Protejați-vă sănătatea ochilor urmând acești 5 pași simpli

ochelari
Share the joy

Protejați-vă sănătatea ochilor urmând acești 5 pași simpli si nu vei avea nevoie de ochelari prea repede

În fiecare zi tot mulți factori, pe care de multe ori nici nu-i băgăm în seama, contribuie la slăbirea vederii. Îngrijirea adecvată și prevenirea problemelor viitoare este însă simplă dacă puneți în practică sfaturile și exercițiile pe care oftalmologii ni le recomandă.

Vederea este cel mai valoros simt al nostru de care totuși nu ne ocupăm îndeajuns, ba unii dintre noi chiar deloc. Unele probleme vizuale, cum ar fi miopia sau vederea obosită sunt o consecință a vârstei, dar pot fi împiedicate să avanseze. Altele, precum ar fi arsurile solare, pot fi prevenite direct și imediat prin utilizarea unei perechi de ochelari de soare de calitate.

Ochelari de soare aviator

Care sunt cei 5 pași cei mai importanți pentru a avea ochi sănătoși

Ochii sunt un organ la fel de complex ca oricare altul. Ochii sunt deosebit de sensibili, de aceea protejarea lor de orice agresiune externă și antrenarea lor ca și cum ar fi un mușchi, vor asigura o stare bună de sănătate și o vedere ageră până la vârste înaintate.

1. Evitați pericolele care pot afecta corneea și retina

 • Expunerea la substanțe chimice, cum ar fi detergenții și vaporii lor și orice traumă fizică, poate cauzaleziuni oculare. Este important să luați unele măsuri de precauție care va vor proteja ochii.
 • Folosiți ochelari de protecție ori de câte ori veți efectua orice activitate periculoasă, cum ar fi folosirea unui ferăstrău electric sau manipularea oricărei substanțe chimice.
 • Fiți atente cu machiajul, deoarece pot conține substanțe chimice care cauzează alergii. Dacă vă provoca disconfort , cum ar fi prurit, lăcrimare sau roșeață, pur și simplu le aruncați. Cel mai bine este să alegeți produsele cosmetice hipoalergenice, prietenoase cu ochii.
 • Evitați mediile cu fum de tutun, deoarece acesta provoacă iritarea ochilor. Dacă vă expuneți în mod regulat la fumul de țigară, acesta poate chiar să deterioreze macula, așa numita pată oarbă, punctul unde nervul optic părăsește globul ocular.
 • Dacă utilizați lentile de contact, este foarte important să le curățați corespunzător. Încercați să nu le purtați ore întregi și să urmați cu atenție recomandările producătorului pentru a evita deteriorarea corneei. Nu le purtați dacă mergeți la piscină sau la plajă, deoarece poate duce la infecții grave datorită micro organismelor ce se pot infiltra.

2. Și ochii au nevoie de hidratare

Lacrimile au acțiunea unui scut protector. Când clipim mai puțin decât ar trebui, lacrima nu este distribuită corect pe globul ocular și își mărește viteză de evaporare, ceea ce face ca ochiul să se usuce.

De exemplu, atunci când ne uităm la un ecran unui gadget, clipim de numai 9 ori pe minut, în loc de cele 20 pe care le facem de obicei în timp ce vorbim.

Pentru a evita uscarea membranelor, puteți efectua un exercițiu simplu: păstrați-vă ochii închiși pentru câteva secunde și clipiți, închizând complet ochii. Apoi, deschideți din nou ochii și repetați acest exercițiu de zece ori la rând în fiecare zi.

ochi

3. Îmbunătățește mușchii ochilor

Dacă lucrezi într-un domeniu în care îți soliciți mult vederea sau uiți la ceva îndeaproape pentru o lungă perioadă de timp, mușchii din ochii tăi devin tensionați. De aceea, atunci când coși, citești sau te uiți la televizor pentru perioade lungi de timp apare ceea ce experții numesc: stres vizual.

Aceste două trucuri vă vor ajuta să mențineți mușchii oculari în formă:

 • Dacă petreceți mult timp la computer este recomandabil ca din când în când să vă clătiți ochii cu apă.
 • La fiecare 15-20 de minute, desprindeți privirea de ecranul buclucaș și priviți într-un punct îndepărtat pentru câteva secunde.

4. Protejați-vă ochii cu ochelari de soare

Așa cum vă îngrijiți de piele folosind creme SPF, trebuie să evitați acțiunea nocivă a soarelui asupra ochilor, iar pentru aceasta ochelarii trebuie să îndeplinească o serie de cerințe:

 • Verificați dacă au sigiliu UE de garanție
 • Asigurați-va că blochează razele UVA și UV și chiar și mai bine dacă au un filtru anti-infraroșu.
 • Curbura ochelarilor trebuie să se potrivească feței voastre astfel încât lumina să nu ajungă la ochi de pe laterale.Ochelari de soare

Culoarea cristalelor contează și nu este doar o chestiune de modă.

Cele galbene și portocalii sunt ideale pentru ceață deoarece îmbunătățesc contrastul, dar nu sunt recomandate în zile foarte însorite.

Dacă aveți miopie și alegeți să purtați ochelari de soare, alegeți ochelarii cu lentile maro, care cresc atât contrastul cât și adâncimea câmpului.

Lentilele transparente a ochelarilor normali, pentru vedere, ar trebui să includă, de asemenea, factor de protecție solară.

Dacă nu sunteți siguri că o pereche de ochelari satisfac aceste cerințe, va puteri alege rame de ochelari precum cele de aici și cristalele le puteți realiza cu rețeta de la medicul oftalmolog.ochelari de soare copii

5. Fortificați-vă vederea

Ochii noștri sunt agresați din ce în ce mai mult din cauza expunerii prelungite la așa numita lumină albastră emanată de ecranele dispozitivelor moderne.

Dedicați-vă în fiecare zi câteva minute pentru a-ți antrena mușchii să contracareze acest atac:

Luați o carte și începeți să o citiți cât mai aproape de ochi. Apoi îndepărtați-o încet cât mai mult posibil. Repetați de 20 de ori acest exercițiu, vă va ajuta să vă îmbunătățiți capacitatea de focalizare.

Privind în depărtare din când în când, vă ajută să vă odihniți privirea

Încearcă să te uiți la vârful nasului și apoi relaxează-ți vederea. Același efect îl are și dacă te uiți la vârful unui creion așezat la nivelul vârfului nasului.

2 Comments on "Protejați-vă sănătatea ochilor urmând acești 5 pași simpli"

 1. Valeria Chertes | mai 28, 2019 at 1:06 am | Răspunde

  Mulțumim pentru sfaturi.

 2. Da, foarte corect. Este nevoie de exercitii oculare pentru a scapa de dioptrii. Nu este un mit, ci o realitate. Doar ca trebuie sa fi strict cu tine si sa faci aceste exercitii zilnic sa le urmezi cu strictete pentru a-ti imbunatti vederea. Pana la urma aceste vicii de refractie pot fi corectate in timp, doar ca trebuie timp si dorinta maxima pentru a le urma zilnic. Am auzit si eu si am citit ca unii chiar au scapat de dioptrii si nu cred ca mint, ba chiar am vorbit cu un oftalmolog si mi-a confirmat ca se poate.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*