Cum alegem plăcile de gresie si faianta pentru baia noastră, 3 pași simpli spre o baie de revistă
Acum câtva timp am renovat apartamentul. Totul era vechi și renovarea casei se cerea de multă vreme, dar am tot amânat din lipsa de idei, însă când în sfârșit am făcut acest pas, rezultatul mi-a oferit o stare de bine, făcându-mă fericită de schimbare.
De la început am spus că vreau să am casa în culori deschise, bine… nu prea m-am ținut de cuvânt și am în salon un perete negru, uși și parchet mahon și în bucătărie mobilă all black… Însă dacă există ceva care din experiența mea ne încântă pe toți, acest lucru este alegerea gresiei și faianței atât pentru baie cât și pentru bucătărie. Restul, praful și molozul, este de speriat doar dacă nu se lucrează ordonat, iar astăzi sunt atât de multe soluții de curățat, încât și acest pas devine floare la ureche.
Alegerea plăcilor de gresie si faianta este primul lucru care ar trebui făcut, eu am greșit și am ales mobilă întâi apoi a trebuit să mă adaptez, dar dacă avem gresia și faianță, mai ușor ne găsim mobila. Acest lucru se face calm, pe îndelete cu mult înainte sa ne apucam de treaba, pentru că este ceva magic în căutarea și găsirea plăcilor de faianță perfecte pentru baia sau bucătăria noastră.
3 pași în alegerea plăcilor de gresie și faianță pentru baia noastră
Dacă te gândești să schimbi ceva în casă înainte de sărbători, poți alege să înlocuiești gresia și faianța, aducând o imagine nouă și modernă, precum și culori și finisaje complet noi. Dacă înainte de a cumpără impulsiv îți pui câteva întrebări simple, s-ar putea să reușești să creezi o baie sau o bucătărie de revistă… și asta cu bani puțini.
1. Ce lumină are baia
Locuiesc într-un apartament de 3 camere, construit înainte de 89. Chiar dacă este mic ca suprafață are avantajul de a avea două băi, dar stau pe mijloc și băile mele nu au ferestre și deci nici lumină naturală. Una dintre băi este atât de mică încât anterior aveam doar un coș de rufe, vasul de toaleta și mașina de spălat. Cea mai mare provocare a fost să găsesc o cada dus 80/80 cm care să încapă în această baie și desigur cabina aferentă.
Așadar dacă aveți fereastră, puteți alege faianță cu libertate totală. Dar dacă baia este fără lumina naturală, pentru a conferi un plus de luminozitate trebuie să alegem faianța cât mai deschisă la culoare.
În cazul meu am ales un gri deschis și un alb argintiu care are tonuri cameleonice și în funcție de lumina albă sau galbenă, capătă tonuri verzui.
2. Cât de mare este baia noastră
Această întrebare are aproape întotdeauna același răspuns: „mică” dar în funcție de forma ei, unele plăci de faianță pot avantaja spațiul, creând senzația de lumină și mărime. Pentru băile mici, trebuie să alegem culori deschise, precum alb, bej sau gri deschis, ceea ce le va oferi o senzație de spațiu.
În general camerele la bloc au o înălțime standard, dar dacă vreți să refaceți o baie în casa părintească care are tavanele joase, puneți câteva plăci de decor verticale pentru a face pereții să pară mai înalți.
In mod contrar, dacă tavanele sunt înalte, introduceți un brâu orizontal, astfel încât camera să pară mai largă.
3. Stil decorativ
Acest pas a fost clar pentru mine. Am vrut să am totul decorat în stil modern și am ales plăci dreptunghiulare, rectificate, pentru a avea un rost cât mai îngust.
Astăzi însă poți alege între nenumărate forme, stiluri și finisaje, sute de culori modele, indeale pentru a schimba total fața camerei de baie sau bucătărie.
Sunt și plăci de gresie și faianță din sticlă, granit sau marmură, cu dimensiuni care merg de la 2/2 cm, în cazul mozaicului, până la 1.20/1.20 în cazul plăcilor de gresie porțelanată.
Pe lângă material, trebuie să țineți cont de faptul că există multe finisaje în fiecare categorie cu imitații foarte reușite ale altor materiale , cum ar fi imitația de lemn, marmură, nămol și multe alte texturi reliefate, dintre care pătrățelele de ciocolată, țesătură împletită, valuri etc.
Mai sunt modelele vintage, cu aspectul retro al anilor de început în desigul interior dar și modele foarte moderne, cu un finisaj futurist și culori metalizate.
Tot la stil decorativ ar putea intra și combinăția de culori, iar cel mai genial truc dacă aveți o baie îngustă este să îmbrăcați peretele vizavi de ușa într-o culoare contrastantă, mai închisă, iar restul băii în alb sau bej.
În cele din urmă, combină totul cu o podea spectaculoasă din gresie ușor de curățat și de întreținut și sigură împotriva alunecării cauzată de umiditatea băii.
Accesorii și obiecte sanitare
Pe lângă cădița de duș, cadă, chiuvetă, vasul de toaletă și desigur bideu daca spațiul va permite, mai puteți pune accent pe accesoriile principale precum dușul, bateriile sau suportul pentru prosop.
Și aici sunt tendințe vintage, industrial style, moderne sau futuriste. Trebuie să le alegi pentru a se potrivi perfect cu faianța și gresia, dar și cu restul casei tale.
Iluminatul
Nu în cele din urmă, poate chiar cel mai important pas, alegerea corpului de iluminat.
În băile mele am corpuri neon cu LED. Becurile clasice sau spoturile pot să nu aibă lumina suficientă și astfel baia noastră va fi cuprinsă de umbre și va părea mai mică.
Mai puteți folosi oglinzi iluminate, bandă led care să ofere băii o imagine SPA sau chiar cadă și duș cu iluminare led multicoloră, dacă va încânta o baie cu joc de lumini.
Nu uita că toate elementele din interior trebuie să se adapteze nevoilor tale, pentru a fi complet eficiente și perfect funcționale și nu în ultimul rând complementare din punct de vedere estetic.
Mulțumesc pentru sfaturi!
Nu stiu daca as merge pe un stil decorativ. ARticolul imi place.
As alege ceva mai simplu sa fie pus in valoare de umina. Obligatoriu ilumare led alba atat in baie cat si in toata casa.