Cosmetice organice vs cosmetice convenționale, efectele nocive de care sa ne ferim

cosmetice BIO organice
Share the joy

Cosmetice organice vs cosmetice convenționale, efectele nocive de care sa ne ferim

Pielea este cel mai mare organ la nostru, cu peste 7 milioane de pori care absorb nu numai crema sau uleiul de plajă vara, untul de corp sau crema anti celulitcă, ci și orice mască, cremă de mâini, creion de machiaj, ruj sau alte produse make-up și cosmetice pe care le aplicăm în mod regulat. Chiar și micro componente din șampon, săpun, gel de duș sau pastă de dinți, trec de bariera delicata a epidermei și se infiltrează prin porii deschiși, ajungând în sângele nostru.

Ceea ce mâncăm, ceea ce ne punem pe fețele, părul și trupurile noastre, ajunge în interiorul corpului nostru și încearcă să devină parte din noi, de aceea probabil ar trebui să ne întrebăm ce cosmetice avem în baie, dar mai ales să fim atenți la ce produse de îngrijire aducem în trusa de îngrijire personala a familiei noastre.

Folosind produse chimice, agresive pentru pielea noastră, care conțin elemente chimice dăunătoare, micro elemente otrăvitoare și nocive pentru organismul nostru, atentăm cu bună știință la sănătatea nostra.

Umplem planeta de recipiente de plastic și multe alte deșeuri sintetice, nocive, provenite din fabricarea cosmeticelor noastre de către fabrici care nu fac nimic pentru mediul înconjurător… și din nou, atentăm la sănătatea noastră prin creșterea poluării și înrăutățirea calității aerului. Toate acestea se adună, și de-a lungul vieții în organismul nostru se depun elemente chimice care ne pot afecta serios sănătatea și chiar viață.

Efectele nocive ale produselor cosmetice conventionale

Ce sunt produsele cosmetice?

”Produsul cosmetic este o substanță sau un preparat care vine în contact cu părțile externe ale corpului uman și are ca scop principal îngrijirea acestora. Îngrijirea poate consta în curățarea, parfumarea, corectarea mirosurilor, modificarea aspectului, protejarea sau menținerea în bună stare a pielii, părului, ochilor, buzelor, organelor genitale, unghiilor sau dinților și mucoasei bucale.”

În general produsele cosmetice din supermarket, care sunt utilizate pentru igiena corpului sau make-up, sunt amestecuri de compuși chimici. Unele sunt derivate din surse naturale, dar cele mai multe sunt sintetice.

Ochii, cartea sufletelor nostre

Machiajul ochilor de exemplu este un pas prin care agresăm ochii și pielea delicată din jurul acestora în fiecare zi.

Supunem genele nu doar machiajului dar și procesului de demachiere. Dacă am folosi produse bune, naturale, nu ar exista nici o problemă. Dar nu întotdeauna totul este ideal. Trendul make-up al machiajului ochilor merge spre tonuri tot mai întunecate, iar procesul de îndepărtare a machiajului este tot mai anevoios.

Utilizarea continuă a produselor cosmetice preponderent chimice poate provoca o slăbire și o cădere masivă a genelor, ridând și îmbătrânind prematur pielea din jurul ochilor.

Dacă nu îmi stă bine părul, mă dau cu ruj roșu…

… Cercetări științifice au detectat plumb, cadmiu, crom, aluminiu și alte cinci metale, la niveluri care pot provoca probleme de sănătate. Aceste produse sunt periculoase deoarece sunt ingerate sau absorbite puțin câte puțin, prin simplul motiv că sunt așezate pe buze.

Utilizarea zilnică a produselor make-up pentru buze ar duce la expunerea excesivă la crom, un cancerigen legat de tumorile de stomac și poate avea ca rezultat o expunere excesivă la aluminiu, cadmiu, plumb și mangan care, în timp se acumulează în organism, având un impact major asupra sistemului nervos.produse cosmetice la reducere

Pielea tenului, pânza unui pictor nebun

Machiajul aplicat de la o vârstă fragedă, poate face ca acneea juvenilă să se agraveze sau chiar să o provoace. De asemenea, crește posibilitatea de sensibilizare sau alergie la componentele produselor cosmetice precum fondul de ten, fixatorii de machiaj sau pudrele matifiante.

Practica tot mai răspândită în rândul tinerelor de a nu îndepărta machiajul crește posibilitatea de absorbție a substanțelor chimice prezente în cosmetice.

