Top 10 cărți pe care trebuie să le citești ca să înțelegi viaţa

Record elefant.ro carti
Share the joy

Top 10 cărți pe care trebuie să le citești ca să înțelegi viaţa

Întotdeauna am spus că cel mai bun lucru care se întâmplă atunci când citești este că simpla deschidere a unei cărți te poate transporta în lumi inimaginabile, pline de personaje de poveste, că fiecare pagină pe care o treci mai departe poate fi o ușa spre un univers idilic și uneori puterea de convingere a autorului te stimulează încât „vezi” aidoma tot ce îți povestește.

Cândva la școală un profesor mi-a spus că dacă înveți un singur lucru dintr-o carte, atunci timpul petrecut între paginile ei e cea mai bună investiție în tine. Dar de multe ori, ne concentrăm prea mult pe literatură beletristică, SF, romance sau ne îndreptăm spre pagini unde aventurarea în lumi noi și incitante nu te lasă să închizi volumul până nu-l termini. Nu e rău… acest tip de lectură stimulează imaginația la maxim… însă uneori pierdem posibilitatea de a aduce noi puncte de vedere în viața noastră, de a descoperi trecutul așa cum este descris în aceste cărți, de a înțelege prezentul și de a anticipa viitorul.

De aceea cărțile nu trebuie să fie întotdeauna un mod de distracție, ele pot fi calea care ne schimbă modul de a înțelege lucrurile, însăși filosofia vieții.

Sunt cărți amuzante, romantice, cărți care ne mângâie sufletul sau care ne entuziasmează. Majoritatea ne învață ceva, dar sunt puține cărți care marchează un înainte și un după în dezvoltarea noastră personală precum cărțile de aici. Desigur oricare dintre noi poate alcătui imediat un top 3 cărți care i-au plăcut, însă doar câteva volume au onoarea de a fi marcat o mare parte a umanității.

Așadar iată un top 10 al cărților pe care ar trebui să le citească fiecare dintre noi. Lista este desigur subiectivă, dar adevărul este că aceste cărți sunt esențiale pentru a înțelege lumea din jurul nostru.

cărţi ieftine

Biblia

Chiar dacă nu vă vine să credeți Biblia este cea mai bine vândută carte din toate timpurile și nu ar putea lipsi din această listă. Îi revine locul 1 pentru că este tradusă în toate limbile, fiind aproape „un manual universal”.

Philosophiae Naturalis Principia Mathematica + De Mundi Systemate, de Isaac Newton

De mundi systemate este de fapt partea cea mai interesantă și oarecum mai ușor de asimilat de către orice cititor și expune consecințele principiului gravitației universale, în special în ceea ce privește astronomia.

Originea speciilor de Charles Darwin

Conform The Guardian, este una dintre cele mai importante zece cărți care au influențat lumea. De asemenea, după aprecierea criticului Martin Seymour-Smith, se situează în lista celor mai influente 100 cărți din istoria omenirii.

Originea speciilor lui Darwin este poate cea mai importantă carte de știință populară din istorie deoarece naturalistul englez intuia foarte bine impactul pe care îl putea avea teoria evoluției, în măsura în care punea la îndoială toate convingerile religioase.

Arta războiului de Sun Tzu

Cea mai veche carte din această listă, de asemenea singura scrisă în Orientul Îndepărtat. Cunoscutul volum se ocupă de tactici și strategii militare și a fost considerat un manual foarte util pentru rezolvarea conflictelor și implementarea tacticii în mediul de afaceri.

Epoca rațiunii de Thomas Paine

Revoluționarul american Thomas Paine a fost unul dintre părinții primei democrații constituționale din lume și unul dintre primii intelectuali care au criticat religia instituționalizată și infailibilitatea biblică. Epoca Rațiunii este poate cel mai important text deist, adică poziția filosofică care acceptă cunoașterea existenței și naturii lui Dumnezeu prin rațiune și experiență personală.

Bogăția națiunilor de Adam Smith

Este dificil să înțelegem lumea în care trăim fără a citi cartea fondatoare a capitalismului și, prin urmare, opera care a pus bazele sistemului economic în care trăim astăzi.

Călătoriile lui Gulliver de Jonathan Swift

Călătoriile lui Gulliver engleză Gulliver’s Travels este un roman în patru părți, capodoperă a scriitorului anglo-irlandez Jonathan Swift, scris sub pseudonimul de Dr. Lemuel Gulliver, în care fantezia autorului se împletește cu o aspră satiră socială.

Deși este adesea considerată o carte pentru copii, Călătoriile lui Gulliver sunt de fapt unul dintre primele romane satirice din istorie, atacând cu înverșunare societatea vremii sale, precum și mizeriile universale ale condiției umane. Acest lucru a fost posibil pentru ca Swift a lucrat ca secretar al celebrului politician englez Sir William Temple, ceea ce i-a permis să afle multe „dedesubturi” ale înaltei instituții.

Prințul de Machiavelli

Nicholas Machiavelli a scris faimosul său tratat de teorie politică în timp ce ispășea o pedeapsă cu închisoarea pentru conspirarea împotriva medicilor. Scopul său era să arate cum prinții trebuie să-și conducă țările pentru a-și păstra cu succes puterea.

Ficțiuni de Jorge Luis Borges

Borges a fost unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea. Romancier, poet, eseist argentinian, este faimos pentru povestirile sale fantastice, în care a unit cu măiestrie idei filozofice și metafizice cu temele clasice ale fantasticului.

1984 de George Orwell

O mie nouă sute optzeci și patru, scris și 1984, este un român politic creat de George Orwell în 1948 și tipărit în 1949. Un roman ce are capacitate de a-și pune amprenta asupra modului nostru de gândire. Această carte, bazată pe o distopie, arată că violența nu trebuie să fie fizică, ci poate, de asemenea, să depășească acest lucru și să răstoarne toate aspectele vieții de zi cu zi printr-un sistem de supraveghere și propagandă.

**Sursă descrieri Wikipedia

2 Comments on "Top 10 cărți pe care trebuie să le citești ca să înțelegi viaţa"

  1. Claudia L Chivu | iunie 27, 2021 at 3:14 pm | Răspunde

    Îmi place să citesc însă în ultima perioadă nu am mai putut citi asa de multe cărți.

  2. Anghelina Irina | iunie 27, 2021 at 3:48 pm | Răspunde

    Recunosc ca a trecut ceva timp de când nu am mai citit o carte.Dar și când prind una interesanta,nu o mai las din mana pana nu o termin

Leave a comment

Your email address will not be published.


*