Pleci în vacanță de Crăciun? Află cum îți poți verifica mașina ieftin și rapid
Crăciunul e aici! Cele două săptămâni care au rămas până la cea mai frumoasă seară din an se vor topi precum un fulg de nea prins în palma caldă. Ferestrele încep deja să sclipească multicolore și în multe case pregătirile sunt în toi. Parfumul de cetină e pretutindeni și în aer plutește miros de scorțișoară și cafea.
Crăciunul este un moment special în care dragostea și pacea sunt împărtășite și întotdeauna vine pentru toată lumea, inclusiv pentru mașina ta. Cum o va simți? Ei bine… la fel că în sezonul estival când de obicei este pregătită pentru vacanța de vară, dar în această lună ar trebui să fie verificată din nou, mai ales dacă plănuiești o vacanță de Crăciun.
Testere pentru diagnoză auto – cea mai bună întreținere pentru mașina ta
Mulți dintre noi alegem să petrecem sărbătorile alături de restul familiei și nu ne dorim să se întâmple nimic pe drum. Prin urmare, având în vedere că în fiecare an e tot mai mult trafic, ideal este să ai mașina pregătită.
Poți alege să mergi la un atelier, dar în această perioadă sunt foarte aglomerate, astfel încât unele lucruri le poți verifica singur dacă ai un aparat pentru diagnoza auto.
Testerele auto sunt dispozitive care au capacitatea de a diagnostica diferite defecțiuni ale mașinii tale, așa încât să fii mereu pregătit înainte de a porni la drum. În plus prețul acestora e pentru toate buzunarele și îl vei avea întotdeauna la îndemână.
Un tester pentru diagnoza auto este practic un software care ne va permite să monitorizăm întregul sistem al autovehiculului, să cunoaștem erorile sau defecțiunile care au fost prezente și să le corectăm.
Aceste aparate pentru diagnoza auto permit detectarea codurilor de eroare și eliminarea lor cu ușurință prin ajustarea țintită a defecțiunilor.
De ce e important să realizăm o diagnoză auto periodic?
Dacă vă apare o eroare pe tabloul de bord, dar nu doriți să cheluiţi sume fabuloase la un atelier specializat, un tester va poate ajuta să depistați cauza defecțiunii și să preveniți reparații ulterioare costisitoare.
Tot ce trebuie să faceți este să instalați un tester auto OBD 2 și să faceți o diagnoză auto pe telefonul mobil sau direct pe ecranul acestuia dacă modelul o permite. Astfel, rapid și sigur, rezolvați problema economisind timp și bani.
Interfețele de diagnoză auto sunt simplu de utilizat, nu necesită baterii, se alimentează direct la conectorul de date OBD 2 de sub bordul mașinii și vă dau răspunsul pe loc.
Ce trebuie să verificăm înainte de a porni cu mașina la drum
Motorul, roțile, uleiul, lichidul de frână sunt câteva puncte importante de care trebuie să ținem cont și să le verificăm înainte de a porni la drum.
De asemene, dacă mergi în zone cu multă zăpadă nu uita să ai în mașină lanțuri pentru roți, lopată pentru zăpadă și desigur, suficient carburant.
Este deosebit de important să verificați cantitatea și calitatea lubrifiantului sau a uleiului, deoarece odată cu temperaturile scăzute traficul se îngreunează, iar atunci când conduceți cu viteză mai mică, mașina consumă mai mult ulei decât în mod normal. Verificarea trebuie făcută cu motorul la rece și cu instrumentul corespunzător care indică minimul și maximul pe care trebuie să îl conțină.
Având în vedere temperaturile extreme, nivelul de antigel este de asemenea important. Recipientul are un indicator care este de obicei translucid pentru a ști care este măsura, dar nu strică să îl completați, chiar dacă la începutul toamnei ați făcut acest lucru.
Pentru a verifică lichidul de frână trebuie doar să apăsăți până la capăt pedala de frână și să vedeți dacă nivelul acestuia scade. În acest fel, se verifică dacă sistemul își păstrează presiunea optimă.
Reglarea luminilor prin metoda ”la zid”
Luminile! Da, nu e același lucru cu reglatul unor lumini bicicleta, aşa că din când în când este recomandat să le revizuiți, chiar dacă mașinile din nouă generație sunt inteligente şi beneficiază de reglarea automată a farurilor.
Puteți face acest lucru reglându-le cu o șurubelniță cu mașina poziționată pe o suprafaţă plană, la 7-8 metri perpendicular față de un zid drept. Desigur, cel mai bine este să mergeți la un atelier pentru a face acest lucru deoarece sunt echipați cu aparate speciale, dar uneori soluțiile simple sunt la îndemână. Pentru metoda „la zid” rezervorul trebuie să fie plin, roțile echilibrate, cu presiunea de aer din cauciucuri corectă și scaunul șoferului trebuie să fie ocupat.
Cauciucuri de iarna, o obligație moral înainte de a fi legală
În ceea ce privește anvelopele, nu cred că trebuie să mai spun că legea prevede că acestea să fie conforme cu anotimpul în care suntem. În plus trebuie să verificați atât starea acestora, cât și echilibrarea roților pentru a ne proteja atât pe noi și pe cei care călătoresc în mașina noastră cat și pe ceilalți participanți la trafic.
Pentru a evalua gradul de uzură al anvelopelor acestea au de obicei indicatoare pe bandă de rulare, dacă acestea sunt tocite este timpul să le schimbați.
Bateria trebuie și ea menținută în condiții optime. Potrivit experților din lumea auto, ar trebui să încercați să mențineți contactele curate și să verificați și alternatorul din când în când.
Alte elemente care ne pot scăpa sunt bujiile, anumite fire și filtre. Pentru informații despre acestea și felul în care funcționează pe mașina ta nu este nevoie decât să o conectezi la un tester pentru diagnoză auto.
Pe de altă parte, în ceea ce privește bujiile, acestea trebuie verificate astfel încât să nu fie murdare. Dacă sunt, pot cauza probleme la pornirea și creșterea consumului de combustibil.
Ați verificat cu siguranță ce obiecte obligatorii trebuie să transportați în mașină?
Nu uitați că este esențial să purtați vestă reflectorizantă, roata de rezervă, triunghiuri reflectorizante, o cheie de rezervă și trusa medicală.
Altceva nu îmi mai rămâne de spus decât să aveți o vacanţă de vis!
Sfaturi foarte utile,mulțumim.