Îngrijirea zilnică – Trupul este templul sufletului

Cremele hidratante, șampoanele și gelurile de duș, precum multe alte produse de îngrijire personală pe care le avem în casele noastre, conțîn detergenți. Acești compuși chimici nu numai că ajută la îndepărtarea grăsimii, a uleiului și a murdăriei din corpul nostru, ci și pentru a emulsifica componentele produselor de spălat, care sunt necesare pentru a stabiliza amestecurile și a le păstra sub formă de cremă.

Laurilsulfatul de sodiu (SLS), cel mai folosit ingredient, este un detergent puternic prezent șampoane, geluri de duș și săpunuri, ce poate provoca iritații grave ale pielii și reduce capacitatea lor de a funcționa eficient atunci când este aplicat pe pielea sănătoasă.

Ar mai fi acetonele, pigmenții chimici, scruburile chimice etc… Toate acestea reprezintă o problemă, dar există o soluție. Este foarte simplu, trebuie doar sa nu abuzăm de aceste produse, iar atunci când le folosim, trebuie sa ne asiguram că acestea sunt de calitate, analizând cu atenție eticheta și componentele acestora.

O altă soluție este alegerea produselor cosmetice organice certificate BIO.

Cosmeticele naturale, certificate organic, purtând eticheta BIO, au devenit o alternativă care în ultimii ani s-a dovedit extrem de populară. Cu toții am început să fim conștienți că atunci când folosim produse naturale pentru îngrijire, ingredientele organice acționează în acord total cu organismul nostru, fără a avea efecte negative.

Avantajele utilizării cosmeticelor organice sunt multiple: sunt mai delicate pentru piele, nu au substanțe chimice dăunătoare pentru tine sau pentru mediul înconjurător, sunt mai durabile, conțin arome naturale, sunt bogate în nutrienți, te protejează mai bine de efectele stresului oxidativ, hrănesc pielea cu minerale care în mod normal nu se găsesc în produsele cosmetice uzuale etc.

În domeniul produselor cosmetice ecologice, garanțiile și criteriile care trebuie urmate sunt legate de protejarea consumatorului şi a mediului si sunt foarte strict trasate de diferitele organisme de certificare, cum ar fi Ecocert si Cosmebio care sunt puncte de referință europeana în acest sector.

Cosmebio este o certificare europeană de prestigiu data de către Qualite France și recunoscuta de Academia de Medicina din Franța, fiind prezenta în peste 27 de tari. Cosmebio a fost fondată în Franţa în 2002 și este prima organizație globală specializată în produsele cosmetice naturale și organice.

Ecocert este de asemenea un organism de certificare BIO, agreat şi acreditat. Fondat în Franța în anul 1991, analizează cu strictețe produsele pentru a elibera certificatul BIO care sa ateste respectarea tuturor procedurilor de la cultura ecologică, recoltare, conservare și prelucrare, până la reducerea amprentei de carbon.

Eticheta „BIO” oferita de Cosmebio reprezinta faptul ca fiecare produs Gamarde a fost certificat la standardele Cosmebio de catre *QUALITE FRANCE* Aceste standarde de calitate stricta reprezinta garantia unui produs cosmetic natural care contine ingrediente rezultate din agricultura ecologica si in conformitate cu regulile menite sa protejeze atat consumatorul, cat si mediul.

Gamarde sunt singurele produse fitodermatocosmetice, cu eticheta Cosmebio și Ecocert, adică Cosmetica BIO 100%, ale cărei produse sunt certificate ca fiind fără niciun fel de derivați de petrol și de alți compuși dăunători organismului și care din nefericire se găsesc în multe produse cosmetice convenționale.

certificari gamarde

**Auzim tot mai des termeni precum „bio”, „eco”, „organic”. Cum putem identifica cu succes aceste produse?

Alina Barbulescu:

In sens general, produsele organice sunt acele produse realizate fara utilizarea substantelor chimice, fara intervenții genetice si in armonie cu natura si mediul inconjurator. In mod uzual, se numesc produse bio/organice/ecologice acele produse certificate in acest sens de un organism de certificare.

Produsele certificate Bio/organic prezinta in primul rand sigla organismului care a eliberat aceasta certificare. Pot fi certificate Bio doar produsele care prezinta in compozitie extracte de plante si uleiuri esentiale.

Bio inseamna ca aceste ingrediente provin din agricultura Biologica, plantele respective nu au fost tratate cu substante care sa contina pesticide sau alte produse chimice daunatoare si cresterea lor este controlata.

Multi consumatori confunda termenul „natural” cu termenul „Bio” – diferenta consta in faptul ca un produs poate contine ingrediente naturale fara ca acestea sa fie neaparat certificate Bio , insa intotdeauna ingredientele certificate Bio sunt naturale.

