Stilul shabby chic – cel mai romantic și feminin stil de design interior

stilul shabby chic
Share the joy

Stilul shabby chic, cel mai romantic și feminin stil de design interior

Dulce, feminin, luminos, delicat, profund romantic cu accente vintage, așa s-ar putea defini stilul shabby chic, cel mai elegant stil de amenajare a interioarelor, cu rădăcinile în decorul conacelor burghezilor englezi.

Îmbinarea subtilă a culorilor dulci, aparținând stilului romantic, cu patina şic a vintage-ului a dus la crearea acestui curent feminin al decorațiunilor shabby chic de la începutul anilor 80. Culori moi, motive florale delicate, mobilier cu linii rotunjite, abajururi simple, buchete de flori și draperii catifelate, toate și-au făcut loc în casele noastre, aducând un plus de delicatețe, îndulcind răceala metalului și a culorilor stridente care au invadat cotidianul aproape fără să ne dăm seama.

Pe blogul celor de la Acaju.ro puteți găsi un superb articol despre cum să adopți stilul shabby chic în casa ta și inspirație pentru un decor de poveste fără să cheltuiești mulți bani.

Mobilier vechi ce poate fi readus la viata cu vopsea cretată

Pentru că sunt în foarte multe grupuri de desing interior, domeniu care mă pasionează, am rămas surprinsă de multe ori să văd obiecte de mobilier vechi readuse la viață cu vopsea cretată Annie Sloan și tapițerii delicioase. Shabby chic înseamnă literalmente uzat și sofisticat în același timp.

Am văzut piese clasice, precum vitrine pentru veselă, biblioteci si mese vechi, recuperate din casele bunicilor sau din consignații, cu semne evidente ale trecerii timpului, strălucind din nou cu un finisaj elegant și delicat și chiar mi-au plăcut. Astfel încât dacă aveți mobilă veche, înainte să o aruncați și să cumpărați mobilă din PAL, vă invit să va documentați puțin și poate să investiți pasiune și îndemânare pentru a le da o viață nouă.

Stilul shabby chic a apărut într-o epocă în care designul interior s-a văzut obligat să facă un salt de la stilul opulent al deceniilor trecute, la simplitatea noilor timpuri, preluând elemente definitorii din alte tipuri de amenajări interioare.

Iubitorii de vintage au păstrat obiectele de mobilier și decorațiunile recondiționate, dar pentru a le da o nouă față au împrumutat imprimeurile florale și imaginea lemnului nefinisat al stilului rustic. Iar pentru ca totul să fuzioneze într-un mod elegant, stilul romantic a dat tonul culorilor calde, pastelate. Astfel putem spune că stilul shabby chic reprezintă o modalitate excelență de a actualiza obiecte vechi, la standardele timpurilor contemporane doar cu puțină pricepere și fără prea mari investiții.

piese de mobilier pentru dormitoare frumoase

Culori predominante in stilul Shabby chic

Dacă există o culoare care predomină în stilul shabby chic, această este albul, mai ales în piesele de mobilier de aceea dacă ești în căutare de idei amenajare dormitor poți opta pentru acest stil atât de reconfortant.

Tonurile pastelate sunt definitorii ale acestui stil decorativ, în special în textilele pentru dormitor unde poți alege draperii sau cuvertura de pat de un roz prăfuit și pernuțe decorative sau tapiţeria scaunelor de un verde mentă sau bleu delicat. Oricum ar fi, toate culorile pastelate se potrivesc cu o mobilă albă, mată, cu accente patinate.

Naturale sau imprimate pe textile, veselă sau tapet, florile sunt o alta necesitate în acest stil decorativ, în care femininul și romanticul se completează reciproc pentru a impresiona de la prima vedere.

Pentru un dormitor amenajat în stilul shabby chic nimic mai simplu. Un pat de fier forjat, decorat cu flori sculptate din lemn antichizat se poate combina ușor cu două noptiere salvate din podul bunicii. O oglindă de makeup cu o bază dintr-un scrin învechit și ramă în stil rococo vor completă delicios imaginea mobilierului. Mai rămân textilele caracteristice, în culori dulci și feminine și veți avea un dormitor primitor, o oază de liniște și răsfăț.

Cum să decorezi cu succes în stilul Shabby Chic

Shabby Chic este un amestec de vechi și moderne, utilizat și nou, înseamnă uzat și totuși sic, elegant, două cuvinte care par contradictorii, dar care au fost combinate cu succes pentru a crea acest stil decorativ.

Nu trebuie confundat cu stilul nordic, în care moliciunea tonurilor, lemnul și lumina caldă sunt frumos puse în valoare de căldura blănurilor.

Shabby Chic poate fi subliniat perfect de tonuri naturale, dar baza va fi întotdeauna albul. Pentru unele accesorii și accente de culoare puteți utiliza paleta de culori pastelate cu nuanțe precum roz pal , verde mentă , turcoaz sau tonuri de lavandă . Dacă albul absolut nu te convinge pentru pereți, poți folosi tapet care să redea privirii buchete de trandafiri delicați în tonurile consacrate.

dormitor stilul shabby chic

Trandafirul este floarea care definește stilul Shabby Chic și poate decora absolut fiecare element fără a încărca.

În ceea ce privește mobilierul și elementele decorative, puteți alege din magazinele de antichități câteva piese trecute de vreme sau de ce nu, mobilier din casă bunicilor căruia trebuie să îi oferiți un aspect nou cu patină îmbătrânita prin diverse tehnici precum pictură, recondiționarea cu vopsea cretată sau prin retapițare cu materiale precum bumbacul. Oricare ar fi tehnica utilizată, este esențial să reușiți să obțineți acel aspect de mobilier uzat.

Adăugați nu numai motive florale pe țesături și decorațiuni, ci și flori naturale sau uscate. Distribuiți buchete în toată încăperea pe care le puteți așeza în vaze vechi, borcane și sticle de sticlă sau coșuri de ratan vopsite alb, pentru a rafina în continuare stilul Shabby Chic .

Nu în cele din urmă candelabrele din sticlă, veiozele și lumina ce trece prin perdelele din bumbac trebuie să sublinieze acest stil atât de feminin și delicat.

Este un stil care fascinează prin simplitate și luminozitate, în care doar imaginația voastră poate trasa limita!

2 Comments on "Stilul shabby chic – cel mai romantic și feminin stil de design interior"

  1. Îmi place acest stil! Foarte bună prezentarea!

  2. Nu sunt o iubitoare a mobilei vintage

Leave a comment

Your email address will not be published.


*