Când și de ce este nevoie să folosim un dezumidificator, criterii după care îl alegem
Umiditatea în exces face ca spațiul de locuit sau locul de muncă să fie extrem de inconfortabile. În unele zone nivelul de umiditate din mediu este foarte ridicat, dar sunt și anumite condiții care favorizează apariția umezelii în casele noastre.
Pentru început pot spune că știm cu toții că precipitațiile abundente sau ceața duc la acumularea de umiditate în interiorul caselor noastre. Și uscarea rufelor în interiorul locuințelor este un alt motiv pentru care se acumulează umiditatea. Apoi mai sunt casele izolate impropriu sau locuințele din blocurile vechi, situate la parter.
Desigur obiceiuri precum dușurile fierbinți, gătitul frecvent prin fierbere, dar și faptul că nu se aerisește camera zilnic, cresc nivelul de umiditate.
Excesul de umiditate în aer, pe lângă faptul că este enervant, poate fi și extrem de dăunător sănătății, în special pentru persoanele care suferă de astm, probleme respiratorii sau boli ale pielii sau sistemului osos.
Umiditatea ridicată din atmosfera este un stres suplimentar pentru organism. Dacă pentru mediul extern nu avem soluții, pentru spațiile de locuit putem să achiziționăm un dezumidificator casnic. Acesta reduce nivelul umidității din încăpere aducând un plus de confort.
Când vine vorba de îndepărtarea excesului de umiditate din aer, un dezumidificator poate fi soluția ideală. Cu ajutorul acestuia se poate restabili un echilibru echitabil și se pot păstra valori normale ale umidității în spațiile locuite.
Desigur, la fel ca orice aparat electrocasnic, dezumidificatorul trebuie să îndeplinească unele condiții raportate la necesitățile fiecăruia.
Ce este un dezumidificator
Înainte de toate trebuie să știi exact ce este un dezumidificator, pentru a știi dacă ai nevoie de unul. Dar este lesne de înțeles că este un dispozitiv care elimină umezeală din aer. Acest lucru se realizează prin absorbția aerului, care trece prin anumite filtre unde apa se condensează și se acumulează într-un rezervor care trebuie golit periodic.
Un dezumidificator are funcția principală de a reduce umiditatea relativă a aerului, dar totodată menține procentul de umiditate din mediu la valori constante. În acest fel vom avea un mediu mult mai confortabil și mai sănătos.
Alegerea unui dezumidificator bun va avea consecințe vizibile și vara vom simți căldură mai puțin, deoarece umiditatea excesivă face ca senzația de căldură să fie mai mare și de asemenea mai puțin rece în timpul iernii, deoarece nivelurile ridicate de umiditate fac ca și senzația de frig să fie accentuata.
Cum măsurăm umiditatea din aer
Astăzi avem la dispoziție tot felul de gadget-uri moderne care ne indică umiditatea din spațiul unde dorim să aflăm aceste valori. Cele mai cunoscute sunt umidometrele sau termohigrometrele.
Valorile normale ale umidității sunt de 50-55%. Dacă aceste valori sunt depășite, ar trebui să luăm în considerare achiziția unui dezumidificator deoarece nivelul ridicat de umiditate din aer poate cauza probleme în sănătatea persoanelor care locuiesc în casă și chiar deteriorarea casei în sine prin apariția igrasiei, mucegaiuri în dulapurile cu haine sau alimente, degradarea varului, umflarea parchetului, oxidarea metalelor… etc.
Când să folosiți un dezumidificator?
Confortul termic nu înseamnă doar o stare de bine când este o temperatura plăcută, ci și felul în care ne simțim, iar când nivelul de umiditate este ridicat și transpiram mai mult, părul devine tern, pielea începe să aibă tot felul de iritații inexplicabile, este extrem de neplacut. În plus apariția mucegaiului în diverse locuri din casă, condensului pe pereți sau ferestre este un semn vizibil că avem nevoie imediat de un dezumidificator casnic.
Utilizarea unui astfel de aparat va împiedica condensarea apei pe pereți și în acest fel vom împiedica formarea mucegaiului. Totodată va duce la dispariția mirosului de umezeală si a altor simptome date de sporii de mucegai.
Printre acestea se pot număra iritațiile pielii, oboseala cronică, durerile de cap și disconfortul respirator, precum și senzațiile de arsura la nivelul ochilor sau durerile în gât.
Cum alegem un dezumidificator casnic bun
Pe piață găsești o gamă completă de dezumidificatoare, cu compresor, desicante sau peltier, pentru orice tip de încăpere și oricât de gravă ar fi problema ta cu umiditatea excesivă. Cum alegi? În funcție de dimensiunea încăperii, temperatura uzuală a camerei și funcțiile suplimentare dorite.
Pentru a lua o decizie corectă, trebuie să analizăm diferite aspecte. În primul rând, trebuie să știm dimensiunea spațiului unde va funcționa. Un alt punct important este cantitatea de apă pe care o poate extrage într-un timp dat.
De asemenea este important să luăm în considerare consumul electric al dezumidificatorului, deoarece acesta poate varia de la un model la altul.
Mărimea este de obicei unul dintre cele mai importante puncte de luat în considerare, deoarece aceste dispozitive pot fi voluminoase.
Cele mai multe dezumidificatoare sunt portabile, ceea ce ne va permite să-l mutăm în locul în care este necesar, deoarece de obicei au roți care să faciliteze mișcarea.
Economiile de energie ale utilizării unui dezumidificator comparativ cu un aparat de aer condiționat sunt importante și alături de aparatele purificatoare de aer sunt foarte potrivite pentru cei care suferă de alergii, deoarece prin reducerea procentului de umiditate relativă acasă, acarienii și mucegaiurile nu se pot reproduce atât de ușor.
Nu este nevoie de niciun tip de instalație specială, trebuie doar să goliți periodic rezervorul în care se acumulează apa condensată.
Printre dezavantajele sale am putea menționa că poate fi puțin zgomotos.
Folosirea unui dezumidificator în timpul somnului nu este recomandată, deoarece exista pericolul ca la final aerul să fie uscat excesiv, astfel încât ne vom trezi cu nasul înfundat.
Vrei să elimini umiditatea excesivă, petele de igrasie sau mucegai? Dezumidificatoarele AlecoAir pot fi potrivite nevoilor tale!
*sursa foto Unsplash & AlecoAir
Mi-ar fi și mie de folos unul acasă
Mulțumim pentru recomandare.
Am si eu unul de la Alecoair si sunt super incantata. L-am cumparat pt ca unde stateam inainte ere multa umezeala. Insa acum imi place sa-l folosesc cand usuc rufe sau cand gatesc. Are ai functie de ionizare si se simte aerul altfel in casa. Pupici!