Dotări auto obligatorii, accesorii care nu trebuie să lipsească din mașina ta

revizie tehnica masina
Share the joy

Dotări auto obligatorii, accesorii care nu trebuie să lipsească din mașina ta

Dacă îți place să conduci, atunci trebuie să știi că sunt lucruri care nu pot lipsi din autovehiculul tău. Majoritatea șoferilor nu cunosc toate accesoriile pe care trebuie să le poarte în mașină dacă conduc pe drumurile din România și se bazează pe dotările random ale mașinii. Însă autoritățile cer ca toate mașinile care circulă pe drumurile publice să aibă o serie de elemente de siguranţă rutieră. În caz contrar, la un control de rutină, șoferul va fi sancționat.
Accesorii obligatorii pentru orice vehicul

Accesoriile auto care trebuie să fie în orice mașină, sunt obligatorii și nu contează cât de departe călătorești sau pe ce drumuri mergi sunt:

Vestă reflectorizantă

Deși pare o piesă vestimentară fără mare folos, în sensul că nu ține de cald sau de ploaie, vesta reflectorizantă îți poate salva viața în cazul unui accident sau a unei avarii în mijlocul autostrăzii. Misiunea sa este de a permite altor șoferi să ne observe clar dacă am părăsit vehiculul. De fapt, vesta reflectorizantă ne face vizibili până la 150 de metri distanță.

Autoritățile recomandă să purtați vestă reflectorizantă ori de câte ori părăsiți vehiculul și ocupați carosabilul sau marginea drumurilor în afară localităților. Dar aceea utilizarea ei în oraș nu este obligatorie. Însă a avea o vestă reflectorizantă în interiorul mașina este litera de lege.

Triunghiuri reflectorizante de presemnalizare

Triunghiurile de avertizare sunt esențiale atunci când ești implicat într-un accident rutier sau mașina ta are o avarie în mijlocul străzii.

Este obligatoriu să purtați, cel puțin, o pereche de triunghiuri reflectorizante. De ce două? În cazul unei avarii pe o stradă cu două sensuri, ar trebui să plasați un triunghi în fața vehiculului și unul în spatele acestuia pentru a alerta șoferii care vin din ambele sensuri. Dacă, pe de altă parte, vă aflați pe un drum cu sens unic sau cu mai mult de trei benzi, trebuie să poziționați doar partea din spate. Este important ca triunghiurile de avertizare să fie amplasate la 50 de metri de vehiculul vostru. De asemenea, acestea trebuie să fie vizibile de la cel puțin 100 de metri distanță .

Trusa medicală auto

În România trusa medicala auto este reglementată de Ordinul Ministerului Sănătăţii și este absolut necesară în orice autovehicul. Această trebuie să fie omologată și are în general valabilitatea 5 ani.

Extintor

Stingătorul auto este unul dintre cele mai importante accesorii când vorbim de dotări obligatorii. Fără el orice mic incendiu se poate transforma într-o vălvătaie ce va mistui autovehiculul în câteva minute.

Evident că pe lângă dotările obligatorii, trebuie să ținem cont că putem avea nevoie și de alte lucruri care să ne ușureze viață atunci când întâmpinăm o avarie de exemplu.

Roată de rezervă sau trusă de reparare a perforațiilor

Purtarea unei roți de rezervă nu este întotdeauna obligatorie. De fapt, legislația permite înlocuirea acesteia cu un kit de reparare a perforațiilor .

Mai nou, producătorul vehiculului însuși include oricare dintre cele două opțiuni, în funcție de dimensiune. Dar nu strică niciodată să verifici dacă mașina ta este bine echipată să nu rămâi în drum.

Ai mașina bine echipată? Te sperie faptul că se pot aprinde martori bord logan sau orice altă mașină ai? Acestea sunt alte câteva accesorii pe care ar trebui să le ai în autoturism să te simți în siguranță:

  • Lanternă .piese auto online
  • Racleta de gheață
  • O pereche de mănuși și niște cârpe.
  • Un element de fixat, cum ar fi o bandă adezivă.
  • Lichid de curățare a geamurilor .
  • Unelte de bază pentru a efectua o mică reparație, cum ar fi o șurubelniță, clește, o cheie sau un ciocan.
  • Apă , fie în cazul în care rămâi blocat în mijlocul drumului, fie pentru circuitul intern al mașinii
  • Ulei de marca și tipul indicat de producătorul mașinii dumneavoastră.

Desigur nu trebuie să uităm documentația obligatorie, atât a șoferului cât și a mașinii.

Be the first to comment on "Dotări auto obligatorii, accesorii care nu trebuie să lipsească din mașina ta"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*