Cartofi dulci la cuptor, o rețetă ușoară și versatilă

cartofi dulci la cuptor
Share the joy
  • 94
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Cartofi dulci la cuptor, o rețetă ușoară și versatilă

Toamna este un moment excelent pentru a te bucura de rețete în care să folosești că ingredient principal cartofi dulci. Extrem de versatil, cartoful dulce este probabil cea mai delicioasă și hrănitoare legumă pe care am mâncat-o vreodată. Are o aromă delicată, ușor dulceagă, ce aduce puțin a dovleac plăcintar. Când este gătit, interiorul pufos și cremos al acestor cartofi dulci este partea perfectă pentru orice rețeta.

Pe blog mai am o rețeta absolut fabuloasă, o Brownie vegan cu doar 3 ingrediente, din care cea mai importantă parte este cartoful dulce. Astăzi însă vă aduc o rețetă de cartofi dulci la cuptor care va impresiona orice musafir.

Dar să povestim puțin despre această legumă pe care nu toată lumea o cunoaște…

Ce sunt cartofii dulci?

Originar din zonele tropicale ale Americii, cartoful dulce se găsește într-o diversitate de soiuri. Dintre cele comestibile, cele mai populare sunt cele al căror tubercul are coajă roșie, roz sau portocalie. Nuanțele miezului diferă între galben, portocaliu, roșu, maro, mov și bej.

Cartofii dulci fac parte din categoria legumelor rădăcinoase și chiar au o aromă ușor dulce. La fel ca și cartofii obișnuiți conțin amidon și aceștia pot fi fierți, prăjiți sau copți în cuptor. Aceștia au o formă alungită și dimensiunea generală a unui cartof obișnuit, dar capetele acestora sunt alungite.

Din punct de vedere nutrițional cartoful dulce este o sursă excelentă de fibre, vitaminele B și C, dar și minerale precum calciu și potasiu. Cunoscuți pentru antioxidantul lor, betacarotenul, consumul de cartofi dulci ajută la menținerea sănătății pielii și stimulează imunitatea.

cartofi dulci proprietati

Cum se păstrează cartofii dulci

Cartofii dulci îi cumpărăm în general de la supermarket și trebuie depozitați într-un loc răcoros, întunecat, uscat și bine ventilat. Evitați să îi depozitați la frigider, deoarece acest lucru schimbă structura celulară a cartofului, determinând să crească timpul de gătire și afectând gustul acestora.

Odată gătiți, puteți păstra cartofii dulci ca orice alt cartof copt. Se pot păstra în vas de sticlă în frigider timp de 3 până la 4 zile sau îi puteți congela timp de până la 4 luni într-un recipient etanș.

Cum preparăm cartofi dulci la cuptorcartofi dulci la cuptor

Chiar dacă pot fi gătiți la fel ca un cartof obișnuit, timpul de gătire și temperatura diferă oarecum. De exemplu când fac cipsuri, setez temperatura la 230 grade, cu ventilația pornită.

Când coc cartofi dulci la cuptor, în general setez o temperatură mai mare astfel încât la final exteriorul să arate auriu și crocant, în timp ce interiorul devine moale și fraged.

Voi știți că eu gătesc mai multe feluri odată în cuptorul meu electric și în general când fac prăjituri sau cartofi dulci la cuptor, fac peste la tavă, acoperit cu folie. Uneori chiar peşte cu garnitură de cartofi dulci.

peste la cuptor

Cartofii dulci la cuptor se servesc ideal cu unt, sare și piper și smântână, dar merg perfect și cu brânzeturi nobile, carne de porc, porumb și brânză cheddar trase la tigaie sau ca desert cu unt, scorțișoară și zahăr brun.

Cartofi dulci la cuptor – o rețetă simplă și delicioasă

  • 3 cartofi dulci sau câte unul pentru fiecare persoană
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sare și piper

Spălați și uscați cartofii cu un șervet de bucătărie. Tăiați acordeon fiecare cartof.

Ungeți cartofii cu ulei de măsline și asezonați cu sare și piper.

Așezați-i în tavă neaderentă și coaceți aproximativ o oră sau până când simțiți că este moale când este străpuns cu o furculiță. Se lasă să se răcească 5 minute înainte da a-i servi.

Așezați câte un cartof pe farfurie și turnați deasupra smântână grasă sau un sos de brânză, asezonați cu sare și piper și ornați cu verdețuri tăiate fin.

cartofi dulci la cuptor

Cartofii dulci la cuptor pot fi serviți că un fel unic de mâncare, însoțiți de salată sau ca garnitură lângă carne sau pește.

  • 94
  •  
  •  
  •  
  •  

5 Comments on "Cartofi dulci la cuptor, o rețetă ușoară și versatilă"

  1. Lorena Anamaria Zamfir | septembrie 17, 2020 at 10:02 pm | Răspunde

    O să încerc și eu rețeta!
    Merci!🥔🥔🥔👍

  2. Foarte simplu de preparat! Mulțumesc pentru rețetă!

  3. O sa fac și eu ,sunt curioasa cum sunt.

  4. Foarte buna reteta!

  5. Wow!Cat de bine arată!Trebuie sa încerc și eu această rețetă

Leave a comment

Your email address will not be published.


*