Cum să decorezi casa în stil scandinav
Una dintre cele mai mari nevoi în casele noastre sunt spaţiile largi. Vrem camere degajate, luminoase, neaglomerate, dar rămânem fără spaţiu pentru haine, obiecte personale sau alte lucruri acumulate pe tot parcursul vieţii şi de care ne simţim foarte ataşaţi.
E foarte greu să renunţi la ceva de care te leagă amintiri dragi, aşadar trebuie să găseşti o formă confortabilă pentru a integra toate aceste obiecte în viaţa ta, fără a ocupă o parte importantă a camerei. De aceea de ceva vreme mi-am îndreptat atenția spre biblioteci deschise, în stil scandinav, unde pot pune cutii din pânză care să se transforme în sertare multifuncționale.
Culori deschise și neutre, un accent scandinav desăvârșit
Paleta clasica de culori nordice are ca culori principale albul, bejul și griul, datorită clarității lor sunt cele care reflectă mai multă lumina. Culorile neutre, pastelate sau ușor saturate sunt adesea folosite și pentru pereți, podele sau mobilier. Dacă vrei să îi dai o notă de culoare mai intensă, poate apărea pe o pernă, o pătură, un covor sau mici accesorii.
Rafinament, ordine și eleganță, aceste cuvinte sunt adesea folosite pentru a descrie stilul scandinav. Culorile calde și luminoase, căldură care emană din interioarele caselor astfel decorate, au transformat mobilă în stil scandinav într-un must have al ultimilor ani.
Decorul acesta a devenit foarte cunoscut la sfârșitul anilor 1940. În perioada postbelică și în primele etape ale Art Nouveau designerii nordici au început să realizeze mobilier frumos, cu un puternic simț al formei naturale și pure. În mod tradițional țările nordice au avut un respect puternic pentru păduri și materialele naturale, creând adevărate opere de artă fără a disprețui și risipi nimic din ce oferă natură. Fie că vorbim de stejar, trandafir sau nuc, lemnul a fost și va fi întotdeauna un material esențial pentru a realiza un stil nordic frumos în ceea ce privește mobilierul nordic.
Mobilierul în stil scandinav are particularitatea de a combină mereu și de a găsi un echilibru perfect între ceea ce este creat de om și ceea ce este natural, cu culorile pure, structuri liniare și căutarea unei lejerități necesare.
Mobilierul în stil nordic are de obicei linii netede, forme organice și design minimalist. Dar caracteristica sa fundamentală este că îmbină estetica cu funcționalitatea chiar și pentru un dulap haine. Adică pe lângă faptul ca este superb, mai presus de toate piesele de mobilier sunt utile și practice. Un dulap sau o bibliotecă în stil scandinav, pe lângă amenajarea dormitorului sau a sufrageriei, va aduce ordine și armonie. Scaunele nordice sunt adesea iconice atât pentru designul lor exotic, cât și pentru confort.
Obiecte decorative
Estetica nordică merge mână în mână cu filosofia handmade. Însoțind designul industrial, se pot observa pături sau huse de canapea croșetate, obiecte decorative din lemn restaurat, cărți stivuite ca și cum ar fi noptiere, cufere vechi, obiecte ceramice. Aceste obiecte cu istorie, reciclate sau restaurate caută să ofere acea notă de căldură și creativitate spațiilor nordice.
Imprimeuri geometrice și naturale
Pe lângă țesăturile naturale bumbac, in sau lână, stilul nordic se caracterizează de obicei prin imprimeurile sale cu motive naturale precum flori, frunze și animale tipice precum căprioare, vulpe, raton. Sunt modele simple, îndrăznețe și plate care contrastează perfect cu paleta neutră. Motivele geometrice în alb-negru sau nuanțe de gri sunt și ele clasice.
Plante
Nu în cele din urmă plantele de interior sunt un element cheie care aduc căldură și viață casei. Fie că sunt agățate de o treaptă de scară în sufragerie, pe un raft din bibliotecă, într-un ghiveci de lângă canapea sau în fereastra băii, plantele fac din orice cameră din casă un mediu vesel și fermecător.
Ţie îți place stilul scandinav?
Be the first to comment on "Cum să decorezi casa în stil scandinav"