la acțiunea sa. Această afecțiune produce tulburări la nivelul întregului metabolism și în timp poate afecta funcționarea diverselor organe din corp.

Ce este insulina?

Insulina este un hormon ce participă la metabolismul glucidelor, fiind cel mai important hormon în metabolismul glucidelor. Insulina contribuie în primul rând la micșorarea concentrației glucozei în sânge. Aceasta mărește permeabilitatea membranei celulare pentru glucoză.

diabet

Reglarea secreției de insulină se face predominant prin nivelul glicemiei, de aceea odată cu înaintarea în vârstă este important să controlăm diabetul și sa facem o analiza insulina, deoarece vizitele la medic și medicația corectă ne pot îmbunătăți calitatea vieții și pot preveni unele probleme de sănătate care sunt direct legate de progresia bolii. Prin urmare, depistarea precoce și gestionarea bolii sunt de importanță vitala.

Rezistență la insulină primul semn ca ați putea dezvolta diabet

Rezistența la insulină este starea în care cantități normale de insulină sunt insuficiente pentru a produce un răspuns adecvat de către celulele musculare și hepatice. Rezistența la insulină crește riscul de a dezvolta diabet. Ați putea avea ani de rezistență la insulină și nu o știți. Această afecțiune nu declanșează de obicei niciun simptom vizibil. Prin urmare este important ca medicul vostru să vă verifice în mod regulat nivelul glicemiei.

Specialiștii diabetologi avertizează că peste jumătate dintre persoanele cu rezistență la insulină și prediabet vor dezvoltă diabet zaharat de tip 2 dacă nu fac modificări ale stilului de viață.
Așadar adoptarea unor obiceiuri de viață sănătoase sunt, de asemenea, acțiuni cheie pentru a evita sau pentru face față bolii cu o atitudine pozitivă.

Faceți exerciții fizice, beți multe lichide și desigur mențineți o dietă sănătoasă. Dieta este un pas important pentru a menține nivelul zahărului din sânge stabil. Nu uitați ca fiecare persoana este unica și are nevoi specifice, astfel încât fiecare organism va necesita un tip de dietă adaptată nevoilor sale.

Rezistența la insulină crește riscul de a deveni supraponderal, la analize vor ieși trigliceride mărite și puteți avea tensiune arterială crescută.

Simptomele clasice ale diabetului zaharat

În multe dintre articolele mele vă spun că vizita regulată la medic, chiar și atunci când va simțiți bine, va poate salva viață. Uneori corpul „spune” că ceva este în neregulă, dar în general dăm vina pe stres, pe alimentație, pe oboseală și pe înaintarea în vârstă. Dar un set de analize și o interpretare corectă a acestora sunt absolut necesare în fiecare an.

Primele semne de diabet pot include:
  • sete sau foame extremă cu senzația de foame chiar și după ce ai mâncat
  • nevoia de a urină mai frecvent
  • senzație de furnicături în mâini sau picioare
  • senzație că ești obosit constant
  • infecții recurente

Dacă nu aveți simptome evidente, medicul poate detecta de obicei rezistența la insulină, prediabetul sau diabetul în urma analizelor de sânge.

Testarea pentru predispoziția către diabet ar trebui să înceapă în jurul vârstei de 40 de ani, împreună cu colesterolul de rutină și alte analize uzuale precum analiza fosfor. În mod ideal, medicul vă va diagnostica precoce în timpul unei evaluări preventive și prin interpretarea analizelor.

Prevenirea problemelor de sănătate date de rezistență la insulină

Rezistență la insulină este de fapt prediabet. Termenul de prediabet se refera la alterarea glicemiei a jeun și/sau scăderea toleranței la glucoză. Persoanele cu prediabet nu dezvoltă niciun fel de simptome, ci descoperă întâmplător în urmă unor analizele uzuale de sânge că au un risc crescut de a dezvolta diabet și boală cardiovasculară.

Dacă aveți deja analize alterate în acest sens, specialiștii diabetologi subliniază că un program riguros de exerciții fizice timp de 30 de minute cel puțin cinci zile pe săptămână și o dietă echilibrată la fel de riguroasa poate reduce riscul de a dezvolta diabet.

Luarea unor decizii bune privind stilul de viață este cel mai bun mod de a vă menține nivelul glicemiei în intervalul dorit și evitarea oricăror probleme de sănătate.


NOTĂ: acest articol este pur informativ și nu exclude vizita la medic. Informațiile regăsite în acesta apar în publicații generaliste precum Wikipedia.

1 Comment on "Rezistența la insulină, cum descoperim care sunt primele simptome pentru diabet"

  1. Valeria Chertes | mai 26, 2021 at 11:03 pm | Răspunde

    Din păcate eu am diabet,știu cum este.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*