Consultaţii oftalmologice – 5 paşi simpli ce contribuie la sănătatea ochilor tăi

ochi
Share the joy
 • 34
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Consultaţii oftalmologice – 5 paşi simpli ce contribuie la sănătatea ochilor tăi

Te-ai întrebat vreodată cum poți aveai grijă de ochii tăi? Vederea este cel mai important simț al nostru prin care percepem majoritatea stimulilor din viață. Însă zi de zi tot mai mulți factori, pe care de multe ori nici nu-i băgăm în seamă, contribuie la slăbirea vederii.

Unele probleme oculare, cum ar fi miopia sau vederea obosită sunt adesea o consecință a vârstei și a stilului de viață, dar pot fi împiedicate să avanseze dacă mergem la consultații oftalmologice. Altele, precum ar fi arsurile solare, pot fi prevenite direct și imediat prin utilizarea unor ochelari de soare de calitate, iar uscăciunea și iritația ochilor pot fi ameliorate cu lacrimi false.

Neprotejarea corectă a ochilor atât de soare, cat şi de iluminarea deficitară sau utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice, dar și de alte lucruri nocive precum utilizarea incorectă a lentilelor de contact și chiar a machiajelor sunt acțiuni mici și gesturi frecvente care pot sfârși prin a ne deteriora vederea și chiar duce la patologii severe. De aceea astăzi am cules câteva sfaturi esențiale pentru a menține sănătatea ochilor.

Consultații oftalmologice

Ca orice consult de rutină, acestea trebuie luate în serios și respectate cu strictețe. De obicei apelăm la consultații oftalmologice atunci când constatăm că nu mai vedem bine sau când avem nevoie de fișe auto pentru permisul de conducere, dar există multe patologii ale ochilor care nu sunt vizibile până când nu ajung în stadiu avansat. Singura modalitate de a le detecta atunci când sunt la început este să mergem periodic la consultații oftalmologice. Recomandarea specialistului este sa facem un examen oftalmologic la fiecare doi ani și chiar mai des mai ales după o anumită vârstă sau în cazul unor simptome

La copii, consultul oftalmologic este foarte important chiar și în lipsa unor simptome, deoarece poate evidenția modificări de refracție sau patologice monoculare, ce nu se manifestă neapărat, dar care pot fi recuperate la vârstă mică.

consultatii oftalmologice copii

Lumina… ochilor tăi

PC-ul și de altfel toate gadgeturile pot provoca probleme oculare datorită luminii pe care o emană și care agresează privirea. Dacă purtați ochelari de vedere, puteți alege din cei cu filtru pentru ecrane, un filtru special creat pentru a vă proteja ochii de efectele expunerii excesive la lumina LED a ecranelor. Iar dacă la job lucrați la PC, ideal ar fi să aveți lumină naturală în încăpere.

Atât pentru muncă, cât și pentru viața cotidiană, iluminarea corectă este esențială pentru a evita oboseală ochilor. Consecințele utilizării luminii nepotrivite pot duce la stări severe de oboseală, dureri de cap, stres și chiar probleme de postură sau apariția prematură a ridurilor de expresie.

Protejați-vă ochii de soare

Oricât ar părea de neînsemnaţi, ochelarii de soare nu sunt doar un element fashion. Aceștia trebuie purtați pe tot parcursul anului pentru a proteja ochii de efectele nocive ale razelor UV și ale radiațiilor solare.

Amintiți-vă că lentilele ochelarilor de soare trebuie să aibă filtru de protecție UV adecvat pentru mediu sau activitatea pe care urmează să o desfășurați, nu să fie doar din plastic colorat.

Alegerea lentilelor adecvate

Există tendința de a apela la lentile colorate pentru a ne schimba înfățișarea, nu doar pentru a înlocui ochelarii, dar acestea trebuie alese corect, sub îndrumarea unui medic oftalmolog.

Importantă este și respectarea instrucțiunilor de utilizare și curățare pentru a împiedica să se umple cu impurități care pot provoca o infecție oculară.

consultatii oftalmologice copii

Dieta, un pas important în protejarea vederii.

O dietă sănătoasă și echilibrată vă poate ajută să vă mențineți ochii sănătoși. Vitamina A care se găsește din abundență în morcovi, roșii, piersici, broccoli sau mango protejează celulele. Zincul și Seleniul, prezente în legume și orez, sunt antioxidanți puternici, iar Omega-3 și acizii grași regăsiți în somon și alți pești grași, dar și în avocado și nuci, ajută la prevenirea problemelor retinei.

Importanţa protejării vederii

Nu uita că ochii sunt un organ sensibil, la fel de complex ca oricare altul, de aceea protejarea lor de orice agresiune externă va asigura o stare bună de sănătate și o vedere ageră până la vârste înaintate.

Depistarea precoce a oricăror afecțiuni oculare este calea cea mai bună către evitarea posibilelor complicaţii ulterioare. Un consult oftalmogic presupune verificarea completă a ochilor din punct de vedere funcțional şi anatomic. Acesta presupune o serie de acţiuni care au ca rol descoperirea posibilelor afecțiuni.

Totodată consultul oftalmologic poate depista și alte probleme de sănătate, precum diabetul zaharat și hipertensiunea arteriala, prin evidențierea modificărilor specifice la examenul retinei(retinopatia diabetica) sau angiopatia hipertensiva.

Ochii sunt ferestre către lume, aşadar este important să avem grijă de ei. Viața modernă și tehnologia îi solicită tot mai mult de aceea vizitarea unui oftalmolog în mod regulat, somnul suficient, dieta adecvată și oferirea unor pauze regulate în timp ce folosiți PC-ul sau telefonul vă pot ajuta să vă mențineți ochii sănătoși.

Iar la orice disconfort, oricât de mic, nu ezitaţi să vă adresați specialiștilor!

 • 34
 •  
 •  
 •  
 •  

Be the first to comment on "Consultaţii oftalmologice – 5 paşi simpli ce contribuie la sănătatea ochilor tăi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*