Ingredientele naturale pot fi si pigmentii minerali, apa termala, iar ingredientele Bio sunt uleiurile esentiale si extractele de plante.

De ce sa alegem Fitodermatocosmeticele BIO Gamarde

Gamarde Dermatological Laboratories își elaborează produsele pe bază de Agua de Gamarde și Argan Oil, rezultând o gamă largă de produse naturale specifice pentru piele sensibilă și / sau cu exces de grăsime.

GamARde produce o gamă unică de fito dermato-cosmetice BIO care garantează 100% ingrediente naturale în compoziția produselor sale, ideale pentru întreagă familie. Acestea sunt alcătuite pe bază de apă termală, uleiuri esențiale și uleiuri vegetale, adaptate tenului sensibil și/sau cu diferite afecțiuni, testate dermatologic și certificate Bio.

Laboratorul de dermatologie Gamarde dezvoltă formule originale și inovatoare. Produsele Gamarde au primit numeroase premii în urmă unor studii clinice efectuate de experți științifici (toxicologi și dermatologi) din laboratoarele independente și niciunul dintre teste nu a fost efectuat pe animale.

Totodată Gamarde urmărește fiecare etapă a producției, începând cu cercetarea și terminând cu producția și controlul calității. Această politică de producție asigură o calitate impecabilă a produselor cosmetice.  Gamarde controlează calitatea produselor sale în toate etapele de producție, respectand o etică strictă în toate formulele, folosește doar uleiuri vegetale presate la rece și urmează protocoalele de bune practici ecologice chiar și în domeniul ambalării și gestionării deșeurilor din laboratoarele lor.

Implicată într-o abordare BIO din toate punctele de vedere, Gamarde fabrică produsele prin proceduri care respectă biodiversitatea şi echilibrul natural. Această alegere acţionează direct asupra calităţii apei, solului şi aerului, precum şi asupra sănătăţii tale.

produse gamarde

GamARde, un cadou pentru sănătatea celor dragi

Produsele dermato-cosmeticele bio Gamarde îți oferă șansă alegerii unor produse organice de înfrumusețare care vizează diferite tipuri și afecțiuni ale pielii. Realizarea acestor produse cosmetice 100% naturale se bazează pe ingrediente din natură care au rezultate garantate. Gamarde se adresează consumatorilor care caută calitate și eficientă, dar și produse care nu dăunează mediului înconjurător sau propriei lor sănătăți.

Toate produsele GAMARDE au certificatul Cosmebio (organism de certificare oficial) cu insigna BIO, care asigură minimum 95% ingrediente de origine naturală.

 • Formule 100% naturale și ecologice.
 • Tratamente fără coloranți sintetici, fără conservanți, fără parabeni, fără fenoxietanol, fără silicon, fără uleiuri petrochimice, fără produse etoxilate sau PEG și fără OMG.
 • Nu se efectuează teste pe animale sau pe produse sau materii prime.

Gamarde cuprinde tratamente pentru intinerirea pielii mature/antirid, cu efect de reducere atât a suprafeței totale a ridurilor cât și a numărului lor, subgama specială White Effect, care combate cu succes petele pigmentare ale pielii și subgama Effislim , tratament anticelulitic foarte eficient. În plus, o serie de alte game:

 • cosmetice bebeluși,
 • cosmetice bărbați,
 • cosmetice pentru igienă zilnică stau sub semnul Gamarde.

De Crăciunul acesta oferiți în dar produse cosmetice BIO care îngrijesc, înfrumusețează și hrănesc pielea întregii familii. Produse fără substanțe chimice care pot dăuna corpului nostru. Produsele cu care într-un mod sănătos și complet eficient ne putem ajută să obținem o piele frumoasă, hidratată și luminată, în stare perfectă de sănătate.

Surse documentare:
 • Cosmetice, ec.europa.eu
 • Ministerul Sănătății – Produse cosmetice notificate, ms.gov.ro
 • Produsele cosmetice pot produce alergii și iritații, 27 noiembrie 2006, Ioana Georgescu, România liberă
 • GamARde.ro

** Fragment din interviu Alina Barbulescu, specialist beauty: «Vreau sa ajut cat mai multe persoane in rezolvarea problemei alergiilor» | Autor de frumos

Surse foto: freepik, Gamarde.ro

1 Comment on "Cosmetice organice vs cosmetice convenționale, efectele nocive de care sa ne ferim"

 1. Un articol foarte util, sunt multe lucruri de care nu stiam.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*