3 factori importanți pentru înjumătățirea facturii la curent electric

Share the joy

3 factori importanți pentru înjumătățirea facturii la curent electric

Conform studiilor de specialitate, cheltuielile la factura de energie se împart între electrodomestice, iluminat şi diverse mici aparate electrice si electronice utilizate ocazional. Sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a optimiza factura la electricitate, precum achiziţionarea de aparate electrocasnice din clasa energetică superioară, utilizarea energiilor regeneratoare sau economie cu iluminatul, oprirea aparatelor care stau în stand by, folosirea căldurii reziduale, etc.

Iluminatul eficient

Aproximativ 25% din energia consumată într-o casă este destinată iluminării. Acest consum însă se poate înjumătăţi prin folosirea inteligentă a corpurilor de iluminat.

Economia de electricitate care revine iluminatului se poate face prin mai multe moduri. Primul pas ar putea fi înlocuirea becurilor incandescente, care încă se mai află în casele multora dintre noi. Utilizarea becurilor LED, precum cele de pe acest site, înjumătăţeşte procentul de electricitate care revine iluminatului. De fapt iluminatul cu becuri tip LED economiseşte până la 90% din energie, comparativ cu becurile tradiţionale cu acelaşi flux luminos.

Becurile LED (diode emiţătoare de lumină) sunt un pic mai scumpe decât becurile normale dar, consumă de şase ori mai puţin şi au o durata de viaţă de opt până la zece ori mai lungă decât becurile convenţionale.

Graţie progreselor făcute în domeniul energiei, becurile cu LED precum cele de aici sunt becuri economice si pot acoperi nevoile oricărei locuinţe, oferind avantaje în economisirea energiei şi implicit o factură mai mică la electricitate.

Pe lângă faptul că asigură reducerea facturii la electricitate, becuri cu LED-uri sunt primele modele foarte eficiente în producerea de lumină, având consumul cel mai redus. Un bec cu LED-uri de aproximativ 14 W este echivalent cu un bec incandescent de aproximativ 100 W dar are un consum mult mai redus.

În plus faţă de o eficienţă sporită, tehnologia LED reprezintă o creştere semnificativă a duratei de viaţă a unui bec, ajungând în medie, la modelele de calitate peste la peste 40.000 de ore.

Becurile LED sunt cel mai performant mod de iluminat la ora actuală, nu sunt toxice pentru că nu conţin mercur, nu produc căldură pentru că lumina provine de la nişte diode, iar unele modele au intensitatea sau chiar culoarea luminii reglabilă.

electric, becuri LED

Aparate electrocasnice performante

Fiecare dintre noi avem în casă un aparat electrocasnic care este mare consumator de energie. Fierul de călcat, radiatorul electric, fierbătorul sau congelatorul cel vechi sunt doar câteva exemple.
Cele mai mari consumatoare de energie sunt frigiderele şi congelatoarele. Modelele vechi, consumă cu 30 până la 80% mai mult curent electric decât noile modele încadrate în clasa de eficiență energetică A+ şi A++ .

Monitoarele şi televizoarele cu tub catodic, „manaca energia electrica pe pâine”. LCD-urile,(display de cristale lichide) sunt mult mai performante energetic, au o imagine mai fidelă şi în plus nu ocupă spaţiu.

Chiar dacă costurile achiziţiei unui astfel de aparat, ni se par enorme, acestea se amortizează prin reducerea costurilor de utilizare.

Desigur nu mulţi dintre noi de permitem să schimbăm toată aparatură electrodomestica şi să achiziţionăm doar aparate din clasa A, însă efortul financiar este amortizat cu o economie de până la aproximativ 600 kWh pe an, dor schimbând frigiderul, maşina de spălat şi aspiratorul.

Utilizarea inteligentă a aparatelor electrice și electronice

Sunt câteva trucuri care nu mai ţin de evoluţia tehnologiei dar, care ajută la reducerea consumului electric. Printre acestea sunt:

  • aşează frigiderul cât mai departe de orice sursă de căldură cum ar fi cuptorul sau maşină de spălat vase, totodată respectă distanţă minimă faţă de perete sau alte mobile lăsând spaţiu pentru ventilare
  • utilizează maşină de spălat cu încărcătură completă, la fel şi maşină de spălat vase
  • nu deschide uşa frigiderului, pentru că mai apoi să stai să te gândeşti ce doreşti, creşterea temperaturii în interior va face că motorul aparatului să funcţioneze mai mult, ceea ce va duce la un consum crescut de energie
  • nici uşa cuptorului nu se deschide, pentru că răcirea interiorului va obliga aparatul să funcţioneze până termostatul ajunge la temperatura setată, utilizaţi căldură reziduală, oprind cuptorul cu 5-10 minute mai devreme, în acest mod produsul se va găti la temperatura care este în interiorul cuptorului,
  • pe timp de vară încercaţi să aerisiţi in casă dimineaţa devreme, temperatura va scădea în mod natural şi veţi porni aparatul AC de la un nivel mai jos
  • oricât de neimportant vi s-ar părea şi oprirea luminii atunci când nu suntem în cameră poate duce la economii semnificative, etc

Eficientă energetică este o componentă vitală, combinată însă cu utilizarea inteligentă a consumătoarelor de energie, poate duce la înjumătăţirea facturii lunare la electricitate.

5 Comments on "3 factori importanți pentru înjumătățirea facturii la curent electric"

  1. Sotul meu e obsedat de economie si mi-a insuflat si mie ideile. A umplut casa de leduri si becuri economice. Ce e drept se vede la factura in sensul ca platesc aproximativ aceeasi suma de cativa ani in conditiile in care curentul s-a scumpit de vreo 2 ori!

  2. In general fac economie fiindca atunci cand traiesti cu un batran in casa, vrand, nevrand, pana la urma mai preiei si din obiceiurile lor. Nu toate sunt bune( a se citi alimentatia traditionala 😀 ) dar asta cu economia la curent e buna.

  3. Foarte bune sfaturi! Mi-am notat si trec si eu la masuri de urgenta 🙂

  4. Foarte bune sfaturile. Chiar avem nevoie de o reducere,avand in vedere ca vom incepe sa platim muuult la gaze 😀

  5. Am stat in vile de lemn la munte si vreau sa spun ca era chiar racoare in casa. Dar ai dreptate in tot ceea ce ai scris in articol, FOarte bune sfaturile. Dar eu nu as opta pentru crearea unei case de lemn. Ai mai utle dezavantaje decat avantaje.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*