Doctorii – Erich Segal, recenzie carte

Doctorii, Erich Segal
Share the joy

Câte șanse erau să primesc în vizită pe blog pe cineva care are aceleași preferințe de carte ca și mine?

Astăzi vă prezint o carte superbă și un invitat special, autorul recenziei… InfraSun pe care îl găsiți pe blogurile: https://infrasunete.eu și http://scriitoriromani.info

Pe blogurile lui, Infra tratează subiecte culturale: literatură, desen și cinema. Eu îl urmăresc cu drag, îmi place stilul în care scrie și îi mulțumesc ca a ales sa poposească pe blogul meu cu această recenzie.

Ba mai mult, cartea „Doctorii” a fost preferata mea în anii adolescenţei. Am găsit între paginile ei răspunsuri la întrebări tabu pe atunci, am ras cu poftă și am lăcrimat cu emoție răsfoind acest volum.

Vă invit sa citiți recenzia și de ce nu, dacă aveți ocazia să nu ocoliți cartea, vă garantez ca este o lectură extraordinară.

Doctorii – Erich Segal, recenzie carte

Autor: Erich Segal
Editura: Medicală
Anul apariției: 1993
Coperta: Broșată (paperback)
Număr volume: 1
Număr pagini: 656

Doctorii - Erich Segal

Dacă la întrebarea „Ce vrei să te faci când vei fi mare?” ai răspuns mereu „Doctor!” atunci ar trebui să citești cartea asta. Dar o poți citi și dacă voiai să te faci altceva, fiindcă este o carte frumoasă.

Îmi amintesc că am citit-o undeva prin perioada adolescenței dar am fost foarte sceptic la început. M-am apropiat de ea cu entuziasmul cu care un şoarece se apropie de o pisică înfometată. Credeam că o să fie o carte din aia clasică de dragoste, boring şi aşa mai departe şi că o să mă calce pe nervi. M-am înşelat, da, este şi o carte de dragoste dar una interesantă.

Doctorii este genul de carte ce tratează mai multe poveşti în acelaşi timp. E ca şi cum te-ai uita la un monitor pe care sunt expuse mai multe filme, simultan sau ca şi cum ai schimba rapid canalele.

În prim-plan, sunt Barney Livingston şi Laura Castellano. Ambii locuiesc în Brooklyn. Barney este un locuitor nativ, născut şi crescut în acea zonă. Laura, este de origine cubaneză şi s-a mutat de curând în USA împreună cu familia ca să scape de probleme cu regimul comunist din propia ţară.

Sunt de aceeaşi vârstă și se împrietenesc rapid şi devin nişte buni camarazi, adevăraţi tovarăşi. Faptul că erau vecini „de gard”, curtea unuia se termină unde începe a celuilalt, i-a ajutat să se apropie foarte mult. Mergeau şi la aceeaşi şcoală, erau în aceeaşi clasă şi aşa mai departe.

Necazurile nu-i ocolesc însă, ambele familii sunt lovite crunt. Surioara Laurei moare de poliomielită, în ciuda faptului că tatăl său era un foarte bun medic. În familia Livingston în schimb, se întoarce acasă tatăl său, ce luptase în război. Nu prea se mai întoarce la fel de sănătos cum a plecat ci cu nişte probleme de sănătate destul de urâte.

Viaţă îşi urmează însă cursul şi ambii noştri eroi încearcă să-şi vadă de treaba lor dar nu e atât de simplu. Lucrurile se complică mai ales când intervine adolescenţa cu problemele specifice în cazul ambilor şi mai ales când nici familiile parcă nu mai sunt ce erau.

Îi vedem crescând sub ochii noştri, îi vedem cum se maturizează şi cum îşi fac un drum în viaţă.

E ca şi cum privim un documentar cu nişte pui de ţestoasă ce ies din ou şi apoi îşi croiesc drum spre ocean. Echivalentul este reprezentat de cei doi eroi ai noştri dar şi de restul personajelor din carte.

Este o carte ce abundă în personaje, care deşi sunt secundare, majoritatea au trăsături distincte, propiile caractere şi poveşti. Nimic nu e întâmplător în cartea asta. Este foarte interesant cum a reuşit scriitorul să creioneze o poveste complexă. Fiecare întâmplare prin care trec personajele, fiecare om pe care îl cunosc, îşi pun amprenta pe ele. Cresc ca din apă şi dau de noi şi noi încercări.

Doctorii este genul de carte de aventură, unde aventura are loc în viaţa reală de fapt. Ca un fantasy perfect posibil.

Pe lângă viaţa celor doi şi a acoliţilor lor, cartea transpune în realitate şi lupta unui medic. Ni se explică cu destule amănunte cum era viaţa unui student la medicină, de la început până la sfârşit, prin ce trebuia să treacă şi ce avea de făcut. Nu e o viaţă uşoară, ci din contră, una urâtă rău. Cred că această carte ar putea să facă nişte persoane să se răzgândească cu privire la această meserie.

Este o carte fabuloasă, ce nu ar trebui ratată de nici un cititor. Asta pentru că are multe ingrediente, armonios amestecate. Găsim şi poveşti şi sfaturi de viaţă, găsim şi amor şi greutăţi şi aventură şi nedreptate şi cam orice. Mai mult de atât, găsim şi un mesaj pozitiv, motivaţional.

Privită în ansamblu prin povestea celor doi dar şi a celorlati, cartea ne transmite un singur mesaj: dacă te străduieşti suficient de mult, se poate! Autorul reuşeşte cu măiestrie să ascundă acest mesaj printre celelalte şi să transmită emoţie, într-un mod ce te va captiva cu siguranţă.

Coperta a fost preluata de pe site-ul TargulCartii.ro pe rafturile căruia puteți găsi aceasta carte.

 

4 Comments on "Doctorii – Erich Segal, recenzie carte"

  1. Hei, multumesc mult pentru gazduire dar si pentru cuvintele frumoase, imi gadila placut timpanul. Daca se putea comenta cu tot cu poze, ti-as fi aratat in acest moment un zambet larg ca al lui Garfield dupa masa. :))

  2. Valeria Chertes | iunie 27, 2017 at 1:02 am | Răspunde

    Ma faci curioasa cu aceasta carte.

  3. Aceasta carte as vrea sa o citesc.

  4. Adevarul este ca ai eu am citit-o in perioada adolescentei. O imprumutasem de la mătușa mea.As rasfoi-o din nou, greu insa sa o găsesc în noianul de carti din biblioteca.O tin minte insa pasaj cu pasaj.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*