Trenduri în bucătărie – ce înseamnă plită cu inducție și cum funcționează aceasta
De multe ori am spus că gătitul este o activitate plăcută în care creativitatea este răsplătită cu savoare și de multe ori culoare. Adevărul este că facem mâncare în fiecare zi, uneori chiar de mai multe ori pe zi, de aceea este important să avem o bucătărie luminoasa, aerisită și frumoasă, în care toate lucrurile transformă gătitul într-o adevărată plăcere.
Pornind de la acest aspect cred că este foarte important și să economisim energie în casa noastră și pe lângă purificarea eficientă a aerului, în timp ce avem grijă de sănătatea noastră trebuie să ne îndreptăm spre obiceiuri ce protejează natura și spre electrocasnice moderne ce ne ușurează munca.
Bucătăria este cel mai important spațiu din casele noastre. Aici ne petrecem mare parte din timp, nu doar gătind, dar și savurând o cafea sau dezvoltând un hobby, iar aragazul este obiectul în jurul căruia se clădește acest univers atât de intim.
Dacă vă gândiți să schimbați aragazul sau plita pe care o folosiți acum pentru o plită cu inducție și poate că încă nu știți toate diferențele și avantajele pe care cea din urmă vi le poate oferi, astăzi va aduc în atenție câteva aspecte pe care trebuie să le urmăriți.
Cum funcționează o plită cu inducție?
Dar haide-ți să vedem ce înseamnă plită cu inducție și cum funcționează aceasta, pentru a înțelege mai bine de ce toată lumea le preferă.
Vizual, diferența față de aragazele tradiționale este mai mult decât evidentă. Suprafața unei plite cu inducție este acoperită cu o placă din sticlă ceramică de înaltă calitate, pentru a rezista la utilizarea normală, scurgeri de lichide și chiar mici zgârieturi. Această suprafață din sticlă ceramică este complet netedă și plană, astfel încât curățarea sa este foarte rapidă și practică, iar imaginea este spectaculoasă.
Pe de altă parte, dacă avem o plită vitroceramică trebuie să știm că și aceasta este diferită de o plită cu inducție. Plita vitroceramică generează continuu căldură și poate încălzi orice recipient pe care îl punem pe suprafața de gătire, chiar și după ce aceasta a fost oprita, deoarece căldura rămâne pentru un timp stocată în rezistență și suprafața acesteia. În schimb, inducția generează căldură direct în pereții vasului, dar nu și pe suprafață, ceea ce face ca acesta să se încălzească mult mai repede și să folosească mai puțină energie.
Plita cu inducție are o serie de bobine de cupru prin care circulă curentul electric sub fiecare zonă de gătit. Ori de câte ori curentul circulă prin bobina de cupru, se generează un câmp electromagnetic, care nu este altceva decât energie care „curge” într-o singură direcție, în acest caz în direcția verticală unde vom așeza vase de gătit. Acestea nu trebuie să fie neapărat speciale, dar trebuie să fie dintr-un material metalic feromagnetic, adică ce conține fier, și astfel se declanșează o reacție, dacă putem spune așa și se încălzesc.
La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi o plită cu inducție?
În primul rând este foarte important să ne uităm la puterea acesteia, apoi pentru a se potrivi în bucătăria noastră și culoarea, numărul sau tipurile de zone de gătit sunt importante.
Puterea maximă este importantă deoarece dacă doriți să gătiți cu 2 sau 3 zone active, plita trebuie să aibă o putere mai mare, de peste 5000W.
Dacă până acum ai avut o plită pe gaz, trebuie să știi că instalarea unei plite cu inducție va duce la un consum electric mai mare, iar instalația electrică trebuie să suporte acest surplus.
Eu de exemplu am rugat electricianul să îmi tragă prize separat pentru cuptor, pentru centrală și pentru plită și chiar dacă în acest moment folosesc una pe gaz, îmi doresc una modernă, cu inducție.
Diferența dintre plite cu inducție și plita vitroceramică
Chiar dacă sunt asemănătoare ca design, în inducție energia este transmisă direct de la plită în oală sau tigaie, deci să spunem că energia nu se pierde. În cazul flăcării, vedem că această iese deseori din lateral sau, dacă ne apropiem, observăm fluxul de căldură pe care îl degajă, că și în cazul vitroceramicii. Prin urmare, la o plită cu inducție este necesară mult mai puțină energie pentru încălzirea recipientelor în care gătim, acestea se încălzesc în mai puțin timp, iar acest lucru economisește și energie.
Totodată suprafața plitei cu inducție rămâne mult mai puțin fierbinte decât o plită vitroceramică sau cu gaz, astfel încât să evităm accidentele și arsurile.
Suprafața din sticlă ceramică este netedă și rezistentă și poate fi curățată ușor și rapid. Această poate fi foarte asemănătoare cu o plită vitroceramică, dar cea din urmă se încălzește mult mai mult decât o plită cu inducție, astfel încât conservarea acesteia nu este la fel de durabilă și trebuie să așteptați mult mai mult până când este complet rece pentru a o curăța.
Datorită acestor caracteristici plitele cu inducție au un preț ușor mai mare decât cele din vitroceramică sau plitele cu gaz. Cu toate acestea, astăzi găsim o gamă largă de plite cu inducție, din care este imposibil să nu vedem una pe placul nostru și ca design și ca preț.
Nu am o plita cu inducție dar îmi doresc ca în viitor sa achiziționez una! Foarte bune sfaturile tale!
Mulțumim pentru informații!
Visul meu❤