Cum ne ferim de hepatita C, 3 modalități prin care eviți contactul cu virusul

hepatita C
Share the joy
 • 45
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cum ne ferim de hepatita C, 3 modalități prin care eviți contactul cu virusul

Astăzi vorbim despre sănătatea ficatului, despre viruşi şi despre cum putem să păstrăm organismul sănătos pentru cât mai mult timp evitând infecțiile virale.

Am găsit zilele trecute un articol interesant care m-a pus pe gânduri şi cred că ar fi util şi pentru voi unele informaţii pe care le-am aflat pornind de la articolul respectiv.

La nivel mondial, virusul hepatic C este cauza principală al principalelor boli grave de ficat, cum ar fi carcinomul hepatic, insuficienţa hepatică şi ciroza ficatului.

În România, mai mult de 60 de mii de români sunt luaţi în evidenţă pentru că suferă de hepatită C, totodată ţara noastră este prima ţară din Europa ca număr de cazuri de hepatită C.

Cele mai răspândite tipuri de hepatită sunt A, B şi C. Unde hepatită A este boala mâinilor murdare, vindecabilă complet, dar viruşii care provoacă hepatita de tip B sau C sunt cei mai temuţi ucigaşi tăcuţi.

Dacă pentru virusul hepatic B este vaccin, pentru tipul C încă nu s-a descoperit o metodă de prevenire a infecţiei, de aceea măsurile de siguranţă pentru evitarea infecţiei cu HCV sunt deosebit de importante.

Ce este hepatita C?

Hepatita C este o afecțiune severă a ficatului cauzată de infecția cu virusul hepatic C. HCV este foarte periculos pentru că, odată patruns în organism, duce la hepatita cronica tip C în peste 80% din cazuri, 20% fiind cazuri excepționale, unde organismul elimină virusul, dar formează anticorpi ce pot fi identificați cu ajutorul antigenului HCV.

Aproape toate persoanele cu hepatită cronică C află de prezența virusului la mult timp după instalarea acestuia în ficat, când este necesară dozarea viremiei și aplicarea tratamentului corespunzător.

Hepatita C este un ucigaş tăcut, fiind asimptomatică în stadii incipiente. O boală infecţioasă cu un procent foarte ridicat de transmitere este rezultatul unei infecţii virale produsă de virusul hepatic C care atacă şi distruge celulele hepatice. Chiar dacă ficatul este organul care se regenerează cel mai repede, virusul hapatic C poate fibroza porţiuni întregi, ceea ce duce la o funcţionare defectuoasă a ficatului având că rezultat insuficienţa hepatică.

Simptome hepatita C

Dacă in cazul hepatitei de tip A pielea ţi ochii cu o tentă gălbuie ne spun că ceva nu este in regulă, pentru simptome hepatita C nu prea sunt definiții. Perioada de incubație a virusului hepatic C este de 14-80 de zile. Iar în faza contactării virusului pot apărea simptomele unei răceli ușoare. Dar majoritatea persoanelor care se infectează cu acest virus, nu au simptome.

In cazul hepatitei C semnele și simptomele pot lipsi ani de-a rândul, iar persoana infectată poate transmite la rândul sau virusul fără să știe, deoarece imediat după infectare bolnavii trec prin faza acută, asimptomatică și ajung în cea cronică fără să se poată vindeca.

Când în cele din urma apar simptomele, boala a înaintat destul de mult. Oboseala, sensibilitate sau disconfort în zona ficatului, greata, scăderea apetitului alimentar sau dureri musculare nejustificate pot fi asociate cu aceasta afecțiune.

De asemenea senzația de balonare, mâncărimi ale pielii sau urina închisă la culoare pot fi trecute între simptomele acestei temute boli. Desigur, nu orice usturime la urinare trebuie să vă alarmeze, însă cel mai bine este să consultaţi un medic ori de câte ori apare o combinaţie din câteva dintre simptomele de mai sus.

Diagnostic hepatita C

Diagnosticul hepatitei C este de tip serologic, adică se fac analize specifice ale sângelui, după ce apar valori nejustificate ale transaminazelor, respectiv analizele uzuale TGP și TGO au valori foarte hepatita Cmari.

Pentru diagnosticarea hepatitei C se folosesc două teste: testul de indentificare al anticorpilor din organism care arată că la un moment dat organismul a fost infectat cu virusul hepatic C și implicit testul de detecție PCR care arata exact valorile încărcăturii virale și a gradului de replicare virală.

De ce este atât de periculos acest virus? Pentru că multiplicarea lui, odată ajuns în organism, nu este identică cum se întâmplă în cazul altor viruşi, astfel păcălește sistemul imunitar și nu poate fi eliminat.

Pentru un diagnostic cert şi tratament corespunzător doar medicul curant este în măsură să vă prescrie medicamente şi să va dea sfaturi, dar poate dacă am avea grijă mai multă de noi înşine, am putea evita contaminarea în unele cazuri.

Prevenirea infecției cu hepatita C

Hepatita C este o boală care se transmite prin contaminarea cu sângele infectat. În cazul a 10% dintre cazurile ale infecţiei cu virusul C nu poate fi identificată sursa, însă transfuziile de sânge, seringi și alte instrumente contaminate sau contacte sexuale neprotejate cu persoane infectate pot duce la contactarea acestui ucigaş perfid.

Modalitățile de prevenire a infecției cu virusul hepatitei C constau, în principal într-un mod de viaţă precaut, cu respectarea strictă ale masurilor de igienă personală și de sănătate.

1. Evitarea folosirii în comun a ustensilelor de îngrijire personală

Se va evita folosirea în comun a aparatelor și ustensilelor de îngrijire personală care ar putea avea sânge pe ele, precum aparate de ras, periuțe de dinți, forfecuțe de unghii etc.

2. Evitarea saloanelor unde nu se folosesc instrumente de unică folosinţă

De asemenea efectuarea tatuajelor sau piercing-ului se vor face doar în locații unde igiena este pusă pe primul loc şi se utilizează doar instrumente de unică folosinţă.

Medicii și personalul medical trebuie sa respecte cu rigurozitate regulile de sterilizare a instrumentarului medical. Acele de la seringi, endoscoapele, instrumentarul stomatologic și tubulatura de dializa ar trebui atent sterilizante după fiecare pacient.

3. Folosirea prezervativului

Hepatita C nu se transmite pe calea aerului, prin sărut, tuse, strănut, îmbrățișări, alimente, apă, tacâmuri etc., dar se transmite prin fluide, de aceea folosirea prezervativului poate evita infecția cu temutul virus.

Virusul hepatic C duce la cea mai frecventă formă de hepatită după tipul A și B. O igienă corespunzătoare și alegerile corecte când vine vorba de tratamente medicale sau cosmetice, vă pot salva viaţa.

 • 45
 •  
 •  
 •  
 •  

3 Comments on "Cum ne ferim de hepatita C, 3 modalități prin care eviți contactul cu virusul"

 1. Foarte utile aceste sfaturi. Mereu ai ce invata pe acest website.
  Intr-adevar fie ca vorbim de hepatita A B sau C sau orice alta boala contagioasa e bine ssa fim la curent cu tot ce implica aceasta.

 2. Hepatita C este o boala foarte grea si face foarte multe victime ceea ce e foarte dureros.

 3. Asta e unul din motivele pentru care nu am trecut niciodata pragul unui salon de manichiura si am fost extrem de atenta cand mi-am ales cabinetul dentar. Nu e de gluma cu hepatitele si cu bolile de ficat.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*