Cum alegem cel mai bun cuptor electric de pe piață, 5 criterii de diferențiere
În curând primii fulgi ne dau de știre că sărbătorile sunt aproape. Marile supermarket-uri au furat deja startul și deja au umplut rafturile cu globuri și decorațiuni specifice crăciunului. Nu mai rămâne decât să alegem bradul și meniul acestor sărbători și putem pune colinde în surdină.
Un cuptor electric bun este un ajutor de nădejde în bucătărie și vă poate ajuta să vă testați multe rețete din cartea de bucate și să pregătiți preparate complet diferite pentru aceste sărbători și de ce nu, să variați meniul zilnic al familiei. Dacă nu sunteți încă hotărâți asupra modelului în acest articol, informativ și foarte util, aveți câteva sfaturi despre cum să alegi cel mai bun cuptor electric.
Fursecuri americane
Prima rețetă preparată la cuptorul electric a fost cea de fursecuri americane crăpăcioase.
Ingrediente fursecuri americane:
- 100 gr unt
- 200 g zahăr
- 4 ouă mari
- 300 g făină
- esență vanilie
- 60 g cacao
- 1 linguriță praf copt
- un vârf sare
*100 g zahăr pudră pentru exterior
Rețeta nu are un mod de preparare sofisticat.
Se amestecă zahărul cu untul topit, apoi adăugăm ouăle unul câte unul și la sfârșit restul ingredientelor, amestecând totul cu o lingură de lemn.
Nu trebuie să vă faceți griji dacă vi se pare cleioasă compoziția, deoarece trebuie să o lăsați 2-3 ore la rece, timp în care untul se va solidifica.
Din compoziție, formați apoi biluțe de mărimea unei nuci, pe care le treceți prin zahăr pudră și le așezați în tavă de copt, lăsând distanță între ele.
Se coc în cuptorul preîncălzit, la 180 grade, timp de 15-18 minute dupa care se lasă la răcit înainte de servire.
Cum alegem cel mai bun cuptor electric de pe piață?
Chiar dacă în ultimul timp au fost dezvoltate tot felul de accesorii pentru bucătăria noastră, cuptorul electric este încă un element esențial. Cel mai bun lucru este că acest produs și-a îmbunătățit funcțiile față de cuptoarele convenționale și ușurează curățarea, coace pe mai multe etaje, are funcții suplimentare precum dezghețarea, ventilația sau chiar gătitul pe aburi, de aceea este important să analizăm în detaliu toate modelele pentru a găsi pe cel care se potrivește exact nevoilor noastre.
În orice comparație a cuptoarelor electrice trebuie să fim atenți la caracteristici pe care să le evaluăm în detaliu pentru a găsi cuptorul perfect pentru noi, în funcție de buget și de utilizarea pe care o va avea acesta. Astfel cred că răspunsul la întrebarea de mai sus îl putem da în funcție de necesitățile noastre.
Ghidul de cumpărare cuprinde câteva caracteristici care sper că vă vor fi de ajutor:
1. Tipul cuptorului
- cuptor electric incorporabil;
- mini-cuptor electric;
- cuptor electric independent.
Pe piața există două modele principale de cuptoare electrice care au anumite caracteristici și diferențe asupra a ceea ce ne oferă atunci când gătim. Mai exact, vorbim despre cuptoare convenționale sau tradiționale și cuptoare mai moderne care includ funcția de convecție.
Cuptoarele convenționale sunt cele mai ieftine pentru moment și sunt și cele mai simple. Funcționarea lor este nici mai mult nici mai puțîn decât cea a cuptorului electric de toată viața în care căldura este generată fie în partea inferioară, fie în grătar. Acestea sunt cea mai convenabilă soluție pentru cei care nu folosesc mult cuptorul sau nu doresc să cheltuiască mult pe el.
Față de cuptoarele convenționale, avem cuptoare cu convecție, care sunt responsabile de redistribuirea aerului printr-un ventilator, îmbunătățind rezultatul final al coacerii. Aceste cuptoare avansate sunt perfecte pentru a economisi timp în gătit, fiind în același timp foarte potrivite pentru prepararea prăjiturilor, a biscuiților sau a produselor de patiserie. Și după cum am spus, nu există o diferență prea mare în ceea ce privește costul unui cuptor convențional.
2. Sistem de control
Un alt aspect important după care ne ghidăm când dorim să cumpăram cel mai bun cuptor electric este sistemul său de control. Acesta variază în funcție de model și în prezent avem două moduri principale din care putem alege.
