Ultimul templier de Raymond Khoury, recenzie

Ultimul Templier
Share the joy
 • 50
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ultimul templier de Raymond Khoury, recenzie

Istoria este presărată cu legende misterioase, secrete care aprind imaginaţia tuturor, întâmplări sangeroase, a caror consecinţe ajung până la limita inimaginabilului, uneori păşind dincolo de graniţele realităţii, ascunzându-se în umbra ficţiunii.

Cărţile în care se regăsesc fapte istorice mi-au plăcut dintotdeauna, iar când găsesc câte una în care suspansul se împleteşte atât de majestuos cu istoria pură, renunţ la orice, doar să o am.

Ultimul templier de Raymond Khoury, am găsit-o pe rafturile targulcartii.ro şi pentru că era la reducere, nici nu am stat pe gânduri şi am luat-o.

Despre Târgul Cărţii, v-am mai vorbit… Este un magazin online care are două secţiuni: librăria, unde găsiţi cele mai noi titluri, multe dintre ele la reducere şi anticariatul, visul orcarui „cititor de cursă lungă”.

Va invit să răsfoiţi site-ul în căutarea cărţii mult visate. Cu siguranţă e acolo, pe unul dintre rafturi, aşteptându-te.

Ultimii Templieri și legendele lor

Ultimul Templier este un roman captivant. Pornind de la legendele Cavalerilor Templieri, un ordin religios creat pentru a proteja vieţile creştinilor care au făcut pelerinaje la Ierusalim, pasaje întregi din carte sunt bazate pe fapte istorice recunoscute, dar sunt descrise cu atâta măiestrie încât te face să stai cu sufletul la gură întrebându-te unde începe adevărul şi unde se termină ficţiunea.

Există multe poveşti despre Cruciade şi viaţa Templierilor, dar cele mai multe au fost inventate în decursul anilor. Astfel au apărut multe mituri despre Templieri pe care industria cinematografică şi scriitorii de ficţiune le duc mai departe.

Aparent, multe poveşti pun Sfântul Graal, cupa din care Isus ar fi băut la Ultima Cină,in centrul comorii Cavalerilor Templieri. Doar că atunci când aceştia au fost exterminaţi din ordinul regelui Filip al IV care datora o mulţime de bani, nu au fost descoperite bogaţii. Nu există date istorice care să confirme că au existat comori şi că acstea au intrat pe mâinile regelui, astfel au apărut legende care spun că aceste comori au fost ascunse de cavalerii templieri care au reuşit să scape de mania lui Filip.

Ultimul templier de Raymond Khoury

Titlul original: The Last Templar
Autor: Raymond Khoury
Editura: Nemira
Colecția: Suspans
Anul apariției : 2012
Coperta: Cartonată (hardcover)
Carte oferită de targulcartii.ro.

Descriere:

Un arheolog din Manhattan face o incursiune palpitanta in secretele unei epoci indepartate. Povestea incepe in 1291 in Regatul Latin al Ierusalimului si ajunge in America secolului XXI. Ultimul templier este in actiune: trebuie sa salveze leganda Ordinului cu orice pret. Iar omul modern trebuie sa dezlege una dintre marile enigme neelucidate ale universului.

Ultimul Templier

Ultimul Templier este romanul de debut al lui Raymond Khoury, un cunoscut om de televiziune şi scenarist de film.

Acesta decide să scrie o povestea bazată pe fapte istorice şi un presupus secret al Templierilor despre care se spune că ar putea răsturna toate teoriile umanităţii.

Acţiunea cărţii începe în New York cu un jaf la Muzeul Metropolitan. După ce un grup de patru Cavaleri Templieri fură din muzeu, chiar în timpul expoziţiei Comorile Vaticanului, un obiect despre care ulterior se descoperă că ar putea deţine cheia unui secret.

Tess Chaykin, o tânăra atrăgătoare, de profesie arheolog, fusese martoră la acest incident. Aceasta admira în timpul jafului obiectul, aparent fără nici o valoare, când unul dintre Templieri îl ia chiar din faţa ochilor săi.

