Centrală termică, boiler sau instant pe gaz? Opțiunea cea mai convenabilă pentru apă caldă

instant pe gaz
Share the joy

Centrală termică, boiler sau instant pe gaz? Opțiunea cea mai convenabilă pentru apă caldă

Fie că faceți duș, spălați vasele sau pregătiți mâncarea, să aveți o sursă bună de apă caldă este esențial pentru a avea apă menajeră la o temperatură constantă într-un timp scurt. Fără îndoială, sursa de încălzire a apei este un aparat de uz casnic care ne oferă un confort deosebit atunci când ne îndeplinim sarcinile zilnice, astfel încât alegerea celui potrivit este importantă pentru a obține performanța de care avem nevoie.

Și totuși, cum şi ce alegem? Evident răspunsul îl avem la îndemână şi întotdeauna va fi raportat la necesitățile noastre.

Acum, să vă spun sincer, sunt şi persoane care au și boiler și centrală și instant pe gaz și fiecare dintre acestea funcționează în anumite perioade de timp. Însă dacă ai o bucătărie de vară, de exemplu, sau locuiești la etajul superior și încă ești racordat la sistemul de termoficare, dar apă caldă nu prea ajunge la tine, un instant pe gaz este mai convenabil decât un boiler, în opinia mea desigur.

instant pe gaz

Diferențele dintre o centrală termică, boiler şi instant pe gaz

Principala diferență dintre un instant pe gaz și o centrală este că centrala generează atât încălzire, cât și apă caldă menajeră, în timp ce instantul furnizează numai apă caldă menajeră. Acestea funcționează în general pe gaz, iar un boiler oferă doar apă caldă, dar trebuie să fie în permanentă băgat în priză pentru a menține apă caldă la o temperatura constanța. Tot instant s-ar putea considera şi robinetul care încălzeşte apa, dar are un debit mic.

Centrala termică, boilerul sau un instant pe gaz sunt utilizate în principal pentru a furniza încălzire apei calde atât pentru locuințe cât și pentru birouri și clădiri administrative. În plus centrala furnizează și agentul termic ţi trebuie aleasă în funcţie de suprafaţa care trebuie încălzită.

Centralele termice pot fi pe gaz, motorină, biomasă sau electrice. Acestea asigură încălzire și apă caldă menajeră, dar de exemplu la o casă nu este convenabil să pui centrala în funcțiune pe timp de vară, pentru că multe centrale termice funcționează în tandem cu boilerul și atunci costul apei calde este prea ridicat pe timp de vară.

centrala termica

Instantul pe gaz este în acest caz cea mai fiabilă opțiune. Funcționează cu GPL sau GM și furnizează numai apă caldă în momentul în care ai nevoie.

Boilerele mențin apă caldă cu ajutorul unor rezistenţe electrice, așadar folosesc electricitate și generează doar apă caldă. Acestea se aleg în funcție de numărul de persoane, pornind de la o medie de 30-35l apă caldă per persoană pe zi şi sunt convenabile atunci când folosesc electricitate generată de panouri solare. Altfel vor consuma curent electric pentru a menține apa caldă la temperatura constantă, chiar și atunci când nu avem nevoie.

Ce să instalați pentru a avea apă caldă? O centrală, un instant pe gaz sau un boiler?

Adevărul este că alegerea între o centrală și un instant pe gaz este destul de simplă, deoarece, în funcție de necesitățile energetice ale locuinței, este convenabil să instalați un dispozitiv sau altul.
Astfel în locurile unde încălzirea este utilizată în mod regulat iarna, cel mai convenabil este instalarea unei centrale pe gaz natural dacă locuința este conectată la rețeaua de distribuție. În acest caz, este mult mai profitabil să optezi pentru centrală care să se ocupe atât de încălzire, cât și de apa caldă menajeră.

Prețul centralei pe gaze naturale este oarecum mare, dar este compensat în câțiva ani și aduce economii datorită costului redus de combustibil. Prin urmare, în zonele reci, precum stațiunile montane unde perioada în care se folosește încălzirea este mai mare, cel mai convenabil este să luați în calcul o centrală, indiferent de sursa de alimentare a acesteia.

Instantul pe gaz este și el o opțiune în aceste zone și sunt instalate de obicei pentru a produce apă caldă menajeră, în timp ce încălzirea se obține prin sobe cu peleți sau butan sau șeminee/ sobe pe lemne.

Evident sunt și zone în care încălzirea este utilizată pentru câteva zile pe an, precum stațiunile de pe litoral, aici cel mai logic este utilizarea încălzirii electrice împreună cu un boiler sau instant pe gaz pentru producerea de apă caldă menajeră. În aceste zone, uneori încălzirea este produsă și de aparate electrice moderne precum panouri radiante, radiatoare electrice sau chiar aparate de AC care oferă și flux de aer cald. Acestea sunt preferate de obicei, deoarece nu necesită instalare și, pentru câteva zile în care încălzirea trebuie să funcționeze, nu merită să investești într-unul cu gaz.

Casele de vacanță, locuite doar câteva zile sau săptămâni pe an sunt și ele locuri în care cel mai bine se instalează un instant sau un boiler pentru apă caldă și sobe sau aparate electrice pentru încălzire. Astfel investiția este mai mică și confortul este obținut fără cheltuieli suplimentare.

4 Comments on "Centrală termică, boiler sau instant pe gaz? Opțiunea cea mai convenabilă pentru apă caldă"

  1. Valeria Chertes | iulie 28, 2021 at 1:25 pm | Răspunde

    Noi am avut pe gaz foarte bun.

  2. Există și instant electric și boiler pe gaz, diferența dintre un instant și un boiler fiind dată de volumul de apă caldă stocat. Instantul încălzește doar apa de pe țeava, în timp ce un boiler are o anumită capacitate de a stoca apă caldă pornind de la câțiva litrii până la câteva sute de litrii.

    Este cunoscut faptul că este mai eficientă folosirea gazului ca sursă de căldură în comparație cu energia electrică, dar eficiența unui instant față de cea a unui boiler cu anumită capacitate, este dată de frecvența utilizării și de volumul de apă caldă folosit

  3. Foarte bun articolul, multumesc mult pentru recomandari 😉

  4. Eu stau la tara și am boiler pe curent și la baie și la bucătărie, într-adevăr vine curentul nu pic mai scump dar nu faci focul la noile acu acum când trebuie sa faci un dus sau sa speli vasele

Leave a comment

Your email address will not be published.


*