De ce este important să ai o asigurare locuință?

asigurare locuinta
Share the joy

De ce este important să ai o asigurare locuință?

Cred că în timpul pandemiei ne-am dat seama cu toții că acasă este locul în care trebuie să ne simțim confortabil și în siguranță. De aceea astăzi vă vorbesc despre asigurare locuință, instrumentul care ne permite să protejăm casa noastră împotriva oricăror daune, fie în structura proprietății, fie a bunurilor pe care le conține.

Asigurarea unei locuințe servește în cele din urmă la protejarea financiară a unei valori atât de prețioase precum căminul tău și tot ceea ce conține acesta, împotriva riscurilor la care este expus.

Asigurare de locuință și locuință, opțională sau obligatorie?

Dacă ți-ai cumpărat o casă sau un apartament și l-ai ipotecat, este foarte probabil să fi încheiat o asigurare facultativă pentru locuință. În plus în România asigurarea minimă este obligatorie de câțiva ani.

Asigurarea obligatorie a locuinței protejează persoanele împotriva dezastrelor sau ca efect direct, respectiv indirect, al acestora. Prin dezastre naturale, înțelegem evenimente precum cutremurele, alunecările de teren şi inundaţiile. Locuințele eligibile pentru acest tip de poliță sunt numai cele situate pe teritoriul României, în mediul rural sau urban și care sunt deținute de persoane fizice ori juridice. Potrivit legii în vigoare, casele sau apartamentele trebuie să fie înregistrate în evidența autorităților fiscale. Mai mult, nerespectarea obligației de a asigura locuința constituie contravenție și expune persoanele fizice sau juridice riscului de a fi sancționate cu o amendă cu valoarea cuprinsă între 100 și 500 lei.

Contrar a ceea ce crede multă lume, asigurarea suplimentară a locuinței nu este obligatorie atunci când facem o ipotecă, ceea ce nu înseamnă că nu este necesară. De exemplu, dacă într-un caz ipotetic casă a suferit un incendiu și nu a putut fi locuită, proprietarul ar trebui să plătească în continuare plățile ipotecare, indiferent de faptul că nu mai poate locui în ea.

Deseori facem o asigurare locuință practic din obligație. Totuși, de-a lungul timpului ne dăm seama cât de important este pentru siguranța noastră să avem contractată o asigurare locuință care să ne ofere liniște și să ne ajute să facem față incidentelor și daunelor care apar de-a lungul timpului în toate gospodăriile.

Dar locuința nu este doar ceea ce vedem din exterior. Valoarea reală a unei proprietăți este, pe lângă pereții ei, toate acele bunuri care se află în interior: mobilier, electrocasnice, obiecte de valoare etc. Și din moment ce o casă este locul unde practic se petrece viața noastră, lucrurile se pot precipita întotdeauna. A fi pe deplin protejat împotriva evenimentelor neprevăzute ne va ajută să economisim la reparații în cazul unei inundații de la vecini, dar și să rezolvăm probleme urgente care ne pot afecta liniștea sufletească, precum o scurgere de apă dintr-o țeavă comună, un geam spart de furtună sau chiar să acoperim pierderile în cazul unui furt.

De ce este important să aveți o asigurare locuință?

asigurare locuință

Imaginează-ți că pleci în vacanță două săptămâni și când te întorci găsești casa inundată de o țeavă spartă. Ce este mai rău dintre toate? Că vecinul de jos suferă și el consecințele dezastrului și îți va imputa petele de pe tavan, obligându-te la reparații.

În aceste cazuri, asigurarea se ocupă de obicei de incident imediat. Va repara sau va achita reparația instalației, dar și pe cea a casei vecinului tău. Totul fără a fi nevoie să vă asumați niciun cost suplimentar, dincolo de plata taxei de asigurare a locuinței pe care ați convenit-o deja cu asigurătorul.

Dar se pot întâmpla multe alte lucruri. O furtună de grindină care ți-a lăsat acoperișul spart, defectarea centralei în mijlocul iernii sau blocarea ușii de la intrare. Asigurarea de locuința este utilă pentru rezolvarea acestor tipuri de incidente, fără a fi nevoie să se plătească banii pentru reparație, în unele cazuri mult mai scumpe decât taxa anuală de asigurare.

Asigurarea locuinței acoperă toate reparațiile?

Răspunsul este „depinde de tipul asigurării încheiate”. Acoperirea sau nu a anumitor daune va depinde, în orice caz, de condițiile în care ați contractat asigurarea. Acesta este un factor foarte important de care trebuie să ții cont înainte de a semna contractul. Cu toate acestea, dacă doriți să schimbați acoperirea de asigurare și să o prelungiți, puteți face acest lucru în orice moment, consultând în prealabil compania de asigurări, la fel ca și în cazul unei asigurări auto.

Asigurări auto Galați – RCA ieftin și rapid

Conform legislației în vigoare, încheierea unei polițe de asigurare RCA este obligatorie pentru toți posesorii de autoturisme înmatriculate în România. Indiferent dacă sunteți o persoană fizică sau reprezentați o persoană juridică, deținerea unui autoturism înmatriculat în România vă obligă să aveți încheiată o asigurare auto.

În cazul producerii unui accident, această asigurare RCA oferă protecție atât persoanei păgubite, cât și șoferului vinovat de producerea acestuia. Altfel spus, dacă șoferul mașinii este responsabil de un accident, societatea de asigurări va rezolva întreaga problemă a daunelor. Nu trebuie să achitați nicio altă sumă. Din acest motiv, prețul este unul dintre cele mai importante criterii în alegerea unei asigurări RCA.

Asigurări.ro vă pune la dispoziție o listă completă a tuturor societăților ce oferă servicii de cea mai bună calitate unde puteți face un calcul indiferent dacă aveți nevoie de asigurări auto Galați sau oricare alt oraș. Asigurări.ro vă ajută să găsiți cea mai bună ofertă de RCA ieftin și livrare instant a poliței prin e-mail.

Tu ți-ai asigurat casa și autoturismul?

Be the first to comment on "De ce este important să ai o asigurare locuință?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*