Primul dintre aceste sisteme este și cel mai ieftin și include butoanele tradiționale, care se rotesc pentru a urca sau coborâ temperatura și a schimbă modul în care funcționează. La majoritatea modelelor, aceste butoane sunt combinate cu un ecran LCD care vă permite să programați sfârșitul gătitului și să accesați unele funcții suplimentare. Unele butoane pot fi retractabile și în prin apăsare se „ascund” atunci când cuptorul nu funcționează.
Cealaltă opțiune corespunde cuptoarelor electrice cu afișaj digital. Pe acest ecran putem controla diferiții parametri de funcționare a echipamentului, cum ar fi programarea temperaturii sau a cronometrului. Aceste cuptoare folosesc de asemenea în unele cazuri rețete predefinite de producător. Acestea din urmă sunt cea mai bună opțiune pentru a scăpa complet de grija de a nu arde mâncarea din cuptor şi desigur includ cărți cu sfaturi despre cum coacem prăjituri în cuptorul electric.
3. Curățarea cuptorului
Desigur trebuie să aruncăm o privire asupra procesului de curățare. Ceva fundamental pentru a avea un cuptor în stare bună atunci când ne pregătim mâncărurile. Din fericire, tehnologia ne ajută cu soluții precum piroliza sau curățarea cu aburi, cu ajutorul cărora să rezolvăm complet curățarea interiorului cuptorului cu o simplă cârpă umedă.
Procesul de piroliză utilizează temperaturi foarte ridicate cu care cuptorul arde resturile de murdărie din interior, lăsând doar cenușa care este îndepărtata confortabil prin simplă trecere a unei cârpe umede în interiorul cuptorului. Același lucru este valabil și pentru modelele care folosesc curățarea cu aburi, o alternativă la acest sistem de piroliză.
Unele cuptoare au inclus sistemul de piroliză pe laterale, iar altele doar pe partea din spate.
Curățarea cuptorului se raportează și la exterior, dar majoritatea modelelor au o întreținere și curățare simplă. Totuși putem urmări materialele care ajută la curățare precum metalele cu proprietăți anti-amprente sau sticla termică, ușor de curățat și care nu păstrează marcajele degetelor în timp ce folosim produsul.
4. Funcțiile cuptorului electric
Un cuptor electric are avantajul de a avea funcții multiple, care ușurează și îmbunătățesc procesul de gătire. Astfel poți testa cu ajutorul lor gătirea unor preparate precum pizza, produsele de patiserie sau carnea rotisată. Gătitul va deveni nu doar distractiv, ci și rapid fiind util sa deții un cuptor cu cat mai multe funcții și programe de gătit, precum:
- treptele de temperatura si numărul de programe;
- gătirea cu aburi;
- gătirea la rotisor sau grill;
- programul pentru pizza;
- programarea întârziată (de la câteva minute, la 12 ore – poți programa când să înceapă cuptorul să gătească și peste cât timp să se oprească);
- sistemul de autocurăţare;
- sistemul de ventilare;
- decongelarea rapidă;
- menținerea preparatelor la cald;
- butoanele de protecție la acționare;
- menținerea geamului exterior rece, ca protecție pentru copii;
- picioarele antiderapante (in cazul cuptoarelor standard);
- butoanele si mânerele din materiale termoizolatoare;
- ecran LCD.
Gătirea cu aburi este o funcție speciala, care ajuta la păstrarea proprietăților nutritive, a vitaminelor și a proteinelor preparatelor, dar care necesita racordarea cuptorului la rețeaua de apa rece.
5. Marimea cuptorului electric
Dacă dispui de un spațiu limitat, atunci este important sa optezi pentru un model de cuptor electric mai îngust. Adâncimea este aproximativ aceeași pentru majoritatea modelelor. Cuptoarele mai mari îți oferă posibilitatea de a găti mai mult sau poți folosi vase mai mari. Dacă plănuiești înlocuirea bucătăriei integral, ai în vedere o variantă de cuptor care sa fie potrivită în noul decor, atât din punct de vedere al designului, cât și al dimensiunilor.
Cuptorul electric este fără îndoială un produs esențial în casa tuturor, deoarece ne ajută la gătitul unei game variate de rețete. Așadar alegerea celui care se potrivește cel mai bine nevoilor noastre va fi primul pas pentru a putea folosi fiecare dintre funcțiile sale speciale astfel încât să putem profita la maxim de noul nostru cuptor electric, fără niciun fel de inconveniente.
Mulțumesc pentru rețeta.
FoaRte interesant articolul si bine scris. CUmva mi-a starnit ideea sa cupar un cuptor dar mai degraba cred ca tot un gratar. E drept ca un cuptor nou necesita spatiu si asta doar la vile. Oricum multe informatii noi am aflat privin alegerea unui cuptor