Contrariată, tânăra se întreabă de ce acel obiect straniu, ar putea trezi interesul cuiva şi decide să investigheze. Cu ajutorul unui agent FBI, Sean Reilly, Tess porneşte într-o cursă contra cronometru pentru a recupera relicva înainte de a fi prea târziu.

Începe astfel o poveste presărată de întâmplări ciudate în care teorii fantaziste decodifică manuscrise criptate de Codex, ducând la concluzii care pun în bălanţa îndoielii, adevărul ascuns de Biserică. Eroii noştri eschivează moartea care ar împiedică dezvăluirea celui mai cutremurător secret din toate timpurile.

Cartea face câteva trimiteri la Umberto Eco şi lucrările sale, astfel că începe o o serie de intrigi, crime şi secrete, o cursă haotică a cărui scop este recuperarea artefactului, o poveste bazată pe unele similitudini cu alte romane asemănătoare. Dar Raymond Khoury îşi spune povestea astfel încât reuşeşte să îţi capteze atenţia fără să te plictisească, însă pe parcursul lecturii am avut de câteva ori senzaţia de déjà vu.

Romanul este structurat în 86 de capitole scurte, care te fac să parcurgi volumul extre de uşor, chiar dacă uneori datele istorice sunt mai greu de înţeles. Lectura este plăcută şi antrenantă, iar eu abia m-am desprins de ea în mini vacanţa de Paşte. Ritmul alert, presărat cu întâmplări care te ţin cu sufletul la gură, aprind scânteia imaginaţiei şi te fac să nu abandonezi cititul.

Ultimul Templier este o carte care împleteşte suspansul şi acţiunea, cu ipotezele unei teorii conspiraţioniste misterioase, dar nu trebuie să uităm că până la urmă totul este pură ficţiune… bine, exceptând datele istorice. Totuşi, după ce am terminat volumul am simţit nevoia să caut unele informaţii despre temuţii Templieri şi cruciadele sângeroase pe care le-au purtat, aşadar o lectură care trezeşte spiritul aventurierului, dornic de a dezlega mistere.

Cu toate că volumul a fost ecranizat, cartea este mult mai frumoasă şi interesantă, de altfel acest gen de poveste, este mult mai atractiv „văzut cu ochii minţii”.

Personajele principale, Tess şi Reilly, străbat trei continente, urmăriţi de ucigaşi feroce, trecând prin întâmplări sinistre şi totul pentru a salva umanitatea. O serie de întâmplări previzibile pentru iubitorii misterelor create de legendele Templierilor, duc în acest volum spre un sfârşit surprinzător.

Khoury îşi poartă cititorul prin timp, deschizând intermitent uşa spre întâmplări care au avut loc în trecut dar, a căror consecinţă are ecou în prezent. Elemente de istorie a secolului XIII, zugrăvesc evenimente şi personaje ale acelor vremi, care dezvăluie treptat tâlcul întregii poveşti.

Datorită faptului că Raymond Khoury este un producător de film, cartea este presărată cu detalii surprinzătoare care par să te facă să le vezi aievea. Un roman care mie mi-a plăcut enorm, este exact genul care îl prefer şi cu toate că unele întâmplări le-am regăsit şi în alte cărţi asemănătoare şi chiar am văzut şi filmul, nu m-am plictisit deloc.

Va invit să descoperiţi cum se va sfârşi aventură celor doi şi care este secretul pe care Templierii vor să pună mâna.

 

 • 50
 •  
 •  
 •  
 •  

3 Comments on "Ultimul templier de Raymond Khoury, recenzie"

 1. Imi plac cartile istorice dar daca actiunea are si suspans si aventura cu atat mai mult.

 2. Uh, ce poveste! Imi place cum scrii despre cartile pe care le citesti. Fix cat sa starneasca curiozitatea. Foarte fain, felicitari!

 3. Cred că am mai auzit de aceasta carte și pare extrem de interesanta. Trebuie neapărat să o cumpăr și eu.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*