Izolația termică cu vată de sticlă, cum știi dacă este potrivită pentru casa ta
Când construim o casă, trebuie să ne asigurăm că toate materiale pe care le folosim sunt de cea mai bună calitate și ne vor oferi confort fără a afecta durabilitatea clădirii. Iar un pas foarte important în construcția unei clădiri este izolația termică.
Când vorbim despre izolații, nu ne referim doar la anveloparea clădirilor ci și la etape ale construcției, unde vata de sticlă poate juca un rol primordial în izolarea termică și/sau fonică a clădirii. Vata de sticlă precum cea de aici poate fi folosită la izolații şi va funcționa ca o barieră excelentă pentru a evita formarea de punți termice, dar și pentru a asigura o temperatură constantă în interior fără transfer de căldură sau frig, folosirea acesteia putând fi implementată chiar din etapa de construcție a unei clădiri. Totodată este un pas necesar pentru a ne proteja de oscilațiile termice incomode și esențial a ne bucură întotdeauna de un spațiu de locuit confortabil și pentru o mai bună calitate a vieții.
Din acest motiv, atunci când construim orice spațiu, este esențial să alegem corect materialele izolante care ne permit nu numai să păstram temperaturile interioare constante pentru un confort termic sporit, dar vom evita în viitor utilizarea disproporționată a încălzirii sau a aerului condiționat, contribuind astfel la economii de mari energie și în consecință la protejarea mediului înconjurător.
Din fericire astăzi avem la dispoziție o mare varietate de materiale izolatoare termice și putem alege materialul pe care îl dorim în funcție de nevoile pe care le avem. De fapt, putem alege între elemente poroase sau fibroase, cum ar fi, de exemplu, polistiren extrudat , polistiren expandat , vată minerală sau vată de sticlă, produse poliuretanice etc. Dar cum știi ce avantaje oferă fiecare?
Câte tipuri de izolație termică există?
- Polistirenul extrudat este o izolație durabilă, folosită în general la fundațiile clădirilor. Este rezistent la apă și nu putrezește. Acest produs are finisaje și grosimi diferite, în funcție de zona în care va fi folosit.
- Polistirenul expandat este un material plastic spumos derivat din polistiren. Are câteva avantaje precum ar fi versatilitatea, care îl face să prezinte o gamă largă de aplicății. Acest material are multe caracteristici comune cu polistirenul extrudat, dar este mai puțin dens și poate absoarbi umiditate în funcție de densitatea pe care o are. Prin urmare este utilizat pentru pereții despărțitori sau pentru fațade.
- Vata bazaltică este un material flexibil din fibre anorganice care are calități excepționale în izolarea fonică. Vata minerală poate fi folosită la fațade, pardoseli, tavane, uși etc. Aceasta este formată din rocă de origine vulcanică. Este ușor de instalat, rezistentă la foc și ecologică.
- Vata de sticlă este un produs de origine naturală, constă din fire compuse în principal din siliciu și carbonat de calciu și magneziu care îi conferă rezistență la umiditate. Se obține printr-un proces similar cu vata minerală.
- Poliuretan este o spumă rigidă și ușoara, în prezent este înlocuita cu alte substanțe ignifuge.
- Izolarea ecologică este pe bază de plută, lână, cânepă etc…
Informaţii şi concepte importante despre izolarea termică
Izolarea termică este aplicarea de materiale capabile să izoleze căldura într-o incintă, de exemplu, o clădire. Datorită acestui lucru, în timpul iernii se împiedică risipă căldurii și în timpul verii păstrează interiorul la temperaturi mai scăzute. Izolarea termică este principala măsură eficientă de a economisi energiei.
Hidroizolația este capacitatea unui material de nu permite trecerea unui flux de umiditate fără a modifică structura peretelui. Pentru a obține o izolație termică și impermeabilă, se recomandă implementarea a două produse diferite: o izolație termică și o izolație impermeabilă.
Asigurarea hidroizolației este una dintre cele mai importante etape în construcția unei clădiri sigure și durabile. Hidroizolația nu lasă apa să se infiltreze prin zidurile de la baza casei sau a subsolurilor. Infiltrații care conduc la deteriorarea zidurilor, apariția igrasiei și mucegaiului și la afectarea structurii de rezistenţă, deoarece diverse armaturi și alte elemente metalice au de suferit intr-un mod ireversibil din cauza umidității.
Izolarea termică externă se folosește pentru a izola o clădire în vederea păstrării căldurii și este folosita în general și pentru a restaura fațadele. Cea mai cunoscută este izolarea termică cu polistiren expandat, precum este anveloparea blocurilor.
Izolarea termică interioară se aplică în general atunci când izolarea termică exterioară nu este posibilă din diverse motive( clădiri de patrimoniu, mansarde, acoperișuri etc.). În acest caz materiale se folosesc în interiorul clădirii, iar materialul cel mai potrivit pentru astfel de izolații este vata de sticla.
Izolarea acustică se împletește de cele mai multe ori cu izolarea termică, pentru că majoritatea materialelor sunt capabile să izoleze zgomotul.
Cele mai folosite materiale pentru izolare termică
Nu încape nicio îndoială că atunci când ne gândim la izolare termică, ne gândim la polistiren expandat și la anveloparea clădirii, adică la izolația exterioară, dar izolarea cu vată de sticlă are și ea aceleași avantaje.
Vata minerală de sticlă este un material mineral natural ce are proprietatea de a izola termic și fonic, fiind folosită ca umplutură între grinzile de lemn sau pentru a izola podurile, mansardele sau tavanele suspendate. De asemenea are proprietăți ignifuge fiind folosită și ca protecție împotriva incendiilor, pentru a oferi o rezistență mai mare clădirilor împotriva flăcărilor.
Vata de sticlă este flexibilă și se instalează foarte ușor deoarece aderă la suprafețele pe care le izolăm, fiind autoportantă. Este inertă din punct de vedere chimic și prezintă o stabilitate mare în timp. Totodată nu este afectată de umiditate sau dăunători precum șoarecii, păsările sau insectele.
Vata de sticlă este unul dintre cele mai folosite materiale izolatoare. Această oferă o excelentă izolație termică și este un absorbant acustic bun. Vata de sticlă se utilizează în principal în construcția de case, clădiri, depozite și edificii industriale. Totodată se utilizează și pentru a izola conductele, cazanele, cuptoarele și spațiile care, datorită cerințelor lor specifice, necesită temperaturi ridicate pentru o funcționare optimă.
În concluzie, vata de sticlă asigură același grad de confort termic ca multe alte produse izolatoare, astfel că va fi convenabil să o folosești la izolarea podurilor, mansardelor sau izolația interioara a clădirilor.
În plus nu este necesar sa faci rost de diverse autorizații, pentru că izolația interioară cu vată de sticlă o pot face în regie proprie fără a afecta imaginea exterioara a clădirii dacă locuiești la bloc, iar dacă locuiești la casa, cu atât mai mult, deoarece vata de sticlă se montează foarte ușor.
Multumim pentru informatii sunt foarte utile.